Kabels 
Overige Producten 
Account  

M.2 SSD

M.1 en M.2 SSD

SSD staat voor Solid State Drive of Solid State Disk. Hoewel het vaak een harde schijf wordt genoemd, is het dat eigenlijk niet qua vorm: het is geen (roterende) schijf, maar een (niet bewegende) rechthoek. Qua functie is een SSD wel direct vergelijkbaar met een harde schijf. Het is een medium dat op digitale wijze gegevens opslaat. Onder meer omdat er, in tegenstelling tot een harde schijf, geen bewegende onderdelen meer in een SSD zitten, zijn er veel snellere lees- en schrijfsnelheden realiseerbaar. De eerste versies SSD werden aangesloten via een SATA, PCI en PCI Express bus. De latere mSATA bus kende voor diverse doeleinden een kleinere variant die M.1 werd genoemd. In 2013 werd echter al het ontwerp van de M.2 specificatie geïntroduceerd. Op dit moment wint deze state of the art bustechnologie snel aan populariteit, vooral in combinatie met een SSD schijf: de M.2 SSD.

M.2 NGFF

Zoals met elke nieuwe technische standaard die ten tonele verschijnt het geval is, is er over de exacte naamgeving nogal wat verwarring. Zo wordt M.2 met en zonder puntje geschreven, dus als M2. M.2 wordt ook wel als M.2 NGFF aangeduid, waarbij de afkorting NGFF staat voor Next Generation Form Factor. Dat is een hele mond vol, maar geeft wel precies aan waar M.2 voor ontwikkeld is. Doel is om maximaal gebruik te maken van de beperkte, beschikbare ruimte bij de huidige en de volgende generatie digitale apparaten zoals computers, tablets etc. Niet alleen kent een M.2 SSD daardoor een hogere opslagcapaciteit, ook kunnen de modules iets langer zijn en kunnen componenten aan beide zijden worden geplaatst. Op die wijze is de M.2 SSD geschikt voor bijvoorbeeld ultrabooks. Vaak wordt een M.2 SSD echter vooral ingebouwd vanwege de razendsnelle dataoverdracht.

Opslagcapaciteit M.2 SSD

Op dit moment is de beschikbare opslagcapaciteit van een M.2 SSD nog aan de bescheiden kant, vergeleken met oudere technologiën. Of beter gezegd aan de dure kant wanneer het in het terabyte register gaat. De meest verkochte varianten zijn echter inmiddels goed betaalbaar en dan hebben we het over de 16GB, 32GB, 250GB en 500GB M.2 SSD. Deze worden veelal gebruikt als opstartschijf waarbij het flashgeheugen waarover de nieuwere types beschikken, ervoor zorgt dat het opstarten razendsnel gebeurt. Het gebruik van flashgeheugen naast het DRAM geheugen zorgt er ook voor dat de modules betaalbaar zijn.

Key B en Key M

De M.2 specificatie maakt gebruik van zogenoemde key ID’s, waarbij sommige keys of sleutels zijn gereserveerd voor specifiek gebruik. De ID lijst loopt van A tot en met M. De meeste sleutels zijn op dit moment nog gereserveerd voor toekomstig gebruik. Key C, D en H tot en met L bijvoorbeeld. Veel gebruikt in combinatie met het aansluiten van een M.2 SSD zijn key B en key M. Het betreft hier dus fysiek verschillende slots, met verschillende aansluitmogelijkheden. Het systeem is helaas (nog) niet waterdicht, het is bijvoorbeeld mogelijk om een key E wifi module in de key B te plaatsen. De computer zal deze niet herkennen, maar toch. Ondanks de mogelijkheid tot verwisseling, heeft het M.2 systeem een zeer groot voordeel: het is enorm flexibel en toekomstbestendig.

Connectoren en koppelingen

Om een M.2 SSD te kunnen laten werken met diverse andere componenten in een compleet computersysteem, is er inmiddels een heel scala aan koppelingen ontwikkeld en beschikbaar. Via het menu rechts kunt u deze eenvoudig selecteren. U vindt er onder meer M.2 SSD aansluitmogelijkheden voor PCI Express 3.0, serial ATA (SATA) 3.0, micro serial ATA (mSATA), USB 2.0, USB 3.0 en USB 3.1. De diverse USB implementaties zijn zoals bekend achterwaarts compatibel. Uiteraard is de busstructuur niet enkel geschikt om een SSD te koppelen, maar ook voor andere modules, bijvoorbeeld Bluetooth en dergelijke. U komt er ook RJ45 modules tegen en diverse SATA en mSATA varianten met een uiteenlopend aantal pinnen en polen.

Behuizingen en brackets voor M.2 SSD

Hoewel de techniek achter M.2 (en dus ook achter M.2 SSD) vooral ontworpen is voor intern gebruik, zijn er meerdere opties om een dergelijke schijf aan te kunnen sluiten. Om een M.2 SSD te kunnen gebruiken is er bijvoorbeeld een groot aantal behuizingen beschikbaar. U kunt daarbij rekening houden met fysieke afmetingen en met beschikbare connectoren. Zo zijn er behuizingen met 1,8 inch, 2,5 inch en 3,5 inch. Let wel even op: er is verschil tussen een behuizing en een bracket. Hoewel ook een bracket wordt ingedeeld aan het van inches, betreft het hier een converter. Behalve het aantal inches is van belang de juiste koppeling. Behuizingen zijn er bijvoorbeeld voor diverse SATA aansluitingen, bijvoorbeeld voor 22-polig SATA en voor 29-polig SATA Express.

Uw M.2 SSD kopen

Een M.2 SSD koopt u online bij Allekabels, wij helpen u graag bij de juiste aankoop. Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal achteraf. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Heeft u nog vragen over een M.2 SSD of over de bezorging? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor uw online schriftelijke vragen over het aansluiten en het gebruik van een M.2 SSD zijn wij natuurlijk bereikbaar.

Klantenservice & Informatie