Kabels 
Overige Producten 
Account  

Koeler

Gerelateerde Categorieën

Waarom is er een computer koeler nodig?

Een CPU koeler wordt in een computer ingebouwd omdat elke processor in meer of mindere mate (te) warm wordt. Hoewel de processorontwerpen in de loop de jaren steeds efficiënter zijn geworden, is temperatuurbeheersing toch nog steeds noodzakelijk voor aanvaardbare processorprestaties. Omdat een zekere mate van warmteontwikkeling dus niet kan worden voorkomen, is een bepaald thermisch evenwicht gewenst voor de goede werking van de processor. Niet alleen kan een chipset minder goed zijn werk doen of zelfs geheel ermee stoppen, de processor kan ook volledig de geest geven indien hij te warm wordt. Behalve voor de processor geldt dit ook voor andere onderdelen die niet of minder goed werken wanneer de omgevingstemperatuur of de temperatuur van de onderdelen zelf te hoog wordt. In de computer ingebouwde thermische sensoren houden de temperatuur in de gaten wanneer de processor in werking is. Deze sensoren kunnen in de CPU, chipset of moederbord zijn geplaatst al naar gelang de PC configuratie.

CPU koeler: spanning en snelheid

Bijna al onze modellen computer koeler werken met een spanning van 12 volt. Enkele types CPU koeler werken met netvoeding, 230 volt dus. Controleer altijd even uw pc mocht u een bestaande koeler willen vervangen of deze met de aangegeven voeding uit de voeten kan. Is de voeding redelijk standaard, de snelheid waarmee een computer koeler draait kan daarentegen behoorlijk variëren. De computer koeler snelheid wordt weergegeven in aantal rotaties per minuut (RPM). De benedengrens ligt bij zo’n 400 RPM, de bovengrens bij de 6000 RPM. Het toerental kan bijna altijd wel worden aangepast, niet in de laatste plaats omdat daarmee ook het geluidsniveau van een CPU koeler kan worden beïnvloed. Als u een extra stille computer koeler zoekt, deze hebben wij in een aparte subgroep bij elkaar geplaatst. Het is trouwens echt niet nodig om een computer koeler constant op volle snelheid te laten lopen. Voor de volledigheid: in ons assortiment vindt u losse fan speed controllers waarmee u het toerental van een CPU koeler traploos regelt.

Afmetingen en aansluiting van een computer koeler

Een processor koeler kan op diverse plaatsen in de computer worden geplaatst, al naar gelang het ontwerp van het apparaat waar de ventilator in wordt geplaatst. Zo kunnen ze direct op de computerkast – aan de binnenkant meestal - worden gemonteerd, maar ook binnen in de behuizing in de buurt van de processor of harde schijf worden geplaatst. Onder andere hangt dit af van de afmetingen van de gebruikte processor koeler. Er is een serie standaard afmetingen van een CPU koeler: 40, 60, 80, 92 en 120 mm zijn veelgebruikt, maar ook afwijkende maten komen voor. Grotere afmetingen komt u tegen in high performance systemen. Ook voor laptops kunnen er afwijkende maten worden gebruikt, omdat bijvoorbeeld ook de behuizing en andere onderdelen zoals warmtebuizen als koeling dienst doen. De aansluiting van een computer koeler kan geschieden via een fan connector met 2, 3 of 4 polen of via een 4 polige Molex connector. Een andere mogelijkheid is dat de CPU koeler wordt geleverd met een open einde aansluiting zonder connector.

CPU koeler: verlichting en andere specs

Het oog wil ook wel eens wat, met name bij mensen die hun computer als game station gebruiken is dat het geval. Niet alleen aan het uiterlijk van de behuizing maar aan alle onderdelen wordt dan aandacht geschonken. Er zijn in ons assortiment om die reden ook enkele modellen computer koeler die voorzien zijn van gekleurde led verlichting. We noemden hiervoor al de losse snelheidsregelaar, een toerentalregeling via een PWM aansluiting behoort ook tot de mogelijkheden. PWM staat voor Pulse Width Modulation. Sommige uitvoeringen werken ook hier met een temperatuursensor. Behalve alle elektronische toeters en bellen is het voor een goede werking van een CPU koeler ook nodig dat de ventilator schoon en stofvrij wordt gehouden. Niet alleen kan deze dan beter koelen, een computer koeler kan ook zelf last ondervinden van teveel hitte wanneer hij wel wil draaien maar dat niet kan door belemmeringen.

Uw computer koeler online kopen

Een computer koeler koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop van de voor uw situatie en uw PC geschikte CPU koeler. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u de door u gekozen computer koeler morgen al in huis! Kies daartoe uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u toch nog wat vragen over een computer koeler, zoekt u bijvoorbeeld geen luchtkoeling maar een computer koeler die met waterkoeling werkt? Of heeft u vragen over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies de juiste CPU koeler of computer koeler voor uw configuratie bestelt.

Klantenservice & Informatie