Merk | Miller FOKC |
Soort | Kevlar schaar |
Materiaal | Koolstofstaal |
Lengte | 146 mm |
Glasvezels of in het Engels fibers, zijn ultradunne vezels van glas die nog dunner zijn dan een mensenhaar. Ze zijn ijzersterk en onbrandbaar, maar ze hebben voor de communicatie belangrijke voordelen. Ze zijn totaal ongevoelig voor elektromagnetische radiofrequente velden, zoals we die kennen van de televisie- en radiosignalen via de ether bijvoorbeeld. Maar tegelijkertijd zijn ze ook niet af te luisteren met de gangbare elektromagnetische apparatuur. Ze zijn beschikbaar in twee uitvoeringen: single mode en multimode glasvezel. De eerstgenoemde is bedoeld voor gebruik van snelle overdracht tot zelfs 1 Tbit/s oftewel 1 biljard bits per seconde over grote afstanden, terwijl de laatstgenoemde gebruikt wordt voor snelle signaaloverdracht over korte afstanden met lagere snelheden. Multimode bestaat nog uit twee subcategorieën: step index, waarbij het licht reflecteert tegen de mantel van de glasvezel en graded index, waarbij de brekingsindex waarmee het licht gebroken wordt afneemt van de kern naar de mantel toe.
Een glasvezel is opgebouwd uit een dunne kern en een dikkere mantel. Met een led-straal bij single mode of laserstraal bij multimode, wordt een lichtstroom in en uitgeschakeld die dan door de kabel wordt gezonden. De zo ontstane lichtpulsen stellen de databits voor, die de informatie vormen. De snelheid van het in/uitschakelen van de laser bepaalt de snelheid van de informatieoverdracht. De snelheid waarmee deze informatie oftewel data wordt overgedragen, wordt uitgedrukt in Gbit/s oftewel miljard bits per seconde. Dit is een enorme hoeveelheid informatie, waardoor video van hoge kwaliteit, duizenden telefoongesprekken tegelijk etc. via een enkele dunne glasvezel kunnen worden overgedragen. Bij single mode is dat een enkele lichtstraal door de glasvezelkern, terwijl bij multimode meerdere lichtstralen met verschillende golflengten worden overgedragen, die echter tegen de wand van de brede kern reflecteren en zo verstrooiing oftewel chromatische dispersie veroorzaken. Bij single mode is dit probleem nauwelijks, omdat er slechts één infrarood led-straal wordt gezonden en dus mode dispersie, zie volgende alinea, vermeden wordt. Echter de infrarood-lichtstraal bezit een spectrum aan golflengten, waardoor wel enige chromatische dispersie in de dunne kern optreedt.
Doordat licht van nature uit meerdere golflengten bestaat, bestaat een enkele lichtpuls die door de laser gegenereerd wordt, toch uit meerder deelpulsen. Echter al deze deelpulsen hebben een verschillende snelheid ten opzichte van elkaar, waardoor ze niet allen tegelijk de bestemming bereiken. De ene lichtbundel door de laser gegenereerd aan de ingang van de glasvezel, is dus uiteengevallen in afzonderlijke lichtstraaltjes. Die komen verschillend aan het uiteinde van de glasvezel aan en daardoor worden ze niet meer als de oorspronkelijke lichtstraal ontvangen. Daarnaast treedt er nog een neveneffect op. Want er wordt niet één, maar er worden meerdere lichtstralen door de laser in de glasvezel gezonden, die de glasvezel echter niet lijnrecht intreden. Vergelijk het met auto’s die over verschillende banen een tunnel inrijden, maar onder een hoek net als lichtstralen kris kras door de tunnel tegen de beide wanden botsen en al heen en weer slingerend zo de uitgang van de tunnel bereiken. Hierdoor leggen de lichtstralen die onder verschillende hoeken de glasvezel binnentreden, ook verschillende wegen af al naar gelang hoe ze tegen de wanden botsen. Deze verschillend afgelegde wegen noemt men modes. De lichtstralen komen zo niet gelijktijdig aan en dat heet dan mode dispersie.
Glasvezels worden in buizen geblazen. Een dergelijke buis heet HDPE oftewel High Density Poly-Ethylene. De glasvezels zijn gegroepeerd als een bundel van 48 of 96 glasvezels, die dan zo een Fiber Optic Duct Cable vormen. Ze zijn als bundel omsloten door een mantel. Al die bundels samen zijn ook weer omsloten door een dikke buitenmantel. Ter versteviging van het geheel is er een stevige kunststof kern geplaatst in het midden van de buis met bundels. Een ander type buis is de breakout-kabel: een kabel waarin meerdere kabels met stekkers aan de uiteinden zijn ondergebracht. De individuele glasvezels zijn hierbij reeds afzonderlijk geïsoleerd met een teflon mantel. Glasvezel wordt bij de woning aangesloten en men spreekt dan van Fiber to the home, afgekort tot FTTH. Veelal wordt single mode fiber gebruikt. Om glasvezel dat het huis binnenkomt zelf te kunnen afmonteren is glasvezel gereedschap nodig. Maar ook hulpmiddelen voor het reinigen en testen van glasvezel vallen onder de noemer glasvezel gereedschap. Aangezien werken met glasvezel precisiewerk is, moet u echt weten waar u mee bezig bent en kunt u het beste alleen maar goed glasvezel gereedschap gebruiken.
Voor het zelf afmonteren en testen van glasvezel heeft Allekabels.nl het juiste glasvezel gereedschap in huis. Voor het trekken van glasvezel door een buis kunt u een stuk glasvezel gereedschap gebruiken dat drawing-in tube heet. In oudere glasvezelsystemen worden FC-connectoren gebruikt, een schroefbevestiging, waarop de ferrule oftewel de buis om de glasvezel heen, met glasvezel gereedschap wordt gemonteerd. Deze connector wordt voor de afmontage van één enkele glasvezel gebruikt. Met het glasvezel gereedschap met de naam ferrule cleaner kan die connector worden schoongemaakt. Deze is geschikt voor E2000-, APC- en PC connectoren. APC staat voor Angled Physical Contact en PC voor Physical Contact. Ook voor het ontdoen van de glasvezel van coating, zodat de ader vrij komt is glasvezel gereedschap nodig: de glasvezel stripper. De maten worden bepaald door de diameter van de glasvezels, uitgedrukt in micrometers, µm, oftewel miljoenste meters. Dit glasvezel gereedschap bestaat uit tangen en tevens doosjes, waarin de glasvezels gelegd kunnen worden. Voor het knippen van complete glasvezelkabels op de juiste lengte hebben we een ander stuk glasvezel gereedschap nodig: glasvezel schaar. Hier kan eventueel ook een glasvezel zijkniptang voor in de plaats worden gebruikt. Onder glasvezel gereedschap vallen ook reinigers en testers.
Om glasvezels te reinigen wordt alcohol gebruikt in combinatie met niet pluizende reinigingsdoekjes. Daartoe behoren in ons assortiment glasvezel gereedschap ook reeds vooraf geïmpregneerde doekjes. Niet alleen de glasvezels, maar ook de connectoren moeten gereinigd kunnen worden en daarvoor gebruiken we het glasvezel gereedschap Reel Cleaner. Een andere goedkopere variant vormen de stick reinigers, staafjes waarmee de connectoren en ook glasvezels na het strippen worden gereinigd. Een belangrijk stuk glasvezel gereedschap vormt de glasvezel tester. Onze testers zijn geschikt voor multimode en singlemode glasvezels. Dit stuk glasvezel gereedschap in onze catalogus is geschikt voor FC, E2000, SC en ST connectoren. Bovendien zijn er adapters voor andere connectoren als LC, MU en F3000 verkrijgbaar. Daarmee tovert u dit handige stuk glasvezel gereedschap om in een allround tester. Eventuele navullingen voor ons glasvezel gereedschap zijn eveneens bij ons verkrijgbaar.