Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Glasvezelkabel per meter

LC glasvezel clip - EFB
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 0,49
Glasvezel schaar - Miller
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 45,99
Epoxyhars - EFB
4-8 dagen levertijd
€ 13,79

Waarom glasvezelkabel per meter?

Glasvezel wordt steeds meer gebruikt omdat het een aantal voordelen heeft boven het gebruik van koperkabel. Hiermee is het mogelijk om data met een hogere snelheid over een lange afstand te transporteren. Bij normale koperen netwerkkabel is de maximumlengte beperkt tot 100 meter of minder. Dit is voor gebruik in huis en kleine bedrijfstoepassingen vaak voldoende. Moeten er verbindingen gelegd worden tussen gebouwen waarbij de afstanden groter worden, dan wordt er vaak gekozen voor glasvezel. Hiermee kunnen in tegenstelling tot met koper netwerkkabel veel grotere afstanden zonder tussenkomst van netwerkapparatuur afgelegd worden. Hierdoor is het een populaire keus voor het leggen van verbindingen met grote lengtes. Niet alleen tussen gebouwen, maar ook tussen afdelingen binnen grote gebouwen. Om informatie door een vezel van glas te sturen worden speciale leds of laserdiodes gebruikt. De led of laserdiode zet elektrische pulsjes om in lichtpulsjes die via de glasvezel getransporteerd worden. De lichtpulsjes worden aan het andere einde van de vezel door een lichtgevoelige halfgeleider weer opgezet in elektrische pulsjes. Om data gelijktijdig heen en weer te sturen zijn twee glasvezels nodig. Dit wordt een full-duplex verbinding genoemd.

Opbouw glasvezelkabel

Een glasvezelkabel bestaat uit een dunne kern van doorzichtig glas. Om deze kern zit een mantel om de kwetsbare kern te beschermen tegen directe beschadigingen. De mantel wordt ook buffer genoemd. Deze mantel biedt nog niet voldoende bescherming bij het aanleggen en gebruik van glasvezel. Daarom wordt de vezel met mantel nog eens extra beschermd door een dunne kunststof buis. Deze beschermingsbuis heet de jacket. In de jacket zit naast de glasvezel ook kevlar vezel. Deze kevlar vezel zorgt voor een goede mechanische bescherming en dient als trekontlasting. Wordt er aan een connector getrokken, dan worden de trekkracht door de kevlar vezel opgevangen en niet door de kwetsbare glasvezel. Het geheel van vezel met mantel en jacket wordt een enkele glasvezelkern genoemd. Een jacket kan ook meerdere glasvezels bevatten, er zitten dan meerdere vezels in een enkele kern. Een glasvezelkabel bevat één of meerdere van deze glasvezelkernen. In een glasvezelkabel is de glasvezel nog extra beschermd tegen grote trekkrachten. Afhankelijk van het type kabel biedt de buitenmantel ook extra bescherming tegen UV en bij buitenkabel tegen inwerking van vocht, chemicaliën en bescherming tegen knaagdieren.

Soorten glasvezelkabel per meter

Bij de keuze van glasvezelkabel per meter is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten. Single mode glasvezel heeft een dunne kern, waardoor het licht zich maar in een modus door de kern kan voortplanten. Single mode glasvezelkabel per meter wordt gebruikt voor het overbruggen van grote afstanden. Multimode glasvezelkabel per meter heeft een dikkere kern, waardoor het licht zich in meerdere modi kan voortplanten. Deze soort wordt voornamelijk gebruikt voor kortere afstanden, bijvoorbeeld in en tussen gebouwen. In gebouwen wordt binnenkabel gebruikt. Wordt een glasvezelkabel per meter gebruikt om een verbinding tussen gebouwen te leggen dan wordt hier buitenkabel voor gebruikt. Een buitenkabel biedt extra mechanische bescherming en bescherming tegen vocht en knaagdieren. Een glasvezelkabel per meter kan één of meerdere glasvezels per kern bevatten. Bij een enkele vezel per kern kan er per kern eenvoudig een glasvezelconnector gemonteerd worden. Glasvezelkabel per meter met meerdere vezels per kern wordt in een splice cassette met losse glasvezelkabels verbonden. Het is ook mogelijk om voor een break-out kabel te kiezen. Deze kabel bevat meerdere glasvezels die ieder apart van een jacket zijn voorzien, die ieder eenvoudig van een glasvezel connector zijn te voorzien.

Monteren van glasvezelconnectors

Bij het trekken van losse glasvezelkabel moet u zelf aan beide zijden de connectors monteren. Elke soort connector heeft zijn eigen montagemethode. Omdat dit per connector verschilt, verwijzen we u naar de montage-instructies of de website van de fabrikant. Naast losse connectors heeft u ook het juiste gereedschap nodig. Afhankelijk van de te monteren connector kan dit uit de volgende items bestaan:

  • glasvezelstripper;
  • glasvezelcleaner;
  • schaar voor kevlar vezel;
  • glasvezel tester;
  • krimptang;
  • schoonmaakmiddel;
  • glasvezel reinigingsdoekjes;
  • veiligheidsbril;
  • geschikte afvalcontainer voor afgeknipte glasvezel.
Let op! Afgeknipte stukken vezel van glas zijn gevaarlijk omdat ze eenvoudig de huid binnendringen en zich daarna door het lichaam gaan verplaatsen. Zorg dat u het afgeknipte stukken glasvezel nooit zomaar weggooit, maar netjes in een goed afsluitbaar afvaldoosje opvangt en verantwoord afvoert. Nadat u connectors aan beide zijden van de kabel gemonteerd heeft, is het belangrijk dat u de juiste werking test met een glasvezeltester. Een eenvoudige tester bestaat uit een laser die een rood licht geeft. Deze kan eenvoudig met de glasvezel gekoppeld worden. Waarschuwing: kijk nooit in het einde van de glasvezel of in een tester. U kunt uw ogen beschadigen.