Kabels 
Overige Producten 
Account  

USB C sticks

USB C sticks zijn mobiele opslag voor uw waardevolle data, waarbij verkeerd om aansluiten niet meer mogelijk is door de vorm van de nieuwste connector in de USB-familie. Kies zelf de grootte van het geheugen met de juiste lees- en schrijfsnelheid op grond van uw toepassing. Video’s nemen beduidend meer ruimte in beslag dan foto’s en documenten. Tevens is het voor de praktische hanteerbaarheid nodig dat naarmate de opgeslagen bestanden groter zijn, er een grotere verwerkingssnelheid beschikbaar is. Wilt u bijvoorbeeld 4K video's direct vanaf de USB C stick afspelen, dan is een hoge leessnelheid van belang. Allekabels helpt u graag bij het maken van uw keuze. Lees meer

USB C stick: aansluitingen en poorten

De USB C-aansluiting is een digitale toegangsweg waarover de data, bestaande uit bitjes, gestuurd wordt. Dat gebeurt sinds versie 3.1 met een maximale theoretische snelheid van 5 Gbit/s (5 miljard bits per seconde) en sinds versie 3.2 met theoretisch 10 Gbit/s. Het grote kenmerk van deze aansluiting en de bijbehorende poort is dat het omkeerbaar is, dus het maakt niet uit hoe u de aansluiting in de poort steekt, altijd goed. Zeker op donkere en/of lastig bereikbare plaatsen (bijvoorbeeld de achterkant van een computer) wel handig. De aansluiting is bovendien compatible (uitwisselbaar) met de oudere poorten. Hiervoor is dan wel nog een verloopkabeltje of adapter/verloopstekker nodig. De stick bevat naast het elektronische geheugen, ook een controller die zorgt dat de stick kan lezen, schrijven en wissen. Dit gaat razendsnel, vandaar de benaming flash geheugen oftewel flashdrive. Deze wordt gevoed via de USB C poort van de PC.

De opslagcapaciteit en gegevenssnelheid

Er zitten tussen de flashdrives nogal verschillen. Op de eerste plaats zit hem dat in de grootte van de gegevensopslag. De gangbare groottes zijn 16 GB, 32 GB, 64 GB en 128 GB. 1 byte = 8 bits. De snelheid wordt uitgedrukt in bits/seconde. Hoe meer u met plaats consumerende video’s werkt, hoe eerder u in de buurt van de laatste twee capaciteiten terechtkomt (32 GB en 64 GB). Voor foto’s en relatief weinig video’s volstaan de eerste twee (16 GB en 32 GB). Een en ander is afhankelijk van de scherpte (resolutie) van de afbeeldingen en bewegende beelden. De lees/schrijfsnelheden liggen tussen de diverse modellen tussen de 130 MB/s (lees) – 40 MB/s (schrijf) en 150 MB/s – 60 MB/s. Dit is alleen van belang als u regelmatig grotere hoeveelheden afbeeldingen/video’s verplaatst vanaf/naar de USB C stick.

Formattering en programma’s uitvoeren

Fabriek-af zijn de USBC sticks al voorgeformatteerd, zeg ‘geordend’/ingedeeld. Op die manier kunnen de gegevens meteen op hun plek worden gezet. Moet u echter de flashdrive zelf ‘ordenen’/indelen en daarmee schoonpoetsen, dus formatteren, dan kan dat volgens FAT 32 (File Allocation Table) voor Windows, Apple, Linux. Daarnaast bestaat ook NTFS voor Windows. Heeft u (tevens) een Mac computer dan is ook exFAT mogelijk, omdat deze compatible is met recentere versies van beide besturingssystemen (Windows en Mac). Er zijn aardig wat open source en freeware applicaties (beiden legaal gratis) die vanaf de USB C stick stand alone kunnen worden uitgevoerd (en dus het Windows-register niet gebruiken). Dat geldt ook voor het opstarten vanaf de flashdrive van complete besturingssystemen als het bekende Linux en minder bekende open source varianten. Die worden dan in het RAM geheugen van de computer geladen en kunnen daar ‘draaien’. Voor Android kunt u via settings/storage (op uw smartphone of tablet) de flashdrive formatteren.

Beveiliging en beheer

Data en beveiliging horen tegenwoordig bij elkaar. Daarom worden de gegevens versleuteld zodat onbevoegden er niet aan kunnen. Dat heet met een duur woord encryptie. Gewoonlijk levert de fabrikant zelf al gratis beveiligingssoftware ‘on board’ mee. Mocht dat niet het geval zijn kunt u altijd nog uw toevlucht nemen tot gratis software op internet. Op deze wijze bent u altijd verzekerd van de mogelijkheid om de stick te kunnen gebruiken. Ook bestaat er software om de gegevens op de flashdrive te beheren. Zo stelt Sandisk het gratis Memory Zone ter beschikking, speciaal voor Android toestellen (smartphone, tablet) om de gegevens op de USB C stick voor gebruik met die apparaten te beheren.

Uw USB C stick online kopen

Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over het product of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie