Bij het aansluiten van computer en home entertainment system lopen veel mensen op tegen het beperkte aantal uitgangen. Er kan vaak maar één beeldscherm of beamer op een streaming box worden aangesloten. Er kan ook vaak maar een monitor op een computer of laptop worden aangesloten. Het gevolg: u bent vaak kabels aan het wisselen. De ene stekker er uit, de andere er weer in. Dit is een vervelend klusje, zeker als de stekkers op een moeilijk te bereiken plaats zitten. Om dit probleem op te lossen hebben slimme fabrikanten de computer splitter bedacht. Hiermee kunt u het beeld- en geluidsignaal van een apparaat in meerdere aansluitingen splitsen. Zo zijn eenvoudig meerdere apparaten op één enkele uitgang aan te sluiten. U kunt de computer splitter met of zonder ingebouwde versterker bestellen. Deze versterker geeft het signaal een boost, waardoor langere kabels gebruikt kunnen worden. De boost is een welkome functie als u in een grote ruimte meerdere beeldschermen wilt ophangen. Bij een VGA splitter met ingebouwde versterkerfunctie is het mogelijk om kabels met een lengte tot 65 meter te gebruiken.
HDMI is een acroniem voor High-Definition Multimedia Interface en is een van de meest gebruikte digitale beeld- en geluidaansluitingen. De HDMI aansluiting is ontwikkeld door de home entertainment industrie om een einde te maken aan de kabelspaghetti die nodig was voor het onderling aansluiten van apparatuur. Met HDMI is het mogelijk om apparatuur, bijvoorbeeld een computer, aan te sluiten met één enkele kabel. De HDMI kabel zorgt voor de overdracht van beeld en geluid en kan ook gebruikt worden voor het uitwisselen van data tussen de verschillende apparaten. Denk hierbij aan metadata van films en het vanuit één apparaat aan-en-uitzetten en besturen van alle andere apparaten in een home entertainment systeem. Bij het aansluiten met HDMI is het ook mogelijk om apparaten in een keten aan te sluiten. Heeft u meerdere apparaten met maar één HDMI aansluiting? Dan is het niet mogelijk om het signaal van de één naar de andere door te lussen. Met een HDMI splitter is dit wel mogelijk om deze apparaten gelijktijdig aan te sluiten. Sluit de ingang van de computer splitter aan op de bron, waarna u meerdere apparaten kunt aansluiten.
VGA is onder de analoge videoaansluitingen de meest gebruikte aansluitnorm. Ondanks de oprukkende digitalisatie is er nog steeds veel goed bruikbare apparatuur in omloop met een VGA aansluiting. Er zijn twee soorten VGA splitters. De eenvoudige uitvoering zonder versterker en de uitgebreide met ingebouwde versterkerfunctie. Omdat VGA een analoog signaal is, is het gevoelig voor kabeldemping. Door deze kabeldemping wordt het signaal verzwakt en wordt de beeldkwaliteit iets minder. Een korte kabel heeft weinig verzwakking waardoor dit effect niet zichtbaar is voor het menselijke oog. Maar bij VGA kabels van 10 meter en langer wordt dit effect duidelijk zichtbaar. Kabeldemping is een natuurkundig verschijnsel waar iedere kabel last van heeft. Het effect kan verminderd worden door een versterker te gebruiken. Op deze manier kunnen er lange kabels op de uitgang van de versterker aangesloten worden, zonder dat de beeldkwaliteit hier zichtbaar onder leidt. Bij het aansluiten van meerdere monitoren met lange kabels, bijvoorbeeld in een winkel en congres centrum of voor tentoonstelling, wilt u in veel gevallen ook meerdere monitoren gelijktijdig aansluiten. Kies hiervoor de VGA splitter met ingebouwde versterker die het signaal splitst en versterkt.
De optische digitale audioverbinding dankt zijn populariteit aan de hoge kwaliteit van signaaloverdracht. Daarnaast heeft een optische verbinding het bijkomende voordeel dat vervelende elektrische aardlussen voorkomen worden. Voor het optisch verbinden van twee apparaten moeten beiden uitgerust zijn met een optische S/PDIF aansluiting. U heeft ook een optische kabel nodig. Deze kabel heeft geen koperen geleiders, maar een doorzichtige glazen of kunststof kern die licht geleidt. Wilt u twee apparaten op dezelfde bron aansluiten, dan heeft u een optische splitter nodig. Er zijn twee types, de passieve en de actieve. Het passieve model splitst het inkomende licht in twee delen en verdeelt dit naar de twee uitgangen. Het passieve model heeft twee voordelen. Er is geen externe voeding nodig en dit model heeft een lage prijs. Een nadeel is dat door het splitsen van het optisch signaal iedere uitgang de helft van het oorspronkelijke signaal krijgt, wat voor lange verbindingen een probleem kan zijn. Het actieve model zet het optische signaal eerst om in een elektronisch signaal dat gesplitst en versterkt wordt en dat daarna weer in een optisch signaal wordt omgezet. Dit model heeft geen last van verzwakking, maar heeft wel een externe voeding nodig.