Kabels 
Overige Producten 
Account  

Wifi Versterker

Altijd en overal online met een wifi versterker

Het is nog niet zo heel veel jaren geleden dat wij het heel normaal vonden dat we in en om ons huis niet altijd en overal met onze laptops, tablets en smartphones online konden. Als er even geen kabel in de buurt was of de wifi router niet voldoende bereik had, dan namen we dat op de koop toe. Die tijd is echter voorbij en de kans is heel groot dat ook u, net als iedereen, thuis op elke plek en met al uw apparaten altijd draadloos verbonden wilt zijn. De kwaliteit qua snelheid en bereik van de huidige wifi routers is al heel veel beter geworden, maar toch gebeurt het nog altijd dat niet alle plekken in en om het huis wifi bereik hebben. Een wifi versterker, ook wel wifi repeater genoemd, kan dan uitkomst bieden. Bijzonder is dat ze vaak over het hoofd gezien worden. Veel mensen klagen over het slechte bereik van de wifi in en om het huis, maar realiseren zich nog te weinig dat een wifi versterker de meeste van die klachten als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Om de juiste keuze te kunnen maken is enige achtergrondinformatie vereist.

Wat doet een wifi versterker?

Een wifi netwerk wordt geconfigureerd en opgezet door een zogenoemde wifi router. Die hangt of staat meestal daar waar de netwerkkabel van uw provider (Ziggo, KPN, XS4All etc.) het huis binnenkomt. Doorgaans is dat in de meterkast. Dat is overigens niet altijd de meest ideale plek voor een wifi router, maar daarover later meer. Het bereik van de wifi router is zeker niet oneindig. In een open veld, waar het signaal niet door deuren, muren, plafonds en vloeren hoeft, kan het signaal van een wifi router makkelijk enkele honderden meters ver reiken. In een huis, waar de genoemde obstakels wel aanwezig zijn, samen met nog meer storende factoren, is het bereik van het wifi netwerk soms na 10 meter al “weg”. En dan hebben we nog maar een paar van de storende factoren benoemd. Een wifi versterker zorgt ervoor, zoals de naam al zegt, dat het signaal van het draadloze netwerk op de plek waar het weg dreigt te vallen weer versterkt, en het bereik dus vergroot, wordt. Dat klinkt heel simpel en dat is het eigenlijk ook.

Zo werkt uw wifi netwerk nog beter

Er is letterlijk bijna geen huis meer te vinden waar geen wifi netwerk actief is. Om het bereik van het wifi netwerk zo groot mogelijk te maken is het belangrijk te kiezen voor de meest ideale plek voor de basis router. Die plek ligt doorgaans zoveel mogelijk in het midden van het huis en weg van dikke muren of andere storende obstakels zoals draadloze (DECT) telefoons en stroomkabels. Helaas is het niet altijd mogelijk, of esthetisch verantwoord, om de wifi router ook op de meest ideale plaats te installeren. In dat geval is de kans groot dat het bereik in en om het huis niet overal even goed is en u op sommige plekken zelfs helemaal geen bereik heeft. Het spreekt voor zich dat een wifi versterker in die gevallen zeer goed van pas zal komen, maar ze kunnen ook de kwaliteit en snelheid van het draadloze netwerk verbeteren op plekken waar nog wel bereik is maar de kwaliteit en snelheid duidelijk achterblijven. Met andere woorden: uw wifi netwerk kan en zal altijd beter gaan presteren met behulp van een wifi versterker.

Wifi in de tuin, de kelder en op zolder

Hoe heerlijk is het niet om op een zwoele zomeravond met uw laptop of tablet lekker buiten in de tuin te werken. Hoe vervelend kan het dan zijn wanneer om de haverklap de netwerkverbinding wegvalt omdat de wifi niet stabiel is. Dit is natuurlijk de ideale situatie waarin een wifi versterker uitkomst kan bieden. Hoe goed uw wifi router en de plaatsing daarvan ook is, de kans is zeer groot dat het bereik daarvan niet overal even goed zal zijn. Dat geldt met name voor de zogenaamde uithoeken in en om uw huis. Achter in de tuin, in de kelder of boven op zolder, bijvoorbeeld. De stelregel is bovendien dat hoe groter uw huis of tuin en hoe meer verdiepingen u heeft, des te groter is het plezier dat de juiste wifi versterker u zal verschaffen. Maar er zijn nog meer factoren die een negatieve invloed hebben op het bereik van uw wifi netwerk, ook in huizen en tuinen van normale afmetingen.

Steeds meer draadloze netwerken zitten elkaar in de weg

Een van de factoren die met name in woonwijken en appartementencomplexen een steeds grotere storende invloed hebben op de stabiliteit en het bereik van draadloze netwerken is de dichtheid van die wifi netwerken. In een dichtbevolkte wijk kunnen binnen het bereik van uw draadloze netwerk nog tientallen wifi netwerken actief zijn waarvan het signaal ook in en om uw woning bereikbaar is. Verreweg de meeste draadloze netwerken maken gebruik van de 2.4GHz frequentieband. Daarbinnen zijn 12 kanalen beschikbaar waarop een wifi netwerk kan “uitzenden”. Hoe hoger de dichtheid van het aantal wifi netwerken in uw omgeving, des te groter is de kans dat ze elkaar gaan storen. Dat heeft uiteraard negatieve gevolgen voor het bereik van uw eigen draadloze netwerk. Een wifi versterker kan een groot deel van de problemen die daardoor ontstaan verhelpen.

5Ghz wifi netwerken: stabieler maar eerder behoefte aan een wifi versterker

Nog slimmer is een wifi router te nemen die ook gebruik kan maken van de 5GHz frequentieband. Dit zijn de zogenaamde dual band routers die al enkele jaren in omloop zijn. In de praktijk wordt die frequentie veel minder gebruikt dan de 2.4Ghz band en dat betekent dus ook dat het aantal mogelijke storende factoren kleiner zal zijn. U moet er wel rekening mee houden dat ook al uw apparatuur geschikt moet zijn voor gebruik op een 5GHz netwerk. Dat geldt overigens al voor de meeste computers, tablets, laptops en smartphones die de afgelopen drie tot vijf jaar op de markt gekomen zijn. En u kunt eventueel ook nog een 2.4GHz netwerk ernaast installeren, zonder dat u daarvoor een andere router hoeft te gebruiken. Dual-band routers kunnen twee netwerken gelijktijdig ondersteunen. Het bereik van een 5GHz wifi netwerk is overigens wel minder groot en u zal dus ook eerder een, en wellicht meer dan een, wifi versterker nodig hebben. Maar dan heeft u wel een zeer stabiel netwerk met overal een goed bereik.

Andere storende apparatuur waarbij een wifi versterker kan helpen

Het lijkt een gebed zonder einde te worden, maar er zijn nog meer factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op de kwaliteit en het bereik van uw wifi netwerk. De plek van de wifi router en het gebruik van een wifi versterker zijn daarbij de belangrijkste criteria om de gevolgen daarvan tot een minimum te beperken of helemaal uit de wereld te ruimen. Zet uw draadloze router, en dat geldt ook voor de wifi versterker, liefst niet in de buurt van andere zend apparatuur. Denk aan DECT telefoons, routers voor domotica producten zoals draadloze lampen, schakelaars en dergelijke. Het zal niet vaak voorkomen dat uw router in de buurt van de magnetron staat, maar het is goed om te weten dat die ook een frequentie gebruikt in de buurt van de 2.4GHz band. Klinkt raar, maar ook magnetrons kunnen het bereik van een wifi netwerk verstoren.

Welke wifi versterker is ideaal voor u?

Het moge inmiddels wel duidelijk zijn dat een wifi versterker de ideale oplossing is voor het verbeteren van de kwaliteit en het bereik van uw draadloze netwerk. De vraag is nu welke wifi versterker u nodig heeft. Belangrijk is dat u weet welke frequentieband(en) de wifi versterker moet ondersteunen. Heeft u een dual band router dan is het verstandig ook een vergelijkbare wifi versterker te nemen. Zelfs als u nog geen 5GHz netwerk geïnstalleerd heeft. Mocht u dat in de toekomst wel doen, dan is uw wifi versterker daar in ieder geval ook al op voorbereid. Vervolgens moet u bepalen welke snelheid en capaciteit u van het draadloze netwerk achter de wifi versterker verwacht. De goedkopere modellen ondersteunen niet alleen een iets lagere maximale datasnelheid, maar hebben ook slechts één gecombineerde zender/ontvanger. Dit betekent dat de maximale snelheid van het wifi signaal nog maar de helft zal zijn van de oorspronkelijke capaciteit die de basis wifi router ondersteunt. Wilt u dezelfde snelheid kunnen gebruiken, kies dan voor een wifi versterker met twee zender/ontvangers. Voor echt zwaar gebruik zijn wifi versterkers beschikbaar met vier, en soms zelfs nog meer, zender/ontvangers. Die zijn uiteraard duurder maar bieden ook veel meer.

Van wifi versterker naar wifi versterker; kan dat?

Mocht nu blijken dat u ook met één wifi versterker nog niet alle “uithoeken” in en om uw huis of kantoor van goede wifi kunt voorzien dan is het goed om te weten dat u zonder problemen een of meerdere extra wifi versterkers kunt plaatsen. Het verdient wel de aanbeveling om vooraf te bepalen wat de beste opstelling in uw situatie is. Een veel gebruikte configuratie is het plaatsen van de basis wifi router zoveel mogelijk in het midden van het huis en vervolgens een wifi versterker per verdieping erboven of er onder. Wilt u er bovendien zeker van zijn dat het wifi signaal in de tuin ook overal optimaal is, kies dan voor een speciale wifi versterker die geschikt is voor gebruik buiten. Die hebben een weerbestendige behuizing om grote temperatuurschommelingen aan te kunnen en ze zijn soms ook spatwaterdicht. Toch is het raadzaam ze op een beschutte plek te plaatsen zodat ze niet vol in de regen hangen.

Hoe installeer ik een wifi versterker

Laten we voorop stellen dat niet alle wifi versterkers op dezelfde manier geïnstalleerd worden. Het is daarom belangrijk dat u de handleiding erbij neemt en die volgt. Dat gezegd hebbende kunnen we ook alvast verklappen dat de installatie van een wifi versterker doorgaans niet al te ingewikkeld is. Bij sommige modellen is het letterlijk een kwestie van de stroomkabel inpluggen, aanzetten, op een verbindingsknop (WPS) drukken en klaar is kees. De wifi versterker maakt vervolgens zelf verbinding met uw draadloze netwerk en kan direct gebruikt worden. Andere wifi versterkers vergen iets meer installatiewerk. Die moet u dan aan uw computer of laptop koppelen zodat u hem middels een webapplicatie via de browser, en met het volgen van de handleiding, kunt configureren en in gebruik nemen. Zoals gezegd is het niet moeilijk maar u moet er in die gevallen zeker even de tijd voor nemen.

Waarom zie ik nu twee wifi netwerken?

Wanneer u een wifi versterker geïnstalleerd heeft dan zult u in de lijst met netwerken zien dat uw netwerk een zusje gekregen heeft. Dat is het versterkte netwerk van de wifi versterker. Die heeft meestal de naam van uw basis netwerk met een extensie. “_RPT” en “_EXT” worden vaak gebruikt. Wanneer u voor het eerst met een apparaat aan het versterkte netwerk koppelt dan kunt u de keuze daarvoor automatisch opslaan. Het netwerk wordt dan zogezegd “onthouden”. De volgende keer zal automatisch verbinding gemaakt worden met het netwerk dat het sterkste signaal heeft. Het is overigens ook mogelijk om het netwerk van de wifi versterker dezelfde naam te geven als uw basis netwerk, maar dat kan in sommige gevallen, en bij bepaalde apparatuur die aan het netwerk gekoppeld wordt wel eens problemen veroorzaken waardoor de router en wifi versterker opnieuw opgestart moeten worden. Het is dus verstandiger om de twee netwerknamen intact te laten. Geef ze desnoods een andere, logischere, naam wanneer u meerdere wifi versterkers plaatst. Kies dan bijvoorbeeld de toevoeging “_TUIN”, _ZOLDER of iets dergelijks.

Uw wifi versterker kopen

Bij Allekabels bestelt u makkelijk en voordelig uw wifi versterker online. Heeft u voor 22.00 uur de bestelling geplaatst en het product is op voorraad (3 groene bolletjes)? Dan ontvangt u uw bestelling de volgende dag in huis! Plaats de producten in uw winkelwagen en reken af via onze veilige betaalmethoden. Heeft u nog vragen over een wifi versterker? Neem dan contact met onze klantenservice op en laat u informeren! Wij zitten klaar om u te helpen en van het juiste advies te voorzien.

Klantenservice & Informatie