"
Met een smart stekker kunt u veel zaken in uw huis automatiseren en op afstand bedienbaar maken. Niet alleen voor het gemak, maar in veel gevallen zeker ook om energie te besparen. Denk verder ook aan de positieve invloed van domotica op de veiligheid van onze leefomgeving. In de praktijk komt het erop neer dat verlichting binnen en buiten, huishoudelijke apparatuur, audioapparatuur en dergelijke zo geautomatiseerd en gekoppeld worden dat ze op afstand in en uit te schakelen zijn. Op weg naar huis kunt u dan alvast de verlichting en de elektrische verwarming aanzetten, handmatig via een app of automatisch via uw smart home systeem.
Een van de belangrijkste redenen waarom het automatiseren van schakelaars, lampen en andere huishoudelijke apparaten steeds eenvoudiger wordt is het feit dat heel veel van deze domotica producten draadloos zijn. Dat is ook het geval met een slimme stekker. Enkele jaren geleden moest u letterlijk de muren en vloeren in uw huis open breken om de domotica infrastructuur te kunnen installeren. Dat kostte behalve veel tijd vooral ook heel veel geld. Om een stopcontact te automatiseren hoeft u nu enkel een smart stekker in het contact te steken en deze eventueel draadloos te verbinden met uw systeem. Zelfs dat hoeft niet, bij sommige soorten smart stekker wordt een afstandsbediening meegeleverd.
U kunt met een smart stekker enkel de stroomvoorziening aan en uit zetten. Het bedienen van het apparaat zelf gaat niet. Dat zal nog steeds met bijvoorbeeld de app van het apparaat moeten geschieden of door middel van scenario’s of spraaksturing in uw smart home systeem. Wel hebben sommige apparaten geheugens die u slim kunt gebruiken. Sluit u bijvoorbeeld een radio aan op een smart stekker, zal deze bij het aanzetten automatisch de laatst gekozen zender laten horen. Hetzelfde geldt voor veel soorten verlichting. Een andere methode is om een combinatie te kiezen van diverse soorten smart stekker die u koppelt aan een of meer scenario’s van uw smart home. Bepaalde zaken zoals smart verlichting regelt u dan met een scenario, terwijl apparatuur verbonden met een slimme stekker gewoon aangezet worden en de laatst gekozen instelling gebruiken.
Wanneer u van plan bent uw huis te gaan automatiseren dan is het zaak dat u vooraf goed nadenkt over wat u precies wilt automatiseren en wat daarvoor allemaal nodig is. Uiteraard is het ook raadzaam om te bepalen hoe groot uw budget is. Het is bijvoorbeeld niet altijd handig om voor elk lampje een smart versie te gebruiken. U kunt ook diverse lampen in een enkele smart stekkerdoos steken en de hele set in een keer aanzetten. U kunt dan wel bijvoorbeeld niet dimmen via spraaksturing, maar soms is dat ook helemaal niet nodig. Denk bijvoorbeeld aan de tuinverlichting waar u veel lichtpunten nodig heeft maar die u niet hoeft te dimmen. Een smart stekker voor buiten is dan de ideale en vooral ook goedkopere oplossing.