Kabels 
Overige Producten 
Account  

Versterker

Eind- en voorversterker

De eindversterker in een audiosysteem levert het vermogen dat wordt doorgestuurd naar de luidsprekers. Een eindversterker wordt in de meeste gevallen op zijn beurt ook aangestuurd door een voorversterker. Dat is met name nodig bij apparaten met een bescheiden uitgangsvermogen. Deze vormt dan, net als bijvoorbeeld een mengtafel of mixer doet, een tussenstap om het signaal van de geluidsbron op een niveau te brengen waarmee de eindversterker uit de voeten kan. Vaak is het ook mogelijk om een bron zoals een cd-speler direct aan te sluiten op een eindversterker, zolang deze bron maar zelf de mogelijkheid heeft het uitgangssignaal af te stemmen op de ingangsgevoeligheid van de eindversterker. Het onderscheid vormt steeds het aantal geluidskanalen dat wordt aangestuurd. Een mono-eindversterker versterkt maar een kanaal, stereo is tweekanaals, terwijl surround- en multiroomversterkers 3 of meer kanalen aansturen. Meestal zijn deze geïntegreerd waarbij voor- en eindversterkers in één behuizing zitten. Ten slotte is er ook nog onderscheid te maken tussen analoge en digitale, al naar gelang de techniek die wordt gebruikt om het ingangssignaal op te peppen.

Aantal en ruimte

Bij het versterken naar hoge volumes is het vaak gebruikelijk om meerdere eindversterkers tegelijk te gebruiken. Dan wordt bijvoorbeeld het geluidssignaal gescheiden in laag, mid en hoog en vervolgens elke bandbreedte afzonderlijk versterkt. Dat is ook zinvol, omdat bijvoorbeeld voor het versterken van lage tonen meer vermogen nodig is dan bijvoorbeeld het geval is bij hoge tonen. Basweergave via een eindversterker met 2x1000 watt vermogen functioneert uitstekend. Let er wel steeds op dat de luidsprekers die u aansluit, minimaal het vermogen aankunnen die de versterker afgeeft. Dit moet u steeds vergelijken bij de juiste elektrische weerstand, weergegeven in ohm. Indien u meerdere versterkers tegelijk gebruikt, wil dat nog wel eens ruimte in beslag nemen. De meeste audio-apparaten hebben een genormeerde hoogte. 2HE (hoogte-eenheid) neemt bijvoorbeeld de dubbele ruimte in een van een variant met 1HE.

Input, output en connectoren

Op elke productpagina treft u verder informatie aan over welke inputs en outputs het apparaat beschikt. Ook staat aangegeven, via welk type connector dit gebeurt. Zo treft u de bij de consument vertrouwde cinch- (ook wel RCA genoemd) en jackaansluitingen aan, maar vaker de meer professionele speakerconnectoren, schroefaansluitingen en XLR (ook wel Cannon genoemd) aansluitingen aan. Let er bij de laatste aansluiting wel goed op dat de kabel ook op dezelfde wijze gesoldeerd is als de versterker verwacht, dus dat de pinnen van kabel en versterkerinput op de juiste wijze met elkaar corresponderen.

Bijzondere types versterker

In ons assortiment zitten ook nog enkele bijzondere soorten versterkers. We noemen de monoversterker die handig is als u geen stereosignaal hoeft te versterken. Compact en dus mobiel. In dezelfde categorie valt de draagbare versterker met USB aansluiting. Deze werkt op batterijvoeding en 12V aansluiting. Eenmaal opgeladen werkt hij 6 uur, voldoende voor de meeste presentaties bijvoorbeeld. Ten slotte nog kort iets over ons assortiment buizenversterkers. Hierbij wordt de versterking bereikt door het gebruik van specifieke buizen. Dit is in feite een verouderde techniek, maar zorgt wel voor een specifieke audiokwaliteit die bij de liefhebber zeer populair is.

Klantenservice & Informatie