Wanneer heeft u een led dimmer nodig?
Een led dimmer is speciaal ontworpen om naast gewone gloei- en halogeenlampen ook ledverlichting te dimmen. Niet ieder type is hiervoor geschikt, om het goed te laten functioneren is een minimale belasting nodig. Is de belasting lager, dan werkt het toestel helemaal niet of gaat de aangesloten lamp knipperen. Vooral oudere types zijn alleen ontworpen voor de wat hogere belasting van een gloei- of halogeen lamp. Omdat een ledlamp veel minder stroom trekt dan een gloei- of halogeenlamp, werkt elektronica van deze wat oudere uitvoeringen niet goed samen met de veel lagere belasting van de energiezuinige ledlamp. Het gevolg is dat deze niet gaat branden of gaat knipperen als deze op de led dimmer is aangesloten. Een led dimmer is speciaal ontworpen om met de lage belasting van led samen te werken, zodat de verlichting eenvoudig op elke gewenste lichtopbrengst is in te stellen.
Kiezen en aansluiten
Bij een led dimmer kopen is het belangrijk om op een aantal eigenschappen te letten. De belangrijkste eigenschap is het vermogensbereik van een led dimmer. Dit vermogensbereik wordt aangegeven in watt. Voorbeeld: halogeen 7-110 watt. Led 3-35 watt. Deze is in staat om halogeen en gloeilampen te dimmen met een totale belasting tussen 7 en 110 watt. Heeft u meerdere halogeen lampen aangesloten, tel dan het vermogen van de verschillende lampen bij elkaar op. Het toestel uit dit voorbeeld is ook geschikt om dimbare lampen met een totale belasting tussen 3 en 35 watt te dimmen. Heeft u meerdere led lampen aangesloten tel dan het vermogen van de verschillende lampen bij elkaar op. Wilt u een snoerdimmer monteren, dan is het belangrijk om eerst de stekker van het snoer waar u hem in wilt monteren uit het stopcontact te trekken. Let er bij het monteren goed op dat u de draad waar de stekker aan zit aan de juiste zijde van de led dimmer aansluit. Sluit de draad naar de lamp op de andere zijde aan.
Gebruik dimbare verlichting!
Een led dimmer werkt alleen met verlichting die geschikt is om te dimmen. Gebruik nooit niet-dimbare verlichting in combinatie met een led dimmer. Dat zal niet werken. Heeft u problemen, controleer dan of de aangesloten verlichting wel dimbaar is. Of een lamp dimbaar is of niet staat op de verlichting en op de verpakking aangegeven. Op een dimbare lamp wordt dit aangegeven met het symbooltje met een ronde draaiknop. Bij een niet-dimbare led lamp wordt dit aangegeven met hetzelfde symbooltje, een ronde draaiknop met een kruis erdoor. Het is ook mogelijk om meerdere lampen op een led dimmer aan te sluiten. Let hierbij goed op dat alle aangesloten lampen van het dimbare type zijn. Zorg er ook voor dat u niet het maximale vermogen dat het toestel aankan overschrijdt.
R, L en C codering op dimmers
Deze drie letters geven aan welke soorten lampen ermee gedimd kunnen worden. R dimmers, ook wel resistieve dimmers genaamd, zijn geschikt voor het dimmen van Ohmse belastingen: gloeilampen en 230V halogeenlampen. L dimmers, ook wel inductieve of fase-aansnij dimmers genaamd, zijn geschikt voor inductieve belastingen: gloeilampen, 230V halogeenlampen en lampen die functioneren op een gewikkelde trafo. C dimmers, ook wel capacitieve of fase-afsnijdimmers genaamd, zijn geschikt voor capacitieve belastingen: gloeilampen, 230V halogeen, spaarlampen en lampen die functioneren op een elektronische trafo. Bij dimbare 230V led verlichting dient uitgegaan te worden van hetgeen de lampenfabrikant aangeeft. Deze heeft vaak een lijst beschikbaar met geschikte dimmers. Dimbare 12V led verlichting werkt met een dimbare led trafo (driver). Op de driver staat aangegeven hoe deze gedimd kan worden. De meeste dimmers zijn niet van één type, maar kunnen verschillende soorten lasten dimmen. Deze coderingen kunt u aantreffen: R, RC, RL en RLC. Een RLC uitvoering kan dus alle dimbare verlichting dimmen.
Nog wat achtergrond over de fasedimmer
De netspanning die we in Nederland gebruiken is wisselspanning. De spanning ziet er uit als een sinus, waarbij de spanning geleidelijk toeneemt, tot een maximum en dan weer afneemt tot nul. Daarna draait de spanning om, plus wordt min en min wordt plus. De spanning neemt weer toe, tot een maximum en neemt weer af tot nul. Deze cyclus wordt twintig keer per seconde herhaald. Een elektronische led dimmer werkt volgens het principe van faseaansnijding en wordt daarom fasedimmer genoemd. Bij faseaansnijding wordt een kleiner of groter deel van de sinusvormige wisselspanning aan de belasting doorgegeven. Staat een led dimmer helemaal op vol dan wordt de gehele sinus aan de belasting doorgegeven. Staat het toestel op half dan wacht de dimmer tot de helft van de sinus, waarna hij alleen het tweede deel van de sinus aan de belasting doorgeeft. Staat hij op laag, dan wordt alleen het laatste deel van de sinus aan de belasting doorgegeven. Door faseaansnijding wordt per cyclus een groter of kleiner deel van de sinus aan de belasting doorgegeven, waardoor de aangesloten belasting meer of minder energie ontvangt. Een lamp geeft hierdoor feller of minder fel licht.