"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Bewegingsmelder

Een bewegingsmelder kopen

Een bewegingsmelder is een handig apparaatje waarmee u eenvoudig automatisch een lamp of andere elektronica kunt inschakelen als er iemand binnen het meetbereik van de melder loopt. U kunt een bewegingsmelder kopen om automatisch een buitenlamp aan te schakelen wanneer u thuiskomt, zodat u eenvoudig het sleutelgat van uw voordeur of tuindeur kunt vinden. Daarnaast is het ook handig voor bezoek als er een lamp aangaat. Naast het tuinpad is dan ook het naambordje en belknop goed te zien voor uw bezoek. Een bewegingsmelder geeft niet alleen comfort, maar schrikt ook inbrekers af. Daarmee geeft een bewegingsmelder in uw voor- en achtertuin een stukje extra veiligheid. Veel mensen zullen een bewegingsmelder kopen die buiten gebruikt wordt om een lamp in te schakelen, maar er zijn ook modellen die speciaal voor binnengebruik ontworpen zijn. Deze modellen kunt u in een ruimte plaatsen waar u graag het licht automatisch wilt laten aanschakelen, zodra er iemand de ruimte betreedt. Denk hierbij aan een kelderkast, de wc, overloop, gang en schuur. Zolang de bewegingsdetector de aanwezigheid van een persoon detecteert, blijft het licht branden. Wordt er niemand meer gedetecteerd, dan schakelt het licht na een vooraf ingestelde tijd weer uit.

Soorten bewegingsdetectors

Er zijn veel verschillende soorten detectors waar u uit kunt kiezen. Het is daarom handig om de verschillen te kennen, zo kiest u snel de detector die goed bij uw situatie past. Veel types bewegingsmelder worden buiten gebruikt. Bij deze detectors is het belangrijk dat ze tegen vocht bestand zijn. De mate van bescherming wordt aangegeven door de IP classificatie van twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de beschermgraad tegen aanrakingen en binnendringen van voorwerpen aan. 2 is bescherming tegen aanraking met uw vingers. 4 is aanrakingsveilig omdat de behuizing helemaal dicht is. 5 is goede bescherming tegen stof maar niet volledig stofdicht. 6 is volledig stofdicht. Het tweede cijfer is het belangrijkste en geeft de bescherming tegen vocht aan. 0 is geen bescherming tegen vocht, dus alleen geschikt voor binnengebruik. 4 is bestand tegen licht sproeien of plensdicht. 5 is bestand tegen licht bespuiten of sproeidicht. 6 is bestand tegen zwaar bespuiten of waterbestendig. De volgende keus die u heeft, is een opbouw- of een inbouwdetector. Een opbouwmodel is overal gemakkelijk op een muur of wand te monteren. Wilt u een melder netjes in een plafond kunnen wegwerken, kies dan voor een inbouwmodel.

Melderspecificaties

Het detectiebereik van een bewegingsmelder wordt in twee waardes uitgedrukt. Het detectiebereik is de maximale afstand waarop iemand gedetecteerd wordt. Deze waarde geldt onder normale omstandigheden en kan bij kou en als iemand dikke kleding draagt, minder zijn. De detectiehoek is de hoek waarbinnen beweging van een persoon gedetecteerd wordt. Afhankelijk van uw situatie kunt u kiezen voor een kleine of juist een grote detectiehoek. Wilt u alleen een tuinpad bewaken, dan kunt u een kleine hoek kiezen. Wilt u de hele tuin bewaken, dan kunt u het beste voor een zo groot mogelijke hoek kiezen. Bij een plafondmelder is de detectiehoek 360 graden. De melder bestrijkt het volledige gebied rond de melder. Sommige PIR melders beschikken over schuifjes waarmee u de detectiehoek zelf kunt instellen. Bij een PIR detector is het ook mogelijk om met elektriciteitstape een deel van het detector raampje af te plakken waardoor de detectiehoek kleiner wordt. Wilt u de melder thuis gebruiken kies dan een model dat werkt op 230 netspanning. Wilt u de melder op u boot, camping, of camper gebruiken, kies dan een model dat afhankelijk van de noordspanning van uw voer- of vaartuig, werkt op 12 of 24 volt gelijkspanning.

PIR of HF bewegingsmelder

PIR staat voor Passive Infrared. De PIR sensor is gebaseerd op het principe dat een object warmte uitstraalt. Met moderne technieken is het eenvoudig om een sensor te maken die infrarood licht detecteert. Dit signaal bedient een relais waarmee een lamp aan- en uitgeschakeld kan worden. Omdat alle objecten infrarood licht uitstralen is er voor gekozen om voor de sensor een lens te zetten die het gebied dat in de gaten gehouden wordt in sectors verdeelt. Beweegt er een persoon die door zijn lichaamswarmte infrarood licht uitstraalt van de ene naar de andere sector, dan zal de uitgang van de sensor worden geactiveerd zodat een lamp kan worden ingeschakeld. Een HF detector is gebaseerd op het principe dat elk object een radiosignaal reflecteert. Om een bewegende persoon te detecteren, maakt deze detector gebruik van het dopplereffect. Dit beschrijft dat een gereflecteerd radiosignaal van een naar de zender bewegend object een hogere frequentie heeft als het uitgezonden signaal. In de detector wordt met elektronica het verschil tussen de uitgezonden en gereflecteerde radiogolven bepaald. Zodra er een verschil in frequentie wordt waargenomen, wordt de uitgang van de melder geactiveerd.