Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

WiFi versterker

Wifi is niet meer weg te denken, vrijwel iedereen heeft in zijn huis of bedrijf een eigen wifi netwerk om eenvoudig draadloos verbinding te maken met internet.

Een eigen wifi netwerk begint vaak in de meterkast bij het Internet modem van uw internetprovider. Dit modem krijgt u bij de aanvraag van uw internetverbinding en heeft standaard een ingebouwd wifi basisstation, Dit basisstation wordt wifi access point genoemd.

Het internetmodem wordt vaak in de meterkast of in een hoek van de woonkamer achter de flatscreen tv geplaatst, omdat daar de telefoonkabel of kabelinternet het pand binnenkomen. Helaas is dit niet de optimale plaats om voor een goede wifidekking te zorgen, waardoor alleen maar in een deel van uw huis of bedrijf een goede wifiverbinding mogelijk is. Op andere plaatsen zal een wifiverbinding heel traag zijn of steeds wegvallen. Verplaatsen van het modem is lastig vanwege alle kabels die op het modem aangesloten zijn. Is hier geen oplossing voor?

Wifiversterker breidt dekking draadloos netwerk uit

Een eenvoudige oplossing om toch overal in huis of bedrijf een goede wifiverbinding te krijgen, is het plaatsen van een of meerdere wifiversterkers. Mits een wifiversterker op de juiste plaats wordt geïnstalleerd, zorgt deze voor de gewenste uitbreiding van uw wifibereik.

Er zijn twee manieren om de dekking van uw wifinetwerk uit te breiden, ieder met hun eigen voordelen. Een draadloze wifiversterker, ook repeater genoemd. Deze heeft alleen een stopcontact nodig. Een bedrade wifiversterker, ook access point genoemd, wordt met een netwerkkabel rechtstreeks op uw wifimodem aangesloten. Voeding van het extra acces point kan via de netwerkkabel of via een los netsnoer. Mits goed geïnstalleerd geven beide opties een uitstekend resultaat, waarbij u een snelle wifiverbinding krijgt op plaatsen waar dat eerst niet mogelijk was.

Draadloze wifiversterker, hoe werkt dat?

Een wifi repeater heeft alleen een stopcontact nodig en maakt na inpluggen draadloze verbinding met het bestaande wifimodem. Is de verbinding met het modem gelegd dan werkt de repeater als extra wifistation en geeft het wifisignaal naar plaatsen door waar eerder een slechte ontvangst was.

Bij het plaatsen van een repeater is het belangrijk er op te letten dat er op de gekozen plaats nog een goed wifi signaal te ontvangen is, anders kan de repeater zijn werk niet doen.

De repeater moet dus binnen de cirkel rond het internet modem geplaatst worden waar nog een goed wifisignaal aanwezig is. Een goede plaats voor een wifi repeater is eenvoudig te vinden door met een smartphone stap voor stap van de plaats met een slecht wifisignaal richting het internet modem te lopen. Zoek een plaats waar het wifisignaal goed is, bijvoorbeeld drie van de vijf streepjes en plaats hier de wifiversterker die het wifi bereik uitbreidt. Is het bereik nog niet groot genoeg, dan kunt u de bovenstaande stappen herhalen met een tweede wifiversterker, die het signaal van de eerste doorgeeft.

Bedraad wifi acces point, hoe werkt dat?

Een wifi access point wordt altijd met een netwerkkabel op het wifimodem aangesloten. Dit kan rechtstreeks of via een netwerkswitch. De netwerkkabel verzorgt het netwerkverkeer van en naar het acces point. Een Acces point is dus niet afhankelijk van een al bestaand wifisignaal.

Moet er bij het plaatsen van een draadloze wifiversterker rekening gehouden worden met het bestaande wifinetwerk, dat hoeft met een acces point niet. Een acces point biedt alle vrijheid en u kunt het acces point ophangen waar u een wifiverbinding hebt. Daarna legt u een netwerkkabel aan die het acces point met uw internet modem verbindt. Daarna steekt u de stekker of adapter van het acces point in het stopcontact en het acces point zorgt op de gewenste plek voor een snelle en betrouwbare wifiverbinding.

Wilt u een wifi access point ophangen op een plek waar geen stopcontact aanwezig is, kies dan voor een access point met een Power of Ethernet (PoE) optie. Hierbij wordt het acces point via de netwerkkabel van voedingsspanning voorzien, via een PoE power splitter die bij het modem, in de netwerkkabel wordt geplaatst.

Dagelijks gebruik van een wifiversterker

U zult bij het dagelijkse gebruik vooral voordeel ondervinden in het grotere bereik van uw wifinetwerk. Op plaatsen waar u eerst geen of maar moeizaam een wifiverbinding kon maken, is het nu mogelijk om een verbinding te maken waarmee u 4K video kunt streamen. Hierdoor zult u veel meer plezier en profijt hebben van uw internetverbinding. Een wifi repeater is de oplossing voor plaatsen waar u een zwak wifisignaal heeft en dat wilt verbeteren.

Wanneer geen wifi versterker gebruiken?

Er zijn omstandigheden waar een wifiversterker geen oplossing biedt voor een slechte wifiverbinding.

Bij dichte bebouwing in bijvoorbeeld de binnenstad of in een appartementengebouw kan het voorkomen dat het wifikanaal dat u gebruikt, ook door veel naburige modems van andere bewoners gebruikt wordt. Er ontstaat dan een situatie waarbij teveel modems “door elkaar heen praten”. Hierdoor kan uw smartphone geen goede verbinding meer met uw eigen modem maken, ook al is het signaal sterk genoeg. Deze situatie is niet op te lossen met een wifi repeater, maar alleen door uw modem op een ander kanaal in te stellen of nog beter op een andere wifiband in te stellen die niet overbelast is.

Dual band wifi

In Nederland mag een wifimodem gebruikmaken van twee verschillende wifibanden. De oude 2,4 GHz band waar 13 elkaar gedeeltelijk overlappende kanalen beschikbaar zijn en de nieuwe 5 GHz band.

Door de deels overlappende kanalen van de 2,4 GHz band zitten apparaten op naburige kanalen elkaar al snel in de weg, waardoor een verbinding traag wordt of steeds wegvalt. Daarnaast kunnen apparaten zoals magnetrons voor veel hinder op de 2,4 GHz zorgen.

Veel moderne wifi-apparatuur kunnen gebruikmaken van een nieuwe, veel rustigere 5 GHz wifiband. Op deze band zijn meer kanalen beschikbaar die elkaar niet overlappen. Door deze eigenschappen is de 5 GHz wifiband nog steeds bruikbaar op plaatsen waar de 2,4 GHz band overvol en onbruikbaar is geworden.

Een ander groot voordeel van de 5 GHz wifiband is de hogere snelheid die gehaald kan worden. Helaas heeft het gebruik van 5 GHz ook een nadeel en dat is de lagere reikwijdte ten opzichte van de 2,4 GHz band.

Veel Internetmodems met wifi zijn dual band en moderne smartphones kunnen ook gebruikmaken van beide banden. Dual band apparatuur kiest hierbij automatisch zelf de wifiband die op dat moment de beste wifiverbinding verzorgt.

Bij het gebruik van een repeater is het niet verplicht om een dual band versie te kiezen. Alle moderne apparatuur kan ook op de 2,4 GHz band een betrouwbare verbinding opbouwen, mits deze band niet overbelast is. Wilt u van de hoge snelheid van de 5 GHz band gebruik kunnen maken of is de 2,4 GHz overbelast, kies dan voor een dual band repeater en stel uw apparatuur in om van de 5 GHz band gebruik te maken.

Tip: om eenvoudig van de 2,4 GHz naar de 5 GHz band te kunnen wisselen, is het handig om elke band een verschillende naam te geven in uw internetmodem. Op uw smartphone kunt u via het wifimenu eenvoudig tussen deze twee banden wisselen.

Tri band

Een Tri band wifiversterker werkt nog steeds op twee wifibanden de 2,4 GHz band en de 5 GHz band. Toch is er een groot verschil tussen een dual band en een tri band repeater. De tri band repeater is uitgerust met een extra 5 GHz zend-ontvanger.

Repeaters die maar een 5 GHz zend-ontvanger hebben, moeten bij het doorsturen van data van een smartphone steeds heen en weer schakelen tussen smartphone en internetmodem. Dit heen en weer schakelen reduceert de maximale snelheid. Door het toevoegen van een extra zendontvanger kunnen datapakketjes direct en zonder schakelen tussen smartphone naar internetmodem heen en weer gestuurd worden. Hierdoor kan een hogere doorvoersnelheid behaald worden.

Wat is een wifi mesh netwerk?

Er zijn twee technieken om uw netwerk uit te breiden met een repeater. De klassieke techniek wordt aangeduid met de naam repeater, range extender en wifiversterker. De tweede nieuwe techniek wordt aangeduid met: mesh netwerk.

De klassieke repeater werkt bij het doorgeven van data op verbindingsniveau. Een apparaat maakt een wifiverbinding met de repeater, de repeater ontvangt de data en geeft de data door naar het internetmodem over een tweede verbinding. Deze repeater is een standalone apparaat en moet hiervoor eenmalig via een aparte webinterface worden ingesteld.

Een wifi mesh netwerk bestaat uit verschillende nodes die via wifi met elkaar gelinkt zijn. Bij een mesh netwerk wordt het wifiverkeer op een lager netwerk niveau, het wifi stream niveau, van node naar node doorgegeven. Met deze techniek kan het verkeer dynamisch langs de optimale route gestuurd kan worden. Valt er een node uit, dan wordt het verkeer automatisch langs een andere route geleid.

Voordelen van een wifi mesh netwerk

In tegenstelling tot dual band repeaters treedt er bij een mesh netwerk geen vertraging op bij het doorgeven van de data streams, waardoor overal in het netwerk een snelle verbinding beschikbaar is. De configuratie voor een mesh netwerk wordt centraal op een enkele plaats in het mesh internet modem ingesteld en door alle nodes overgenomen.

In bedrijfs- en thuisnetwerken heeft mesh voordelen door de centrale overzichtelijke configuratie en de mogelijkheid om het netwerk eenvoudig en zonder gedoe uit te breiden. Heeft uw internetmodem een mesh functie dan loont het de moeite om een mesh repeater aan te schaffen. Kies bij voorkeur een mesh repeater van hetzelfde merk, dan weet u zeker dat deze goed samenwerkt met uw internetmodem.

Voor een draadloos mesh netwerk is het belangrijk dat een mesh repeater of node minimaal van een andere node een goed wifisignaal kan ontvangen. Door een node zo te plaatsen dat deze met meerdere andere nodes contact kan maken, ontstaat een mesh of mazen netwerk. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van het netwerk en zorgt voor een stabiele wifiverbinding.

Wilt u een node plaatsen in een ruimte waar geen goed wifisignaal te ontvangen is, kies dan voor een mesh repeater die u met een netwerkkabel op de dichtstbijzijnde node of het mesh modem kunt aansluiten.

Maximale wifisnelheid

Er zijn verschillende apps te downloaden die een goede indicatie geven van de maximale snelheid van de wifiverbinding met een apparaat. De maximale snelheid die u kunt halen met een wifiverbinding is afhankelijk van een aantal factoren. Dit zijn de belangrijkste factoren.

De signaalsterkte, deze wordt bepaald wordt door de afstand tot het dichtstbijzijnde wifi access point of repeater. Hoe verder weg het access point of wifi versterker, hoe zwakker het signaal dat een smartphone ontvangt.

Tussenliggende objecten, zoals muren, plafonds en elektrische apparaten, zullen het signaal verzwakken. Het signaal van de 2,4 GHz band wordt minder verzwakt door muren en wanden dan signalen van de 5 GHz band.

De totale capaciteit van een repeater of access point wordt verdeeld tussen de verschillende apparaten, die actief gebruikmaken van de wifiverbinding. Meer apparaten die aan het downloaden of streamen zijn, betekent een langzamere verbinding per apparaat.

Meer internetmodems die op hetzelfde kanaal of in de 2,4 GHz band op het naburige kanaal ingesteld staan, betekent een langzamere verbinding. Zoek een kanaal uit waar zo min mogelijk andere internet modus op actief zijn.

Maximale snelheid van uw internetverbinding

Bij veel internetverbindingen is niet de wifiverbinding, maar de downloadsnelheid de beperkende factor voor de maximale snelheid van uw wifinetwerk. Bij goedkope verbindingen ligt de maximale snelheid vaak rond 20 Mb/s download snelheid. Het maakt bij deze verbinding niet uit hoe goed uw wifiverbinding is, u zult bestanden nooit met een hogere snelheid dan 20 Mb/s kunnen downloaden of sneller dan 20 Mb/s videos kunnen streamen.

Zit u aan de maximale grens van uw internetverbinding en heeft u al een goed wifisignaal, dan heeft verdere verbetering van uw wifi apparatuur geen zin. Wilt u sneller kunnen downloaden of met meer mensen kunnen streamen, dan bent u aan een duurder abonnement met een hogere snelheid toe. Dit geldt voor alle goedkope abonnementen, het maakt niet uit of u internet via ADSL, kabel of glasvezel heeft. Kijk in het dashboard van uw internetprovider na wat uw maximale download snelheid is.

Welke wifiversterker kopen?

Wilt u het zwakke wifisignaal op zolder, de tuin of in de garage verbeteren, dan is een eenvoudige stopcontact wifiversterker vaak al voldoende. Let erop dat u de stopcontact repeater op een plaats installeert waar nog voldoende wifisignaal aanwezig is, dus niet op zolder, in de tuin of de garage, of nadere plaatsen met een zwak wifisignaal. Plaats de wifiversterker ongeveer halverwege het internetmodem en plaats waar u een beter wifisignaal wilt creëeren, dus op de eerste verdieping, de keuken, of bijkeuken.

Wilt u overal in huis of bedrijfspand de best mogelijke verbinding, kies dan voor een mesh netwerk. Een mesh netwerk is eenvoudig uit te breiden en eenvoudig te beheren in een centraal dashboard. Heeft uw internet modem geen mesh functie? Geen nood, koop dan naast een of meerdere mesh repeaters ook een mesh access point en sluit dit aan op uw internetmodem. Schakel de wififunctie van uw internet modem uit, dan zit dit het mesh netwerk niet in de weg.