Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Crossover kabel

Wat is een crossover kabel?

Een normale netwerkkabel wordt gebruikt voor het verbinden van een computer of laptop met een internet modem, switch of router. Deze bekabeling wordt ook wel straight kabel genoemd, waarbij de connectors aan beide zijden op dezelfde manier zijn bedraad. Een crossover kabel is een speciale netwerkkabel. Deze netwerkkabel wordt gebruikt voor het verbinden van twee gelijke apparaten, bijvoorbeeld twee pc’s zonder dat ze op een internetmodem, switch of router aangesloten hoeven te worden. Een crossover kabel is ook een handig manier voor het onderling verbinden van twee switches of routers. Hiervoor kan dan gewoon een van de LAN-poorten en een crossover kabel gebruikt worden. In het verleden had bijna iedereen wel een crossover kabel liggen om snel twee computers met elkaar te verbinden om bestanden over te kunnen zetten. Moderne netwerkpoorten zijn tegenwoordig bijna allemaal voorzien van een automatische detectie die ervoor zorgt dat twee computers (zonder een crossover kabel) met een normale straight netwerkkabel aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Voor apparatuur die deze voorziening niet heeft hebben wij nog steeds een ruim assortiment crossover kabel in voorraad.

Werking van een netwerkkabel

Een netwerkkabel bestaat uit vier aderpaartjes van twee draden. Een aderpaartje wordt gebruikt voor het transporteren van een datasignaal via een zogenoemde current loop. De stroom die via de ene draad naar een apparaat toe loopt, loopt via de andere draad weer terug. Aan de ene kant van de loop zit de zender van het digitale signaal en aan de ander kant zit de ontvanger van het signaal. Door het aan- en uitschakelen van de stroom door een aderpaar kan een digitaal signaal van enen en nullen verzonden worden. In een normale of straight netwerkkabel zitten de aderpaartjes aan beide zijden, volgens hetzelfde aansluitschema op de connectors van de netwerkkabel aangesloten. De consequentie hiervan is dat de layout van de zend- en de ontvangstpennen van een netwerkpoort op een computer en een netwerkrouter omgekeerd zijn. Wat bij de een de current loop zendpennen zijn, zijn bij de ander de current loop ontvangstpennen. De poorten op een pc heten daarom MDI (Medium Dependent Interface) en de poorten op een switch of router heten MDI-X (Medium Dependent Interface Crossover).

De werking van een crossover kabel

Bij het verbinden van een MDI poort van een computer met een MDI-X poort van een router of switch, wordt de kruising van zend- naar ontvangstpennen verzorgd in de MDI-X poort van router of switch. Om twee apparaten met dezelfde poort bijvoorbeeld twee computers met een MDI poort aan elkaar te koppelen, moeten de aderpaartjes in het snoer gekruist worden zodat een zendend signaal van de ene computer op de ontvangende pennen van de andere computer binnenkomen. Het kruisen van aderpaartjes in deze bekabeling geeft de crossover kabel zijn naam. Moderne computers en netwerkapparaten zijn tegenwoordig bijna allemaal uitgerust met een voorziening die Auto MDI-X genoemd wordt. Detecteert een netwerkpoort met Auto MDI-X een current loop signaal maar geen data, dan zal de netwerkpoort automatisch omschakelen van MDI modes naar MDI-X modus om te testen of er in MDI-X modus wel een signaal is te ontvangen. Hierdoor kan voor het koppelen van twee gelijke apparaten zoals twee computers een normale straight netwerkkabel gebruikt worden. Apparatuur met ingebouwde Auto MDI-X kan dus altijd met een standaard netwerkkabel aangesloten worden, waardoor een crossover kabel minder belangrijk zijn geworden.

Soorten netwerkkabel

Het is belangrijk dat u een crossover kabel met de juiste eigenschappen bestelt. De categorie bepaalt de maximale snelheid, waarbij de bekabeling gebruikt kan worden.

Categorie Maximale snelheid Maximale afstand
Cat5e 1GB/s 100 meter
Cat6 10Gb/s 55 meter

Moderne computers hebben een netwerkpoort met een maximale snelheid van 1 Gb/s. Om computers te verbinden is een Cat5e bekabeling voldoende. Voor het verbinden van netwerkapparatuur uitgerust met 10 Gb/s poorten is Cat6 de juiste keus. Naast snelheid kan de afscherming van een netwerkkabel een rol spelen. U/UTP staat voor Unshielded / Unshielded Twisted Pair. Deze bekabeling heeft geen extra afscherming en is een goede keus voor normale omstandigheden. F/UTP staat voor Foiled / Unshielded Twisted Pair. Deze bekabeling heeft een aluminium afscherming rondom. Door deze afscherming is een dergelijk snoer beter bestand tegen interferentie van buitenaf. SF/UTP staat voor Shielded Foiled / Unshielded Twisted Pair. Deze kabel heeft naast aluminium-folieafscherming nog een extra gevlochten afscherming die de kabel beschermt tegen laagfrequente-interferentie. S/FTP staat voor Shielded / Foiled Twisted Pair. Bij deze kabel zijn alle aderparen afgeschermd met een aluminiumfolie. De gehele kabel is afgeschermd met een gevlochten afscherming.