Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Instrumentkabel

Instrumentkabel met een hoge geluidskwaliteit

Wanneer u op internet naar recensies van instrumentkabels zoekt, zult u verrast worden door het grote aantal merken die kwalitatief goede kabels aanbieden. De een kiest voor merk X, de ander geeft de voorkeur aan merk Y. Daarbij beweert de een dat een goedkope instrumentkabel dezelfde kwaliteit kan bieden als een veel duurdere variant, terwijl anderen het tegenovergestelde zeggen. Om uw eigen mening te kunnen vormen kunt u naar de specificaties van verschillende bekabeling kijken. Kijk bijvoorbeeld naar de weerstand, capaciteit en zelfinductie van kabels. Des te lager de weerstand en zelfinductie is, des te beter is vaak de signaalkwaliteit. Bij een te hoge weerstand zouden de hoge tonen van het instrument minder goed hoorbaar kunnen zijn. U kunt de kwaliteit van een instrumentkabel ook enigszins aflezen aan de dikte van de bekabeling, maar dat is niet altijd het geval.

Juiste aansluitingen van de kabel

Ook niet onbelangrijk is de aansluiting. Het kan per instrument verschillen welke aansluiting u dient te gebruiken. Bekijk daarom vooraf welk type aansluiting u nodig heeft. Veel instrumenten hebben een “jack female”-aansluiting, waar de instrumentkabel met een “jack male” ingestoken kan worden. Mocht u een “jack male”-aansluiting op bekabeling zien: door twee verschillende aansluitingen met elkaar te verbinden kunt u een instrumentkabel ook verlengen. Het op deze manier verlengen kan de geluidskwaliteit verlagen en wordt zodoende afgeraden. Verstandiger is het dan ook om in zo’n geval voor een langere instrumentkabel aan een stuk te kiezen. Bij de aansluitingen zijn sommige aansluitpunten gehoekt, iets dat ideaal is voor een gitaar. Door de gehoekte aansluiting valt het snoer mooi langs de gitaar. Zo heeft u tijdens het spelen minder last van de bekabeling.

Jack of XLR?

Over het algemeen zult u 2 soorten connectoren tegenkomen bij instrumentkabels: jack en XLR. De laatste wordt ook wel Cannon plug genoemd, maar eigenlijk is dat een fabrikantennaam. Hoe dan ook, de XLR pluggen ziet u meestal bij microfoons en maar zelden bij instrumenten. Regelmatig ziet u wel verloopkabels van male jack naar female XLR. Dat wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het (direct) aansluiten van een instrument of microfoon op een mengpaneel. Kijk dus voor het bestellen van een instrumentkabel welke aansluiting uw instrument heeft, maar ook waar u het instrument op wil aansluiten. Zo hebben de meeste instrumentversterkers female jack aansluitingen, maar bij een mengpaneel kunt u vaak kiezen tussen input via een female of via een female XLR.

Een dikke of dunne kabel kopen?

Een dun snoer is makkelijk op te rollen en mee te nemen. Toch is een dikke kabel vaak beter dan een dunne instrumentkabel. De dikte wordt normaliter beschreven als de aderdikte van de kabel. Bij een dikker snoer is de afscherming vaak groter, waardoor de kans op ruis in het geluid van de versterker kleiner is. Dunnere kabels bieden meestal een veel minder grote afscherming, wat de kans op ruis juist laat toenemen. Ongeacht de dikte: let ook op de stijfheid van de kabel. Hoe goed een dikke kabel ook mag klinken, een kabel die niet “meebeweegt” is bij het bespelen van een instrument behoorlijk lastig. Ook de lengte van de instrumentkabel kan bepalend zijn voor de kwaliteit van het signaal dat via deze geluidskabel vervoerd wordt. Des te langer een kabel is, des te groter is de verzwakking van de signaalkwaliteit. Kies dus bij voorkeur voor een kabel die precies de lengte heeft die u nodig heeft.

Betrouwbare merken voor instrumentkabels

Zoals eerder beschreven werd, zijn op internet een groot aantal recensies te vinden over de instrumentkabels van verschillende merken. De ene muzikant is fan van een kabel van merk X, terwijl een andere muzikant juist de voorkeur geeft aan een goedkoper model van merk Y. Dit maakt het lastig om merken aan te geven die garant staan voor een hoge kwaliteit. Dit betekent echter niet dat een goedkopere kabel geen goede kwaliteit levert. Het prijsverschil zit onder meer in de lengte van de kabel, de stevigheid van de aansluitingen en de dikte van de kabel. Het is van de situaties waarin u een instrumentkabel wilt gaan gebruiken afhankelijk, welke kabel het meest geschikt voor u is. Een kapotte plug of een kabelbreuk vormt bij het oefenen in uw eigen garage een minder groot probleem dan op het podium. Daarbij wilt u op het podium verzekerd zijn van een optimale geluidskwaliteit.

Kooptips voor een instrumentkabel

Het moge duidelijk zijn dat u bij de aanschaf de keuze heeft uit tal van verschillende kabels en kabelmerken. In dit artikel zijn de belangrijkste punten om rekening mee te houden bij het kopen van een instrumentkabel naar voren gekomen. Onderstaand hebben we de belangrijkste punten nog eens kort opgesomd:

  • Kies voor een instrumentkabel met de juiste aderdikte om verzekerd te zijn van een hoge geluidskwaliteit;
  • Probeer de lengte van een kabel te beperken om het verlies van geluidskwaliteit tegen te gaan;
  • Zorg dat u de juiste aansluitingen gekozen heeft om uw instrument op een versterker of geluidsinstallatie aan te kunnen sluiten;
  • Een duurdere instrumentkabel van bekende merken is ideaal voor tijdens een optreden. Mocht u in de garage willen kunnen spelen, dan volstaat een goedkopere variant vaak.