Kabels 
Overige Producten 
Account  

Draadloos aansluitmateriaal

Verschillende soorten draadloos aansluitmateriaal

Er zijn verschillende soorten draadloos aansluitmateriaal. Zo kunt u naast een set aan/uit-schakelaars met afstandsbediening bijvoorbeeld ook een bewegingsdetector kopen of voor een draadloze deurschakelaar kiezen. Een bewegingsdetector is ideaal voor de koppeling met een lamp die aan uw buitenmuur hangt. Op het moment dat u thuiskomt zal de verlichting automatisch inschakelen door deze bewegingssensor. Ook een draadloze deurschakelaar kan in dit geval goed van pas komen. Op het moment dat een deur geopend wordt, zal er automatisch een signaal naar een ontvanger worden gestuurd. De ontvanger zorgt vervolgens voor het inschakelen van de aangesloten lampen binnen uw woning. Zo komt u nooit in een donkere woning thuis! Een set met aan/uit-schakelaars wordt vaak binnen woningen gebruikt voor lampen, de zonwering, enzovoorts. Deze aan/uit-schakelaars zijn heel eenvoudig te bedienen met een afstandsbediening. Voor de verlichting of andere elektrische apparatuur in uw tuin of op uw terras kunt u een aan/uit-stekkerdoos met afstandsbediening gebruiken. U duwt deze vorm van draadloos aansluitmateriaal eenvoudig in de grond en kunt de afstandsbediening gebruiken om aangesloten elektrische apparatuur in- of uit te schakelen.

Losse aan/uit-schakelaars of een complete set

Wanneer u voor de aanschaf van draadloos aansluitmateriaal kiest, heeft u de keuze uit een complete set of losse elementen. Een complete set bestaat doorgaans uit meerdere aan/uit-stekkers in combinatie met een afstandsbediening. Deze afstandsbediening heeft meerdere kanalen, zodat u iedere aan/uit-schakelaar een eigen kanaal kan geven. Dit is belangrijk, want op deze manier kunt u apparaten los van elkaar in- en uitschakelen. Vaak is het aantal kanalen op de afstandsbediening groter dan het aantal aan/uit-schakelaars in de set draadloos aansluitmateriaal die u koopt. U kunt er zodoende voor kiezen om deze set verder uit te breiden met losse aan/uit-schakelaars. In veel gevallen is het voordeliger om in eerste instantie voor een complete set te kiezen en deze vervolgens uit te breiden. Een alternatief zou de aanschaf van losse elementen draadloos aansluitmateriaal zijn, waarbij u deze elementen combineert met een losse afstandsbediening. Houd er rekening mee dat een aan/uit-schakelaar van een ander merk niet altijd gecombineerd kan worden met de afstandsbediening die bij uw eerste set zat. Een aan/uit-stekkerdoos voor in de tuin met afstandsbediening is niet verder uit te breiden met losse componenten.

Bereik van draadloos aansluitmateriaal

Bij de aanschaf van draadloos aansluitmateriaal is het onder meer belangrijk om naar het bereik van de verschillende componenten te kijken. Hierbij spelen ook de elektrische apparaten die u aan wilt sluiten een rol. Wanneer u de afstandsbediening bijvoorbeeld alleen voor elektrische apparaten in de woon- of slaapkamer van uw woning zal gebruiken, is een groot bereik van draadloos aansluitmateriaal niet noodzakelijk. Mocht u de afstandsbediening door uw gehele woning willen kunnen gebruiken, dan is een groot bereik wel essentieel. Datzelfde geldt voor een deurschakelaar die op een ontvanger elders in uw woning aangesloten is. Het is erg belangrijk dat het signaal van de draadloze deurschakelaar bij de ontvanger kan komen. In dit geval dient u ook te letten op de doorlaatbaarheid van verschillende materialen binnen uw woning. Betonnen muren en vloeren kunnen het bereik van een zender belemmeren. Het signaal van draadloos schakelmateriaal in ons assortiment kan in veel gevallen door betonnen elementen heen. De meeste vormen van draadloos aansluitmateriaal hebben een bereik van dertig tot vijftig meter.

Maximaal vermogen van draadloos schakelmateriaal

Naast het bereik van draadloos aansluitmateriaal speelt ook het maximale vermogen van draadloos schakelmateriaal mogelijk een rol bij het maken van uw keuze. Het maximale vermogen van een aan/uit-schakelaar geeft aan hoeveel energie er door een apparaat wordt opgenomen vanuit het stroomnet. Dit wordt uitgedrukt in het aantal Watt wat een schakelaar aan kan. Over het algemeen geldt dat des te groter het vermogen van een aan/uit-schakelaar is, des te meer ampère de schakelaar ook kan verwerken. Een wandcontactdoos binnen uw woning heeft in veel gevallen een elektrische stroom van 16 ampère, wat betekent dat u hier een maximum van 3600 watt in kan pluggen. Veel aan/uit-schakelaars hebben echter een aanzienlijk lager wattage. Voor de zwaardere elektrische apparaten in huis is het raadzaam om een hoger wattage te gebruiken. Zo weet u zeker dat het apparaat van voldoende stroom wordt voorzien via de aan/uit-schakelaar.

Kooptips voor draadloos aansluitmateriaal

De meest belangrijke aspecten om draadloos aansluitmateriaal te kopen zijn reeds beschreven. Samenvattend nog even de belangrijkste aandachtspunten waar u goed over moet nadenken voordat u tot aanschaf over gaat. Dat voorkomt dat u achteraf niet tevreden bent of het draadloze schakelmateriaal moet omruilen. Zorg ten eerste ervoor dat u het het juiste type draadloos aansluitmateriaal kiest dat past bij de toepassing in uw situatie en huis. Stel een complete set samen, of kies een kant-en-klare set. Die kunt u later eventueel altijd uitbreiden met losse componenten. Kijk goed naar het bereik van het draadloos aansluitmateriaal zodat u de afstandsbediening op iedere gewenste plek kunt gebruiken. Let ook goed op het maximale vermogen van draadloos schakelmateriaal om er zeker van te zijn dat elektrische apparatuur voldoende stroom ontvangt.