Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Luidspreker kabel

Luidspreker kabel - Op rol - wit
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 5,29
Luidspreker kabel - op rol - Nedis
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 18,99
Luidspreker kabel - per meter - 0.50 mm² - Nedis
Voor 20:30 besteld, morgen in huis!
€ 1,09
Luidspreker kabel - op rol - Velleman
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 72,99
Speaker kabel - Nedis
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 14,79
Speaker connector - Neutrik
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 16,99
Speaker chassisdeel - Neutrik
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 14,79
Speaker stofkap - Neutrik
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 3,19
XLR stekker - Neutrik
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 15,99
Banaanstekker - Allteq
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 0,49
Banaanstekker - Goobay
  • Kleur:
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 2,19
Banaanstekker dubbel - Velleman
  • Kleur:
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 3,19

Welke luidspreker kabel kiezen?

Bij het aansluiten van een audio-installatie wordt er vaak bekabeling meegeleverd. Helaas bereikt u met deze meegeleverde spullen zelden topprestaties en dat is jammer zeker als u een dure audio-installatie heeft gekocht. Daarom is het voor iedereen die van een goede audiokwaliteit houdt de moeite waard om in een goede luidspreker kabel te investeren. Maar wat is een goede luidspreker kabel en waarom heeft een luidspreker kabel zoveel invloed op de uiteindelijke audiokwaliteit? Moderne speakers hebben een lage impedantie. De impedantie is de verhouding tussen de wisselstroom die door een speaker loopt en de wisselspanning die over de aansluitklemmen van de speaker staat bij het weergeven van geluid. De impedantie wordt door de fabrikant van de speaker opgegeven en is bij moderne modellen 4 of 8 ohm. Wordt er een te dunne luidspreker kabel gebruikt dan is de impedantie relatief hoog en treedt er in de bekabeling veel ongewenst signaalverlies op. Het is daarom belangrijk dat de impedantie van de luidspreker kabel zelf zo laag mogelijk is om ongewenste verliezen te voorkomen.

Invloed van kabelcapaciteit en inductie

Maar ook bij een laag vermogen is het verschil tussen een goede en minder goede luidspreker kabel duidelijk te horen. Er zijn enkele elektrische eigenschappen van een luidspreker kabel die een belangrijke rol spelen bij een goede signaaloverdracht. De capaciteit van een luidspreker kabel heeft in samenwerking met de impedantie van de bekabeling een dempende invloed op de hoge tonen. Hierdoor kan het geluid dof klinken en is er weinig definitie in de audioweergave waar te nemen. Hoe lager de impedantie van een luidspreker kabel is, hoe minder dit effect is waar te nemen. Een lage impedantie wordt bereikt door een dikke ader. De inductie van een kabel heeft een dempend effect op de weergave van de lage tonen. Is deze demping te hoog dan is de subwoofer elektrisch niet strak met de uitgangstrap van de versterker gekoppeld. Dit kan leiden tot een wollige ongedefinieerde basweergave. Ook bij dit dempingseffect geldt: hoe lager de impedantie van de bekabeling hoe minder dit effect is waar te nemen. Hier zorgt een dikke ader voor een lage demping.

Welke dikte van de luidspreker kabel kiezen?

De dikte van een luidspreker kabel wordt opgegeven bij de afmetingen van de koperader. Omdat de kunststofisolatie niet geleidt, telt de dikte van de isolatie niet mee. De eenheid die gebruikt wordt is de millimeter kwadraat, afgekort tot mm2. Bij zowel de invloed van de kabelcapaciteit als de kabelinductie geldt: hoe langer een luidspreker kabel is, hoe dikker deze moet zijn om de dempingseffecten binnen aanvaardbare grenzen te houden. Is een snoer twee keer zo lang dan zal het aderoppervlak twee keer zo dik moeten zijn voor hetzelfde lage dempingseffect. Het dempingseffect is bij een speaker van 4 ohm twee keer zo groot als bij een speaker met een impedantie van 8 ohm. Bij een 4 ohm speaker heeft u dus een dikker snoer nodig om bij dezelfde lengte hetzelfde resultaat te behalen. Onderstaande tabel geeft een indicatie welke aderoppervlakte u nodig heeft bij een bepaalde lengte en luidsprekerimpedantie. Hierbij geldt dat u altijd een dikker snoer mag kiezen, maar dat het af te raden is om een dunnere bekabeling te kiezen.

Aderoppervlak mm24 ohm luidspreker maximale lengte8 ohm luidspreker maximale lengte
0.35 mm22 meter4 meter
0.5 mm23 meter6 meter
0.75 mm24 meter9 meter
1.5 mm29 meter17 meter
2.5 mm214 meter29 meter
4 mm223 meter46 meter
6 mm234 meter69 meter

Soorten bekabeling

Heeft u de minimum aderoppervlakte bepaald, dan kunt u gaan bepalen welk type luidspreker kabel het beste bij uw situatie past. Heeft u een specifieke lengte luidspreker kabel nodig, dan kunt u het beste in het filter kiezen voor luidspreker kabel per meter. In uw scherm verschijnen daarna alle types bekabeling die wij per meter verkopen. Heeft u regelmatig luidspreker kabel nodig, dan is het voordelig om luidspreker kabel op rol te bestellen. U heeft dan niet alleen altijd bekabeling op voorraad, maar u heeft ook nog eens een lagere meterprijs. Wilt u uw snoeren rechtstreeks of met banaanstekkers op een speaker aansluiten, dan kunt u het beste kiezen voor enkele geïsoleerde bekabeling. Wilt u gebruikmaken van een jack of speakon connector, dan kunt u het beste kiezen voor een kabeltype met een ronde tweede isolatie, dit omdat deze kabel beter geschikt is voor connectormontage. Naast losse snoeren verkopen wij ook bekabeling met de door u gewenste connectors. Deze kunt u na ontvangst uitpakken en met een enkele klik aansluiten. Wij voeren ook een uitgebreid assortiment verschillende types speaker stekker. Denk hierbij aan de veel gebruikte banaanstekker die speciaal geschikt is voor de dikke kabelader.

Aansluiten bekabeling

Elke luidspreker kabel heeft een markering. Dit kan een ribbeltje, gekleurde lijn op de isolatie van één van de aders of een andere vorm zijn. Het kan ook voorkomen dat beide aders een verschillende kleur isolatie hebben. Op deze manier zijn de aders goed te onderscheiden. Sluit de rode aansluiting (+) van de versterker aan op de rode aansluiting (+) van de luidspreker kabel en de zwarte aansluiting (-) op de zwarte aansluiting (-). Er zal niks stuk gaan aan het apparaat of de bekabeling als dit verkeerd is aangesloten. De geluidskwaliteit zal wel sterk achteruit gaan door faseproblemen.