Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

M.2 SSD

Slimme dataopslag

Elke moderne pc, laptop, tablet en smartphone maakt gebruik van een permanente gegevensopslag. In de begindagen van de pc werden roterende magnetische schijven gebruikt waar met lees- en schrijfkoppen data in magnetische velden werden opgeslagen. Deze manier van dataopslag was bijzonder populair omdat een magnetische harde schijf goedkoop en betrouwbaar was. Het enige nadeel van een magnetische harde schijf is dat deze tijdens het gebruik slecht tegen vallen en stoten kan. Met het kleiner worden van draagbare apparatuur ontstond er behoefte aan lichtere en energiezuinigere permanente dataopslag, die ook nog eens ongevoelig voor vallen en stoten is. Voor het opslaan van foto’s en video’s werd al op ruime schaal gebruikgemaakt van flash NAND geheugen. Flash NAND is een techniek waarbij een informatiebit als een lading wordt opgeslagen en voor lange tijd bewaard blijft, ook als het geheugen geen voedingsspanning krijgt. Toen het technologisch mogelijk werd om flash NAND chips te maken met een grote geheugencapaciteit, werden flashgeheugens ook interessant om als permanente opslag in een computer te gebruiken. Dit staat nu bekend als een SSD of Solid State Disk.

M.2 SSD dataopslag

Flashgeheugen heeft als voordeel dat het een stuk sneller is en veel zuiniger met energie omgaat dan een traditionele harde schijf. Omdat deze vaak als vervanging van de traditionele harde schijf gebruikt wordt, hebben velen dezelfde afmetingen en aansluitingen als de traditionele harde schijven. Met het groter worden van de opslagcapaciteit van een enkele flashchip en de behoefte aan kleinere en lichtere laptops en tablets zijn er nieuwe formaten ontwikkeld. Een van de laatste en meest veelzijdige ontwikkeling hiervan is de M.2 SSD. Deze stond al bekend onder de naam NGFF wat een afkorting is van Next Generation Form Factor, maar is nu vooral bekend onder de naam M.2 SSD. Deze norm definieert de afmetingen van de geheugenmodule, de connector en het gebruikte interfaceprotocol. Hierbij is gekozen voor een variabele lengte, breedte en dikte zodat SSD fabrikanten zelf uit de beschikbare reeks afmetingen kunnen kiezen welke maten geschikt zijn voor hun modules. Bij het bestellen van een module is het dus belangrijk om goed op te letten welke maat in uw pc of laptop past.

M.2 SSD keys

Naast de verschillende fysieke formaten is bij het ontwerp van de standaard ervoor gekozen om verschillende busprotocollen te ondersteunen. Naast de bekende protocollen pcIe, SATA, USB 2.0 / 3.0 worden ook enkele minder bekende protocollen zoals UIM, HSIC, SSID, I2C en SMBus ondersteund. Om ervoor te zorgen dat er alleen maar een compatibele M.2 SSD module in een busaansluiting gestoken kan worden, wordt er gebruikgemaakt van keying. Bij keying wordt de connector voorzien van een nok die in een uitsparing van de M.2 SSD module valt bij het in de connector steken van de module. De norm voorziet in een reeks van totaal twaalf keys, die met een hoofdletter worden aangegeven. Op dit moment zijn B en M de meest gebruikte keys. Een aansluiting met B key kan gebruikmaken van pcIe 2x (twee lanes) en een module met M key kan gebruikmaken van pcIe 4x (vier lanes), waardoor de dataoverdracht twee keer zo snel kan plaats vinden. Modules die een B + M key hebben, kunnen in zowel een B als een M socket gebruikt worden.

Accessoires

Naast geheugenmodules kunt u bij ons ook terecht voor diverse accessoires. Met een M.2 SSD externe behuizing is het mogelijk om uw geheugenmodule in een externe behuizing onder te brengen en deze via een USB- of SATA-kabel op een laptop, pc of ander apparaat aan te sluiten. Dit is een kostenbesparende optie als u één of meerdere ongebruikte modules heeft liggen. Wilt u een M.2 SSD in een pc of laptop monteren die geen geschikte aansluiting heeft? Een M.2 bracket is dan de oplossing. Steek de module in de bracket en u kunt de bracket monteren op de plaats waar een 2,5 of 3,5 inch harde schijf geplaatst kan worden. Wij hebben ook diverse adapters om een M.2 SSD op een andere aansluiting te kunnen aansluiten. Denk hierbij aan mSATA, USB 2.0/3.0 en pcIe. Het is ook mogelijk om een ongebruikte poort voor andere doeleinden te gebruiken. Hiervoor leveren wij adapters van een M.2 poort naar SATA, mSATA, PCIe, USB 3.0, RJ45 1 Gb/s netwerkaansluiting en als verloop van de ene naar de andere key.