"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Omvormer

Omvormer - Goobay
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 42,99
Omvormer - Mean Well
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 12,69
Omvormer - Mean Well
3-5 dagen levertijd
€ 22,99
Omvormer - Mean Well
3-5 dagen levertijd
€ 89,99
Omvormer - Mean Well
3-5 dagen levertijd
€ 103,99
Omvormer - Mean Well
3-5 dagen levertijd
€ 376,99

Omvormer voor 110 volt apparaten

In Amerika en een aantal andere landen wijkt de netspanning af van de 230 volt wisselspanning die wij hier in Nederland en andere Europese landen gebruiken. Heeft u een apparaat in Amerika gekocht, dan is het belangrijk om goed na te gaan of het apparaat wel op 230 volt kan werken. U kunt dit in de gebruiksaanwijzing of op het typeplaatje van het apparaat nagaan. Veel adapters en laders kunnen moeiteloos op de Amerikaanse 110 volt 60 Hz netspanning en de Europese 230 volt 50 Hz netspanning aangesloten worden. Een goed voorbeeld zijn de laders die bij een iPhone, iPad en Macbook geleverd worden. Deze kunnen werken op 110 tot 240 volt en tussen 50 en 60 Hz wisselspanning. Apparaten die gebruikmaken van een verwarmingselement zijn bijna altijd alleen geschikt om op maar één spanning te werken. Een goed voorbeeld hiervan is een föhn en een haar stijltang. Koopt u deze op uw reis door Amerika en wilt u deze bij thuiskomst in Nederland gebruiken, dan gebruikt u een spanningsomvormer met voldoende vermogen. Probeer deze apparaten niet met een reisstekker op het Nederlandse lichtnet aan te sluiten. Het verwarmingselement zal heel snel te heet worden en doorbranden.

Omvormer voor 12 en 24 volt accuspanning

Als u onderweg bent met uw auto of als u op de camping staat waar geen netspanningsaansluiting is, dan ondervindt u snel hoe we in ons dagelijks leven gewend zijn aan stroomvoorziening via een stekker. Wat zou het handig zijn om onderweg in de auto, boot of caravan apparaten die op netspanning werken te kunnen gebruiken. Denk hierbij aan het laden van u laptop, het gebruik van een elektrische scheerapparaat en kleine huishoudelijke apparatuur zoals een mixer en citruspers. Dit is eenvoudig te realiseren met een DC naar AC omvormer. Dit type omvormer zet 12 of 24 volt accugelijkspanning elektronisch om in 230 volt, 50 Hz wisselspanning. Let wel op, een DC naar AC omvormer heeft een beperkt vermogen. Bedenk daarom welke apparaten u onderweg van netspanning wilt voorzien en of u meerdere apparaten gelijktijdig wilt kunnen gebruiken. Kijk dan per apparaat welk vermogen het apparaat opneemt. Tel als u meerdere apparaten wilt gebruiken het vermogen van deze apparaten bij elkaar op. U heeft een DC naar AC omvormer nodig die minimaal het vermogen kan leveren dat er aan apparaten gelijktijdig op wordt aangesloten.

Voldoende accuvermogen

Vaak wordt een DC naar AC omvormer op de broodaccu van auto, boot of caravan aangesloten. Natuurlijk is het ook mogelijk om een aparte accu mee te nemen. De gebruikte accu moet voldoende stroom kunnen leveren en voldoende capaciteit hebben. Bij het aansluiten van een 200 watt apparaat zal een 12 volt convertor tegen de 20 ampère trekken. Heeft u een accu met een capaciteit van 80 Ah dan zal deze bij een convertorbelasting van 200 watt in circa vier uur van helemaal vol naar helemaal leeg gaan. Wordt de accu ook gebruikt om de motor van uw auto of boot te starten, dan is het belangrijk om te zorgen dat u het energieverbruik van de convector beperkt door deze niet te lang te gebruiken. Let op: als er niets op een omvormer is aangesloten terwijl deze aanstaat, zal er toch energie verbruikt worden. Schakel hem dus helemaal uit als u geen netspanning nodig heeft. Het convertor conversieproces is effectief, maar niet volledig verliesvrij. Er treden verliezen op die in warmte worden omgezet. Stel de convertor op een plaats op waar voldoende luchtcirculatie is zodat de convertor zijn warmte goed kwijt kan.

DC naar AC convertor opties

De belangrijkste eigenschap van een DC naar AC convertor is het maximale vermogen dat de convertor kan leveren. Het is belangrijk dit maximale vermogen niet te overschrijden. De convertor zal anders overbelast raken en daardoor uitschakelen. Bij types die van een zekering zijn voorzien, zal de zekering uitschakelen. Deze moet daarna gereset of vervangen worden. Een omvormer met laag vermogen wordt vaak uitgerust met een sigarettenaanstekerplug zodat u ze eenvoudig in uw auto kunt aansluiten en gebruiken. Omvormers met hoger vermogen worden uitgerust met speciale accu-aansluitingen. Deze kunnen bestaan uit stevige aansluitschroeven, een plus- en mindraad met elk een stevige accuklem, of twee draden met aansluitogen die eenvoudig op een DC spanningsrail te monteren zijn. Een handige optie die u bij een omvormer soms terugvindt, is de acculaadoptie. Deze convertors zijn uitgerust met een stekker of een netspanningsaansluiting waar een netsnoer op aangesloten kan worden. Hiermee wordt het laadgedeelte van de convertor van netspanning voorzien om de accu na gebruik weer op te laden. Een omvormer is soms voorzien van een 5 volt USB aansluiting waarmee u uw smartphone of tablet kunt opladen.