"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Spanningsomvormer

Aan/Uit Schakelaar - Nedis
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 17,99

Lichtnet spanningsomvormer

Neemt u een elektrisch apparaat mee uit Amerika of ander land met een afwijkende netspanning, kijk dan altijd eerst goed op het apparaat of het apparaat op de Nederlandse 230 volt netspanning kan werken. Met veel adapters voor elektronica zoals een adapter voor een iPhone of iPad is dat geen probleem. Deze adapters zijn geschikt om te werken op een spanning tussen de 100 en 240 volt en werken op de Europese 50 Hz en op de 60 Hz Amerikaanse wisselspanning. Andere apparaten zoals huishoudelijke apparaten en verzorgingsproducten met een ingebouwd verwarmingselement zoals een krultang en föhn zijn meestal geschikt voor maar één spanning. Een in Amerika gekochte krultang werkt op 110 volt en kan niet rechtstreeks op de Europese 230 volt netspanning aangesloten worden. Doet u dit toch, dan zal het element in de krultang te heet worden en doorbranden. Om een in Amerika gekochte krultang toch in Nederland te kunnen gebruiken, heeft u een spanningsomvormer nodig. Een spanningsomvormer zet de Europese netspanning van 230 volt om in 110 volt waar uw krultang veilig op aangesloten kan worden. Let er op dat u een spanningsomvormer bestelt met hetzelfde of een hoger vermogen als het aangesloten apparaat.

Accu spanningsomvormer

Wilt u onderweg in uw boot of auto gebruikmaken van een apparaat dat alleen op netspanning werkt, dan kunt u dit apparaat niet rechtstreeks op het net aansluiten. Een boot, caravan of auto is uitgerust met een 12 of 24 volt gelijkspanning “broodnet”, dat door loodaccu’s van energie voorzien wordt. Om een apparaat dat op 230 volt wisselspanning werkt, kunt gebruikmaken van een accu spanningsomvormer. Deze spanningsomvormer zet de 12 of 24 volt gelijkspanning via een elektronische schakeling om naar 230 volt wisselspanning met een frequentie van 50 Hz. Wilt u een 12 of 24 volt naar 230 volt spanningsomvormer bestellen, dan is het belangrijk dat deze voldoende vermogen kan leveren voor alle aangesloten apparaten. Tel daarom het vermogen van de aan te sluiten apparaten bij elkaar op. De omvormer moet minimaal dit vermogen kunnen leveren. U kunt gerust een omvormer met een hoger vermogen bestellen. Op deze manier kunt u in de toekomst extra apparaten aansluiten. Let er bij het gebruik van een accu-omvormer op, dat zodra deze ingeschakeld is deze energie verbruikt, ook al zijn er geen apparaten op aangesloten. Zet daarom de omvormer uit als deze niet in gebruik is.

Accu laad optie

Omvormers zijn verkrijgbaar met verschillende vermogens en met verschillend handige opties. Bij het gebruik van een accu omvormer wordt de benodigde energie uit de aangesloten accu gehaald. Na verloop van tijd zal de accu leeg raken en moet deze weer opgeladen worden. Dit kunt u doen met een aparte acculader, maar veel handiger is om een omvormer te kiezen met ingebouwde acculader. Deze omvormer beschikt niet alleen over een stopcontact om apparaten op aan te sluiten, maar heeft ook een aansluiting voor een netsnoer. Sluit u dit netsnoer op een stopcontact aan dan zal de lader in de omvormer de aangesloten accu weer opladen, tot deze weer vol is. Zo heeft geen aparte lader nodig en kunt u de accu gewoon op de omvormer aangesloten laten. Een andere handige optie is een USB aansluiting waarmee uw een smartphone, tablet en powerbank kunt opladen vanuit de aangesloten 12 of 24 volt accu. Zodra de omvormer op een accu is aangesloten en aanstaat, levert deze niet alleen 230 volt netspanning, maar ook 5 volt gelijkspanning via de USB aansluiting.

Andere opties

Voor het bedieningsgemak zijn enkele van deze omvormers voorzien van een bedrade afstandsbediening waarmee u de omvormer eenvoudig op afstand kunt aan en uit zetten. Kleine omvormers worden vaak geleverd met een autoaanstekerstekker. Met deze stekker kunt u de omvormer eenvoudig in elke auto met een autoaansteker aansluiting inpluggen en meteen gebruiken. Grotere omvormers hebben vaak een accu-aansluiting met kabelogen. Deze aansluiting garandeert een lage overgangsweerstand met lage verliezen. Veel 12 of 24 naar 230 volt omvormers leveren een uitgangsspanning met een zogenoemde gemodificeerde sinus. Deze sinus is - in vergelijking met de netspanning uit het stopcontact - niet netjes golfvormig, maar maakt kleine stapjes. Het voordeel van deze gemodificeerde sinus is dat de elektronica van de omvormer eenvoudig en goedkoop blijft. Het nadeel van een gemodificeerde sinus is dat niet elk apparaat hier goed op werkt. Apparaten met een verwarmingselement zullen hier geen last van hebben. Sommige goedkope elektronica zal niet of niet goed reageren als ze aangesloten worden op een spanningsomvormer die een gemodificeerde sinus levert. Heeft uw elektronica hier last van, dan raden wij u aan om een spanningsomvormer met zuivere sinusuitgang te kopen.