Allekabels hecht er veel waarde aan dat u een gereedschapset koopt waarmee u meteen aan de slag kunt. Zo hebben wij veel gereedschapsets in ons assortiment die gesorteerd zijn rondom bepaalde klussen. Veel van die sets zijn gegroepeerd rondom de voor die werkzaamheden gebruikelijke standaard tools. Zo zijn er borensets, dopsleutelsets en zelfs complete toolkits, speciaal samengesteld voor bijvoorbeeld werken aan PC’s of aan spelconsoles. Ook hebben wij speciale sets voor het werken aan 3D printers in ons assortiment, die soms zelfs zijn afgestemd op specifieke 3D printers van bepaalde merken en fabrikanten. U vindt hier verder ook kabeltesters, onmisbaar gereedschap wanneer u aan elektronica werkt. Verder zijn er gevulde gereedschapkoffers en gereedschaphouders om u het kluswerk overzichtelijk en dus zo aangenaam mogelijk te maken. De meest voorkomende vorm van gereedschapset wordt echter, en dat al sinds vele jaren, gevormd door zo compleet mogelijke schroevendraaiersets, inbussleutelsets en bitsets. We gaan hierna dan ook uitgebreid op deze drie voornaamste soorten gereedschapsets in.
Omdat er verschillende soorten schroeven bestaan, past niet zomaar elke schroevendraaier op elke schroef. Een gereedschapset is dan ook vaak een schroevendraaierset. De meest voorkomende schroevendraaiers hebben een platte kop of een kruiskop. Echter bestaan er veel meer soorten koppen, zoals torx, hexagon of kogelkop. Hoe herkent u een schroef? Ongeachte de grote hoeveelheid verschillende koppen, is dat simpel. Wordt de mogelijkheid tot aandraaien bereikt doordat er een uitsparing in de kop is gemaakt, dan spreekt men van een schroef. De uitsparing bij een schroef kan verschillende vormen hebben, bijvoorbeeld een rechte sleuf of een kruissleuf. Verder kennen we het vierkant of -zeskant op de kop van de schroef, maar er zijn meer vormen. Meestal wordt een inbus een bout genoemd, maar ook de definitie van een schroef is van toepassing op een inbus. De bitjes en bitschroevendraaiers worden geleverd in een handige gereedschapset, eventueel met een opbergkoffer om al uw gereedschap makkelijk en overzichtelijk op te bergen. Toch kan het zijn dat er zich in de loop van de tijd nogal wat sets bij elkaar komen. Het kan dan geen kwaad om eens te overwegen of u al uw sets en los gereedschap kunt reorganiseren in een of meer gereedschapkoffers.
Ook de kwaliteit van het gereedschap in gereedschapsets is van belang. Een goede schroevendraaier is vervaardigd van een stevige staalsoort. Het handvat of heft van een schroevendraaier is vaak van een slagvaste, onbreekbare kunststof. Speciaal voor secuur werk bijvoorbeeld bestaan er sets precisieschroevendraaiers. Dit is een gereedschapset met daarin een assortiment aan kleine schroevendraaiers met verschillende koppen. Precisieschroevendraaiers worden gebruikt voor heel nauwkeurig schroefwerk, bijvoorbeeld aan smartphones, horloges, brillen en andere producten met zeer kleine schroefjes. Als u iets in of uit elkaar wilt schroeven in de buurt van onderdelen die onder spanning staan tot 1.000 Volt, kunt u het beste VDE schroevendraaiers gebruiken. Het voordeel hiervan is dat deze zijn geïsoleerd, waardoor u niet onder stroom komt te staan en veilig uw werkzaamheden kunt uitvoeren. Een gereedschapset bevat ook vaak een spanningszoeker. Met dit type schroevendraaier kunt u eenvoudig de aanwezigheid van een wisselspanning tussen 110 en 240 Volt vaststellen.
Veel mensen kennen de inbussleutel als het kleine, gebogen stukje gereedschap dat meegeleverd wordt bij zelfbouwmeubels. Met zo’n inbussleutel draait u een specifiek type bout los en vast. Reden dat de inbussleutel meegeleverd wordt is dat de zelfbouwer meestal wel beschikt over een standaard gereedschapset met schroevendraaier en hamer, maar niet over een set inbussleutels. Een inbussleutel is in principe niet meer dan een eenvoudig zeshoekig staafje, vrijwel altijd van staal. Het gereedschap kan diverse vormen hebben al naar gelang de kracht die gezet moet worden. Ook is de vorm soms aangepast aan de situatie waarin gewerkt moet worden, bijvoorbeeld als er “om een hoek” gewerkt moet worden. Een inbus sleutel wordt ook wel hex sleutel genoemd, naar de zeshoekige vorm. Hex en Torx worden, vermoedelijk door de x in de naam, vaak onderling verwisseld.
Hex inbus wordt vaak voor het gemak gebruikt om het verschil aan te geven met torx inbus. Een torxkop op een bout of schroef ziet eruit als een stervormig gat met zes hoekpunten. Hierin past de torxsleutel. Deze versie inbussleutel is afkomstig uit de auto-industrie, maar wordt ook steeds vaker in de bouw gebruikt. Overigens: een inbussleutel wordt ook wel Allen sleutel genoemd, maar eigenlijk is dat een merknaam en wordt dan ook niet vaak (meer) gebruikt. Allekabels levert al haar inbussleutels in handige gereedschapsets, dus niet los. Daarbij kunt u kiezen tussen een eenvoudige en goedkope gereedschapset van 7, 8, 9 en 10 sleutels die meestal verpakt zijn in houders of soms bevestigd zijn aan een ring. Er zijn ook grotere sets verkrijgbaar, tot wel 25 inbussleutels.
Een gereedschapset wordt gesorteerd in maten. Er zijn inbusbouten en dus ook sleutels in twee maatreeksen: metrisch (maten in millimeters) en in inches. De maat van de inbussleutel is de afstand tussen twee tegenover elkaar liggende vlakke zijden aan de kop van de inbussleutel. De maten worden in de meeste sets inbussleutels in het metrisch systeem, in mm dus, aangegeven. Ook zijn er gereedschapsets verkrijgbaar die gesorteerd zijn in inches sets. Een inch of Engelse duim is een lengtemaat die in Engelstalige landen nog veel wordt gebruikt. Het eenheidssymbool is “in” of gewoon ″.Een inch is exact 25,4 mm groot. De vorm kan verschillen, maar meestal is de inbussleutel in de vorm van een L gebogen, met een korte en een langere poot dus. Behalve de gebogen inbussleutel is er ook een uitvoering met een handgreep die dwars op de staaf geplaatst is, de inbus met T-greep of T-sleutel. Hiermee kan bij het draaien meer kracht worden gezet. Verder zit er in een gereedschapset ook vaak een model dat net zoals bijvoorbeeld bij een schroevendraaier, beschikt over een heft. Ook worden inbussleutels geleverd als kogelkop gereedschapset, waardoor schroeven onder een hoek mogelijk is. Nadeel van deze constructie is wel dat deze minder belastbaar is.
Vaak is het handig om flexibel te zijn bij de keuze van uw gereedschap. Met een flexibele bitset bijvoorbeeld kunt u zelf kiezen welk bitje u nodig heeft. In een dergelijke gereedschapset zitten meerdere maten bitjes voor verschillende apparaten, zoals voor een boor of een schroevendraaier. Zo kunt u met één apparaat alle gatmaten boren en schroeven die u nodig heeft. Dit bespaart een hoop opbergruimte en dankzij de opbergkoffertjes raakt u nooit uw onderdelen kwijt. Verwissel in uw gereedschapset eenvoudig de kop van de schroevendraaier voor het blad of de maat die u nodig heeft. Overigens: bij een standaard bout is de steel altijd voorzien van een kop waarmee de bout aan de buitenkant met een sleutel aangedraaid kan worden, dit volgens NEN 5501.