Kabels 
Overige Producten 
Account  

SMA Kabel

Wat is een SMA kabel?

Een SMA kabel is een coaxiaal kabel met één of twee SMA connectors. De SMA kabel wordt onder andere gebruikt voor het aansluiten van wifi-antennes op wifirouters. Een veel gebruikte SMA kabel is de SMA verlengkabel. Met dit snoer kunt u bijvoorbeeld een buitenantenne eenvoudig op uw router aansluiten. Wilt u antennes of apparatuur met een andere aansluiting, selecteer dan in het filter een SMA kabel met de juiste connectorcombinatie. Het is ook mogelijk om een standaardkabel te bestellen en deze te voorzien van een SMA verloopstekker. Wilt u tweemaal een SMA kabel aan elkaar zetten, gebruik dan een SMA koppelstuk. Veel routerfabrikanten gebruiken de RP-SMA aansluitingen. Let daarom goed op dat u bij het bestellen de juiste SMA kabel bestelt met normale SMA of met RP-SMA aansluitingen. We verkopen ook losse SMA connectors zodat u met de juiste maat coaxkabel zelf uw eigen SMA kabel van iedere gewenste lengte kunt maken.

Wat is een SMA kabel connector?

SMA staat voor Sub Miniature version A connector. Deze verbinding werd in de jaren zestig ontwikkeld als een kostenefficiënte connector voor hoogfrequente coaxiaalverbindingen. Een SMA connector is te gebruiken vanaf gelijkspanning tot een frequentie van 18 GHz. De SMA connector werd vooral veel gebruikt voor portofoonantennes en de ouderwetse draadloze telefoons met een externe antenne. Het is dan ook een logische stap om deze verbinding te gebruiken voor wifi-antennes. Wifi werkt op een frequentie van 2,4 en 5 GHz en ligt daardoor ruim binnen het toepassingsgebied van de SMA connector. Deze is door zijn lage prijs ook vanuit een economisch oogpunt een logische keus. De plug heeft een schroefsluiting die bestaat uit een zeskantige bus met een buitenmaat van 5/16 inch dat overeenkomt met 7,9 millimeter. De plug is met enige voorzichtigheid te monteren met een 8 millimeter steeksleutel. Bij de standaard SMA connector is de verbinding met de schroefbus de male connector en de verbinding met de schroefdraad de female connector. Een SMA connector is ontworpen voor ca 500 verbindingscycli. Dat is voor gebruik in een wifi-omgeving ruim voldoende.

Reversed polarity

Bij het verbinden van twee SMA connectors is het mogelijk op een verrassing te stuiten. De SMA stekker met de schroefbus blijkt niet te passen op het SMA chassisdeel. Bij inspectie blijken beiden male of beiden female te zijn. In deze situatie heeft u te maken met een zogenoemde RP-SMA connector. RP staat voor Reversed Polarity. Bij een reversed polarity SMA connector is een verbinding met een schroefbus een female connector en het chassisdeel met de male connector. De RP SMA connector is veel toegepast door fabrikanten van wifi-apparatuur om aan de eisen van de FCC (Federal Communication Commissie, het Amerikaanse regelgeving bureau voor radioapparatuur) te voldoen. De verbinding had als doel om te voorkomen dat consumenten antennes met een hoge versterkingsfactor eenvoudig op een wifirouter konden aansluiten. Hiermee wilde de FCC voorkomen dat consumenten gingen experimenteren met high gain antennes om hun wifibereik illegaal te verhogen. Veel fabrikanten, met name Netgear en Linksys, houden zich nog steeds aan deze regel. Bij het bestellen van een SMA kabel is het daarom belangrijk om goed te kijken of u een snoer met standaard SMA of met RP-SMA nodig heeft.

Klantenservice & Informatie