"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Kabelschaar

Knipgemak van een kabelschaar

Een kabelschaar is in verschillende vormen te krijgen. De ene heeft een langwerpige kop, de andere een ronde. De ene uitvoering heeft verder een langer knipvlak dan de andere. Welke vorm het fijnste werkt, ligt meer aan de wens van de koper dan aan het product zelf. Vaak kiezen mensen voor een kabelschaar die tot 20 millimeter knipt, die geïsoleerd is en dubbele snijkanten heeft. De dubbele snijkanten zorgen voor een mooie voor- en nasnede, waardoor er nog netter gewerkt kan worden. Wanneer de kabelschaar voor één simpel klusje wordt aangeschaft, zal dit niet noodzakelijk zijn. Wie verwacht het product vaak nodig te hebben, wordt aangeraden wél voor de dubbele snijkanten te gaan.

Geïsoleerd of niet?

In de praktijk kiezen mensen het vaakst voor geïsoleerde scharen, omdat het doorknippen van bijvoorbeeld elektriciteitskabels een spannende klus kan zijn. Wanneer de kabelschaar geïsoleerd is, bent u in principe beveiligd tegen stroomstoten. Natuurlijk moet u altijd de stroom van de kabels afhalen voordat u begint te knippen, maar de isolatie van sommige van de scharen is een extra veiligheidsmaatregel. De handvaten laten de stroom niet door. Bij niet geïsoleerde uitvoeringen is dit wel het geval. De meeste kabelscharen zijn tegenwoordig geïsoleerd. Zo loopt u zo min mogelijk risico en kunt u ontspannen aan de slag. Het is raadzaam te kiezen voor een kabelschaar die VDE gekeurd is, zodat u zeker weet dat u met optimaal materiaal werkt aan elektrische installaties.

Welke kabels bij welke kabelschaar?

Natuurlijk is het soort kabels dat u wil knippen ook van belang voor de aanschaf. Wilt u staaldraad doorknippen? Ga dan voor een staalkabelschaar, de normale schaar kan deze kabels namelijk niet doorknippen. Alle andere soorten elektriciteitskabels kunnen met de kabelschaar worden doorgeknipt, dus dit is in de meeste gevallen de beste optie. De dikte van de kabels is ook relevant. De kabelschaar knipex kent een knipcapaciteit voor een kabeldoorsnede van 15 millimeter. Wilt u dikkere kabels doorknippen dan deze doorsnede? Ga dan voor een grote kabelschaar die kabels tot 20 millimeter dik kunnen knippen zonder enkel probleem. U kunt (dan) bijna alle koper-, aluminium- en staalkabels doorknippen zonder enkel probleem.

Uitvoering van een kabelschaar

Voor wat betreft de uitvoering van een kabelschaar kunt u op diverse kenmerken letten. Het ene product is bijvoorbeeld zwaarder dan het andere. Voor veel klussers maakt dit een groot verschil. De ene persoon werkt graag met iets dat een beetje zwaar in de hand ligt voor meer controle, terwijl anderen weer liever werken met wat lichter gereedschap. De scharen hebben verschillende gewichten en dit kan van invloed zijn op de keuze. Ga goed na wat u prettig en belangrijk vindt bij uw eigen gereedschap en lees eventueel beoordelingen van anderen die het product al hebben aangeschaft om de keuze wat gemakkelijker te maken.

Kabelschaar met vervangbare kop en met stripfunctie

Bij sommige modellen is de kop vervangbaar. Dat kan prettig zijn, omdat elk product slijt en deze kop in dat geval dan simpelweg vervangen kan worden. Anderen vinden het weer minder prettig, omdat ze bang zijn dat de kop per ongeluk los laat. Dit is echter niet het geval, de schroeven zijn altijd simpelweg aan te draaien met een schroevendraaier. Het is een klein detail maar kan voor sommige mensen toch de doorslag zijn om wél of níet voor een bepaald model te gaan. Ga verder even na met wat voor soort kabels u allemaal wil werken, voordat u een product bestelt. Zo weet u zeker dat u meteen de juiste koop doet, en niet later alsnog een ánder model moet kopen. Sommige van de kabelscharen zijn ook geschikt voor het strippen van draden. Dit kan erg handig zijn, want zo heeft u maar één stuk gereedschap nodig om met de kabels te werken. De scharen met stripfunctie zijn erg in trek, omdat het een stuk gereedschap in de kist bespaart.

Uiterlijke kenmerken

Verder is er nog een laatste aspect om naar te kijken als u alle functies al hebt doorgenomen en op dat gebied al een keuze hebt gemaakt: het uiterlijk van de tool. De scharen zijn in verschillende uitvoeringen te krijgen. De simpele rode kabelschaar met een klassiek uiterlijk, de robuustere scharen met een zwarte kop, de scharen met zowel rode als blauwe afwerkingen en de geel met rode scharen voor een vrolijk tintje in huis. Het maakt eigenlijk niet uit hoe het eruit ziet, ze werken allemaal even goed. Maar als u écht twijfelt tussen twee verschillende producten, kan het uiterlijk altijd nog de doorslag zijn.