Kabels 
Overige Producten 
Account  

Luidspreker Kabel


VorigeResultaten 1 tot 100 van totaal 278 productenVolgende

Waar moet u op letten bij een luidsprekerkabel?

Bij een luidsprekerkabel moet u op drie dingen letten: inwendige weerstand (impedantie) van de luidsprekerkabel, lengte van de luidsprekerkabel (meter) en het vermogen (Watt) van de aangesloten versterker. Doordat luidsprekersystemen een zeer lage Ohm waarde hebben, moet u letten op de inwendige weerstand, ofwel de impedantie van de luidsprekerkabel. De meeste luidsprekers hebben een impedantie van 8 Ohm, sommige een impedantie van 4 Ohm. U vindt deze waarden op de luidsprekers zelf of in de handleiding. Behalve dat de weerstand niet te hoog mag zijn, moeten ook de capaciteit en de zelfinductie van de speakerkabel zo laag mogelijk zijn omdat dit onder andere een negatief effect op de correcte weergave van de hoge tonen kan hebben. Al deze kenmerken hebben uiteindelijk te maken met de dikte van de kabel, met het materiaal van de kern van de kabel en met de afscherming. Onderaan deze pagina geven we wat handige tabellen en een voorbeeld.

Aansluiten luidsprekerkabel

Elke luidsprekerkabel heeft een markering. Dit kan een ribbeltje, een gekleurde lijn op de isolatie van één van de aders of een andere vorm zijn. Het kan ook voorkomen dat beide aders een verschillende kleur isolatie hebben. Op deze manier zijn de aders goed te onderscheiden. Sluit de rode aansluiting (+) van de versterker aan op de rode aansluiting (+) van de luidsprekerkabel en de zwarte aansluiting (-) op de zwarte aansluiting (-). Er zal niks stuk gaan aan het apparaat of de kabel als dit verkeerd is aangesloten. De geluidskwaliteit zal er echter wel een stuk op achteruit gaan.

Per meter, op rol of met connectoren

Behalve op de aderdikte en de lengte moet u ook letten op de gebruikte connector of de plug die u gaat gebruiken. Hoewel wij op deze pagina enkele luidspreker kabels laten zien, leggen we hier ook kort wat uit over de te gebruiken pluggen voor luidspreker kabels. U zult meestal de namen Neutrik en Speakon aantreffen. Dit geldt voor zowel de pluggen als de chassisdelen. Neutrik is de naam van de fabrikant, Speakon de naam van het connectorsysteem. Hoewel beide namen beschermd zijn, treft u ook van andere fabrikanten hetzelfde kliksysteem aan. Behalve de soort plug moet u ook even goed kijken of het een male of female connectie betreft. Heeft u een speakerkabel nodig voor professioneel gebruik? U kunt ze per meter bestellen tot maximaal 100 meter.

Juiste lengte en dikte kabel kiezen

In het algemeen wordt 15 meter als maximale lengte bij luidsprekerkabels genoemd. Kabels langer dan 15 meter hebben invloed op de hoge tonen. Dit is echter met een korrel zout te nemen. Na het 24e levensjaar neemt de gevoeligheid van het oor voor hoge tonen af en zal een langere luidsprekerkabel geen hoorbare invloed hebben op de hoge tonen. Schema 1 laat de berekeningen van de kabelweerstand in relatie tot de kabellengte bij een gegeven ader oppervlak voor 4 en 8 Ohm luidsprekers zien. Voorbeeld: heeft u 10 meter kabel nodig en levert uw versterker maximaal 300 Watt bij 8 Ohm? In schema 1 ziet u bij 8 Ohm - 10 meter - 0.75 mm2. In schema 2 ziet u bij 300 Watt 1.5 mm2. In dit voorbeeld kiest u dan voor een luidsprekerkabel met een aderdikte van 1.5 mm2.

Aderdikte4 Ohm8 Ohm
0.35 mm22 meter4 meter
0.5 mm23 meter6 meter
0.75 mm25 meter10 meter
1.5 mm27.5 meter15 meter
2.5 mm212.5 meter25 meter
4 mm217.5 meter35 meter
6 mm230 meter60 meter

Onderstaand tweede schema geeft een benadering van het maximum vermogen van een gegeven ader oppervlak van een luidsprekerkabel.

AderdikteMax. vermogen
0.35 mm225 Watt
0.5 mm260 Watt
0.75 mm2200 Watt
1.5 mm2300 Watt
2.5 mm2450 Watt
4 mm21000 Watt
6 mm22000 Watt

Uw luidsprekerkabel online kopen

Luidspreker kabel koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij de luidsprekerkabel op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over luidspreker kabel of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie