Kabels 
Overige Producten 
Account  

Energiemeter

Gerelateerde Categorieën

Wanneer gebruikt u een energiemeter?

Voor huisaansluitingen ten behoeve van uw energieleverancier werd nog niet zo lang geleden meestal een analoge meter als energiemeter gebruikt. Veel netbeheerders en energieleveranciers zijn inmiddels bezig digitale energiemeters te introduceren. We hebben het dan vaak over slimme meters. Zo’n slimme energiemeter registreert, net als de conventionele meter, het verbruik van de afnemer en stuurt verbruiksgegevens naar het energiebedrijf. Zo beschikt de energieleverancier op elk gewenst moment over de juiste gegevens. Het mechanische telwerk is vervangen door elektronica met meestal een LCD-scherm. Niet alleen de energieleverancier kan slim bezig zijn, u kunt dat natuurlijk zelf ook allemaal doen met de slimme energiemeters in ons assortiment. U duwt ze bijvoorbeeld in het stopcontact en u checkt uw energieverbruik van uw apparatuur. Meten is weten geldt immers voor iedereen.

Wat meet een energiemeter?

Een energiemeter meet het elektriciteitsverbruik van een woning, bedrijf of individuele apparatuur. Wat wordt er nu precies gemeten door zo’n meter en wat wordt daar vervolgens mee gedaan? Het doel van een energiemeter is om het energieverbruik te berekenen, maar daarvoor moeten eerst enkele andere data worden gemeten voordat daaruit het energieverbruik kan worden afgeleid. Gemeten worden: spanning (voltage) van aangesloten apparatuur, vermogen (wattage) van die apparatuur, frequentie (wisselspanning) van het stopcontact en minimum- en maximumvermogen van een aangesloten apparaat. Uit deze waarden berekent de energiemeter het verbruik van het elektrisch vermogen. Voor wisselspanning komt daar wel nog de faseverschuiving tussen spanning en stroom bij. Voor wat betreft de spanning die het energienet levert, die is in ieder geval overal redelijk constant in een groot deel van Europa: 230 volt.

Besparen én verdienen door energie te meten

Energie besparen met een energiemeter doet u bijvoorbeeld door sluipverbruik te traceren. Alle apparaten die standby staan zoals opladers en decoders verbruiken stroom. Met een energiemeter weet u hoeveel dat is en kunt u besluiten of u het apparaat alsnog uit het stopcontact haalt of dat u bijvoorbeeld met een standby killer het stroomverbruik beëindigt. Ook kunt u overwegen om een energiezuiniger exemplaar aan te schaffen. Omdat zo exact kan worden gemeten wat het energieverbruik is, is er ook enige controverse rondom het beschikbaar stellen van deze gegevens aan energieleveranciers. Zo weten zij bijvoorbeeld wanneer u niet thuis bent en verschaft het andere privacyvgevoelige info. U hoeft echter geen slimme meter van een energieleverancier te installeren, u kunt ook zelf met energiemeters aan de slag die u in het stopcontact stopt. Er bestaan ook bidirectionele elektriciteitsmeters. Daarbij draait de teller terug indien stroom teruggeleverd wordt aan het net. Met de energieleverancier maakt u een afspraak over vergoeding.

Professioneel en privé gebruik van een KWh meter

Het energieverbruik van een standaard huishouden wordt gemeten door de energiemeter die te vinden in de meterkast en is een onderdeel van de elektrische installatie. Allekabels heeft diverse vergelijkbare digitale energiemeters in haar assortiment die hetzelfde doen in een thuissituatie. Dit verbruik wordt doorgegeven aan de energieleverancier. Wilt u echter zelf ook inzicht dan kan dat met een losse energiemeter. Er zijn verschillen tussen de toepassingen voor een thuissituatie of in een bedrijf, die hebben echter vooral te maken met de wijze van inbouw. Sommige meters zijn geschikt om aan een DIN rail te bevestigen. Een DIN rail is een gestandaardiseerd type rail dat gebruikt kan worden voor het bevestigen van zekeringen, klemmen en schakelapparatuur. Meestal gebeurt dit tegen de achterwand van een installatiekast. Drie veel voorkomende profielen zijn: O of Ω profiel, C profiel en G profiel.

3 fase of toch 1?

Wanneer we het hebben over een vast geïnstalleerde energiemeter bij u thuis of in het bedrijf, dan spreken we meestal over KWh-meter. Al naar gelang de stroombehoefte, kunt u het stroomverbruik over 3 fases verdelen, waardoor elke afzonderlijke fase minder belast wordt. Bij zo’n aansluiting komt over 3 verschillende lijnen 230 volt binnen, waarbij de spanning tussen de lijnen 400 volt is. De spanning tussen de lijnen is telkens 120 graden ten opzichte van elkaar verschoven en is samen 360 graden. U kunt beter een 3 fase meter nemen als u inderdaad een 3 fase aansluiting heeft. Vaak wordt driefasenspanning aangeduid als krachtstroom. Allekabels heeft diverse 3 fasen energiemeters in haar assortiment. Voor de rest zijn er 1 fase meters, in huishoudens de meest toegepaste variant.

Uw energiemeter online kopen

Een energiemeter koopt u online bij Allekabels. Of u nu een meter voor een vaste installatie zoekt of een mobiele energiemeter om het stroomverbruik te meten van apparaten aan uw stopcontact, bij Allekabels helpen wij u graag bij de juiste aankoop. Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal achteraf. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Heeft u nog vragen over een energiemeter of over de bezorging? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor uw schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het product bestelt dat u zoekt.

Klantenservice & Informatie