Kabels 
Overige Producten 
Account  

Lampen en Verlichting

Top 10 Verlichting producten

De top-10 best verkochte Verlichting en Onderdelen. Welk Verlichting product is op dit moment populair?

 
 

Verlichting en techniek: de huidige stand van zaken

Was het nog niet zo lang geleden al voldoende als een lamp de gewenste soort licht gaf, inmiddels zijn de eisen stevig uitgebreid. Niet alleen heeft de overheid de technische regelgeving aangescherpt, de huidige consument verwacht van energie en dus ook van verlichting dat ze zo min mogelijk beslag legt op zowel milieu als huishoudbudget. We noemen enkele ontwikkelingen die typerend hiervoor zijn. De oude vertrouwde gloeilamp (veelal een “peertje”) mag sinds 2012 niet meer verkocht worden wegens het lage rendement en hoge milieubelasting. Halogeen verlichting is een qua rendement verbeterd type gloeilamp, maar ook het gebruik hiervan wordt vanaf 2016 door de overheid ontmoedigd door meer fiscale druk en dus hogere aanschafprijs. Het gebruik van kwik bij spaarlampen, technisch gezien tl-verlichting, is tegenwoordig écht uit den boze. De geruime tijd zeer populaire spaarlamp bevat vandaag de dag dan ook nog maar een zeer kleine hoeveelheid kwik in de vorm van een amalgaamverbinding. Bij het breken van een spaarlamp kan zodoende geen kwik meer vrijkomen. Al deze soorten verlichting leggen het echter af tegen LED verlichting. We leggen hierna uit waarom dat zo is en waarom u in verreweg de meeste gevallen het beste kunt kiezen voor LED.

LED, dé verlichting van nu

LED was lang de verlichting van de toekomst, maar inmiddels zijn we al lang en breed middenin diezelfde toekomst aanbeland. Alternatieven zoals spaarlampen, halogeenlampen en zelfs gloeilampen zijn er nog steeds, maar worden langzaam maar zeker overal verdrongen door LED verlichting. Dat is maar goed ook: LED is nauwelijks belastend voor het milieu, de lichtopbrengst is vele malen hoger dan bij andere verlichting en de afgifte van overtollige warmte is verwaarloosbaar gering. Om een en ander technisch inzichtelijk én meetbaar te maken, zijn er Europese richtlijnen ontwikkeld die de prestaties van elke soort verlichting weergeven. Fabrikanten zijn verplicht om de meetresultaten van elke lamp conform de Europese richtlijnen op de verpakking te vermelden. De prestaties en de gebruikte materialen zijn op die wijze voor elke consument inzichtelijk. U treft op elke verpakking onder meer aan informatie over de mate van efficiënt energiegebruik van het type verlichting. Daarbij is A++ het meest effectief en G de laagst haalbare score voor verlichting. Helaas werkt de aanduiding iets minder fijnmazig voor de zich snel ontwikkelende LED verlichting. Dat is jammer, alle kinderziektes van LED zijn inmiddels verholpen en het einde van de ontwikkeling is nog niet in zicht.

Innovatie staat nooit stil

Verlichting en dan met name LED verlichting ontwikkelt zich in rap tempo technisch verder. Geen klinisch LED licht meer bijvoorbeeld, maar u kunt inmiddels kiezen tussen alle soorten “warm” en “koud” LED licht. Omdat dit subjectieve begrippen zijn die iedereen anders kan opvatten, is er een objectieve, meetbare indeling gemaakt in lumen. Dit is de aanduiding voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron uitstraalt. Selectie aan de hand van het aantal lumen is een veel betere methode om te kiezen voor de juiste lamp dan af te gaan op de indeling in Watt, die immers geen aanduiding van “licht” is maar van “stroom”. U herkent dit ook aan het gegeven dat op elke lampverpakking het aantal lumen tegenwoordig veel groter gedrukt staat dan het aantal Watt. Om een idee te geven: 470 lumen staat ongeveer gelijk aan een gloeilamp van 40 Watt, tussen de 10 en 12 lumen dus per Watt. Een witte LED bereikte echter enkele jaren geleden al de grens van 254 lumen per Watt, maar dat is zeker nog niet het ultieme bereik. De forse investering in deze technologie heeft ook geleid tot andere echte innovaties zoals de razend populaire LED strips.

Fittingen en verlichting, hoe herken ik ze?

Veel mensen weten bij het online surfen precies welke lamp ze zoeken. Bijvoorbeeld een LED lamp met E27 fitting. Of een koelkastlampje met E14 fitting. Maar waar staan die letters en cijfers nu eigenlijk voor? Bij typenummers met een E gaat het om een schroeffitting. De E staat voor Edison, de cijfers geven de diameter in millimeters weer van de schroeffitting. Dat houdt dus in dat een E14 kleiner is dan een E27 fitting. De grootste maat is trouwens de E40 die u bij straatverlichting ziet. Een en dezelfde afmeting en typenummer fitting kan bij meerdere soorten lampen voorkomen. U kunt dus een E27 LED lamp, maar ook een E27 gloeilamp of E27 halogeenlamp bestellen. Behalve E zijn er ook B fittingen, waarbij de B staat voor bajonet of bipin. Die laatste benaming is treffend, een B fitting heeft 2 pinnen die in de lamphouder worden gestoken en met een kwartslag draaien worden gefixeerd. Hierdoor kunnen ze niet lostrillen, iets dat bij een E fitting wel kan gebeuren. Daarnaast zijn er ook fittingen met een G, M en R aansluiting. Wij verkopen ook alle losse fittingen en diverse accessoires zoals dimmers en schakelaars voor alle lampen.

Hoe kiest u de meest zuinige lamp?

Zoals aangegeven kunt u de juiste lamp kiezen aan de hand van het aantal lumen, maar dit kan natuurlijk op basis van kosten. Uiteraard bedoelen we dan niet enkel de aanschafprijs van een lamp, maar het gehele “plaatje”: wat kost verlichting? Wilt u écht besparen, kies dan geen spaarlamp maar ga voor LED verlichting of, in enkele uitzonderlijke gevallen, voor TL verlichting. Let op: een buislamp is geen TL lamp, maar een gloeilamp. U kunt beter niet kiezen voor oudere TL lampen, maar voor moderne met een dunnere T5 fitting. Deze TL lampen zijn soms zelfs zuiniger dan LED verlichting, maar wel duurder in aanschaf. Wilt u de meest zuinige keuze maken, dient u het aantal branduren en aanschafprijs te berekenen. In alle andere gevallen geldt: kies voor LED verlichting vanwege de lange levensduur, laag energieverbruik en maximale lichtsterkte. Ten slotte: een gemiddeld Nederlands huishouden geeft per jaar zo’n 650 euro uit aan stroom. U kunt deze 3300 kWh uur beperken door overal LED verlichting te installeren, maar ook door aanvullende maatregelen. Bijvoorbeeld: vervang energieslurpers door A++ of A+++ apparatuur, voorkom sluipverbruik door stand-by te vermijden en maak de wasmachine en vaatwasser altijd vol voordat u deze aanzet.

Allekabels helpt u bij het online kiezen van verlichting

Wij maken u het vinden van de juiste verlichting en lampen zo gemakkelijk mogelijk. Daartoe hebben wij onze focus gelegd op zowel volledigheid van het assortiment als op een logische indeling in soorten verlichting. Zo vindt u bijvoorbeeld alle themaverlichting zoals tuinverlichting in een categorie, net als kerstverlichting, feestverlichting, nachtlampen, loeplampen en ga zo maar door. Gelijktijdig hebben wij alle types verlichting afzonderlijk verzameld, omdat u bijvoorbeeld led lampen op meerdere wijzes kunt gebruiken. Ten slotte hebben wij alle lampen met dezelfde soort fitting bij elkaar geplaatst. Met al deze keuze-opties kunt u optimaal kiezen op een voor u logische wijze. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over lampen en verlichting of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies de juiste verlichting bestelt.
Klantenservice & Informatie