Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Domotica

Wat is domotica precies?

Dit is een techniek die ervoor zorgt dat processen in uw woning of bedrijfsgebouw geautomatiseerd worden en met elkaar en eventueel met een app kunnen communiceren door middel van elektronica. Het woord domotica is een samenstelling van het Latijnse “domus”, dat huis betekent en de woorden elektronica, informatica en robotica. Dit wordt ook wel huisautomatisering genoemd. Indien door het volledige huis toegepast, spreken we van een “Smart home”. Eerder werd deze technologie vooral gezien in het huis van de toekomst, maar het toepassen ervan in uw eigen woning ligt nu binnen handbereik, zowel technisch als financieel. In ons assortiment vindt u verschillende complete systemen om uw huis te automatiseren en op afstand te bedienen. We lichten graag verder toe welke ‘futuristische’ oplossingen wij nu al voor u mogelijk kunnen maken, en hoe deze uw huis zelfs veiliger en energiezuiniger kunnen maken.

Het ontstaan van deze technologie

De eerste soortgelijke systemen werden vaak toegepast in kantooromgevingen, of in woningen voor mensen met een beperking. De mogelijkheid om elementen in de woning op afstand te besturen of zelfs met elkaar te laten communiceren, maakte het leven voor deze personen comfortabeler en maakte het voor hen ook gemakkelijker om in hun eigen woning zelfstandig te kunnen functioneren. Aan het einde van de 20ste eeuw werd deze technologie steeds verder toegepast in de bouw en architectuur en ontstond er een bredere belangstelling voor het aanleggen hiervan, om zo een smart home te creëren. Domotica beperkte zich in eerste instantie nog tot gebruik binnenshuis. Maar door systemen te koppelen met een netwerkverbinding werd het al snel mogelijk om van afstand te besturen via een tablet of smartphone. Wanneer we spreken over de complete huisautomatiseringservaring, bedoelen we doorgaans dan ook de totale koppeling tussen apparaten en apps.

Verschillende domotica toepassingen

Deze futuristisch aandoende techniek kent vele verschillende toepassingen, die u los van elkaar maar ook allemaal samen kunt gebruiken, afhankelijk van het systeem waarvoor u kiest. Zo bieden wij domotica voor het bedienen van verlichting, denk daarbij aan de koppeling van lichtgroepen waarbij u alles los van elkaar of samen kunt dimmen of uitschakelen, of eventueel zelfs zelfstandig kunt laten functioneren door middel van sensoren. Zo gaat alle verlichting in een kamer uit als de sensor registreert dat er niemand meer is, of kunt u alle verlichting in het hele huis tegelijk uitschakelen vanuit uw bed. Ook zijn er toepassingen voor klimaatregeling, niet alleen door middel van sensoren maar ook door een koppeling met een app. Zo kunt u verschillende programma’s instellen voor het in- of uitschakelen van de verwarming, maar ook via een app alvast de verwarming aanzetten wanneer u op het werk vertrekt. Nooit meer thuiskomen in een koud huis. Zelfs het bedienen van uw elektrische rolluiken kunt u automatiseren, door middel van lichtsensoren bijvoorbeeld, of wederom door het gebruik van een app. Ook complete beveiligingssystemen met gebruik van deze technologie vindt u in ons domotica assortiment, van camera’s tot sirenes en alarmen.

Alles besturen met een domotica app

De meeste huisautomatiseringssystemen werken binnenshuis door middel van een afstandsbediening. De producten binnen hetzelfde merk die op dezelfde frequentie communiceren, kunnen met één afstandsbediening aangestuurd worden. Om uw smart home compleet te maken en het systeem echt optimaal te laten communiceren, heeft u echter een zogenoemde WiFi module nodig. Aan deze module koppelt u alle producten in uw huis die met deze technologie kunnen werken. Vervolgens kunt u met behulp van een bijbehorende app alles vanuit één locatie aansturen, of u nu thuis bent of buiten de deur. In deze apps krijgt u doorgaans ook de mogelijkheid om verschillende programma’s in te stellen, waarbij de verschillende domotica onderdelen met elkaar samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan een speciaal verlichtingsprogramma voor wanneer u ’s avonds op de bank ploft en TV gaat kijken. Met één actie in de app dimt alle verlichting in de woonkamer, gaan de rolluiken omlaag en neemt de verwarming een knusse temperatuur aan.

Beveiliging via smart home techniek

Deze biedt, zeker wanneer u gebruik maakt van een WiFi module, ook ontzettend veel beveiligingsopties. U kunt bijvoorbeeld uw beveiligingssysteem koppelen aan uw verlichting. Merkt de bewegingssensor op dat er iets of iemand beweegt in huis, dan springt bijvoorbeeld alle verlichting in huis tegelijk aan. Een eventuele inbreker zal hier zeker van schrikken en zich uit de voeten maken. Ook kunt u instellen dat op dat moment u en eventueel een van uw buren een berichtje van het alarmsysteem krijgt. Zo weet u direct dat er iets aan de hand is en kan een van de buren even een kijkje gaan nemen of de politie inschakelen. Heeft u ook nog een IP-camera gekoppeld aan dit systeem, dan kunt u voordat u halsoverkop naar huis vertrekt meteen via uw smartphone of tablet de beelden checken en zien dat het wellicht alleen maar de hond is, die uit de bench ontsnapt is. Uiteraard schakelt u al uw sirenes en alarmen dan ook weer gemakkelijk op afstand uit. Domotica neemt dus een hoop zorgen weg!

Smart home technologie voor efficiënter energieverbruik

Niet alleen kunt u met huisautomatiseringssystemen een veiliger huis creëren en zorgen voor meer wooncomfort, het levert u ook nog een flinke besparing op in energieverbruik. Zo kunt u het uitrusten met ‘standby killers’. Veel apparaten die we gebruiken hebben namelijk een standby stand, waardoor we ze op elk moment weer kunnen inschakelen met een druk op de knop van een afstandsbediening. Doordat de sensor voor die afstandsbediening wel actief moet blijven, staan deze apparaten nooit volledig uit. Heeft u meerdere apparaten die regelmatig op standby staan, dan kan dit voor sluipverbruik zorgen, van enkele tientallen tot wel honderden euro’s per jaar. Hier komt domotica weer in beeld, u kunt uw smart home namelijk voorzien van ‘standby killers’. Deze wordt op afstand met een afstandsbediening of met uw app bestuurd. Zo schakelt u met een druk op de knop de stroomtoevoer naar de aangesloten apparaten volledig uit. Het enige sluipverbruik dat u hierna nog heeft, is dat van de ontvangstsensor van de ‘standby killer’, maar dit verbruik is verwaarloosbaar. Uiteraard zorgt ook het efficiënter in- en uitschakelen van uw verlichting en verwarming op lange termijn voor een flinke vermindering van uw energieverbruik.

Tips om te beginnen aan uw Smart Home

Voordat u overstapt op de smart home techniek, kunt u het beste uw huis alvast goed voorbereiden. Ga allereerst na hoe ver u wilt gaan op het gebied van domotica, welke apparaten wilt u erop gaan aansluiten en op welke manier wilt u deze toestellen met elkaar laten communiceren? Hoeveel bent u bereid te investeren in uw smart home? Gaat u gebruik maken van een WiFi module, en zo ja, is uw WiFi signaal thuis sterk genoeg om dit te trekken? Eventueel kan het handig zijn om nog een goede router aan te schaffen om optimaal gebruik te kunnen maken van uw domotica. Bent u eruit wat u allemaal wilt automatiseren, kies dan een merk dat alle door u gewenste opties te bieden heeft. In ons assortiment vindt u bijvoorbeeld de zeer complete systemen van merken als KlikAanKlikUit, DI-O, Home8 en iNels. Wij adviseren u om voor het complete systeem of losse onderdelen van 1 merk te kiezen, het is namelijk nog niet zo dat alle merken onder hetzelfde protocol werken en dus ook onderling kunnen communiceren.

Frequenties en bereik

Als u bovenstaande voorbereidingen heeft gedaan en u weet voor welk merk u gaat kiezen, dan is er nog een laatste aandachtspunt om rekening mee te houden. Er zijn twee verschillende frequenties waarvan de verschillende systemen gebruikmaken: de frequentie 433 MHz en 868 MHz. De 433 MHz frequentie komt het meest voor bij de eerdere versies. De 868 MHz frequentie wordt bij de nieuwere versies toegepast en is qua gebruik fijner, omdat deze frequentie een beter bereik heeft. Dit gaat met name om het bereik binnenshuis, waar het signaal verstoord kan worden door muren en andere obstakels. De 433 MHz frequentie heeft een bereik van ongeveer 30 meter en de 868 MHz frequentie tussen de 70 en 150 meter. Het daadwerkelijke bereik kan uiteraard per woning verschillen. Ervaart u problemen met het frequentiebereik, dan hebben de meeste merken ook wel signaalversterkers in het assortiment. Per merk kunnen de apparaten met dezelfde frequentie onderling met elkaar communiceren en met een afstandsbediening op dezelfde frequentie. Een WiFi module maakt het bij de meeste merken mogelijk om beide frequenties te koppelen.