Kabels 
Overige Producten 
Account  

Schakelaars

Welke tv schakelaar kopen?

U dient bij uw keuze rekening te houden met meerdere zaken. Welke soort signalen leveren de beeldbronnen? Hoeveel apparaten wilt u koppelen aan een scherm? Wilt u meerdere schermen gebruiken? Hoe lang zijn de afstanden tussen beeldbron en scherm en is het te gebruiken signaal daarvoor krachtig genoeg? Wanneer u deze vier vragen hebt beantwoord, kunt u de juiste tv schakelaar kopen. Hierna leggen we u de diverse opties nader uit.

Kiezen tussen analoog en digitaal

Beeld en geluid kunnen analoog dan wel digitaal worden doorgegeven. Een tv schakelaar die gebruikmaakt van vga bijvoorbeeld werkt nog volgens de analoge techniek. Hierbij wordt het beeld afzonderlijk doorgegeven van het audiosignaal. Dat betekent dat u ook afzonderlijke kabels moet gebruiken. Een andere analoge techniek waarbij audio en video echter via een enkele kabel kunnen worden doorgegeven, is scart. Meer recente technieken zoals HDMI werken digitaal en kunnen behalve beeld en geluid nog andere gegevens doorgeven door middel van een enkele kabel. Dat is erg handig. Toch blijven de analoge varianten om diverse redenen nog steeds in gebruik, bijvoorbeeld om al iets oudere apparatuur toch te blijven gebruiken.

Meerdere schermen schakelen

De combinatiemogelijkheden bij een video schakelaar zijn groot. Het aantal beeldbronnen dat u kunt gebruiken ziet u bij elk product vermeld als aantal ingangen. 5x HDMI female betekent bijvoorbeeld dat u kunt schakelen tussen 5 verschillende apparaten die elk aan een en hetzelfde scherm zijn aangesloten. Het kan ook zijn dat u meerdere schermen wil aansluiten. Dit kunt u zien aan het aantal uitgangen. Hoe meer in- en uitgangen u wil schakelen, hoe handiger het wordt om gebruik te maken van een afstandsbediening. Uiteraard kan een remote ook bijzonder handig zijn bij slechts enkele aansluitingen. U kunt dan in uw stoel of op de bank blijven zitten.

Video schakelaar met versterker

Wanneer de kabelafstand tussen beeldbron en beeldscherm erg lang wordt, dan is het raadzaam te kiezen voor een tv schakelaar met versterker. Dit type video schakelaar pept een verzwakt signaal op zodat de beeldkwaliteit er niet op achteruit gaat. Het ligt aan de gebruikte aansluittechnologie wanneer een kabellengte te lang is. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw apparatuur, daar wordt meestal per aansluiting aangegeven wat de maximale lengte is waarbij geen storing zal optreden.