Deze analoge standaard uit de vorige eeuw werd in het verleden veel gebruikt voor het aansluiten van videorecorder, satellietontvanger en settopboxen op een analoge tv. Voordat die aansluiting er was, waren er veel losse snoeren nodig om video- en audiosignaal van het ene apparaat naar het andere over te dragen. Een scart kabel combineert al deze signalen tot een handig snoer met één stekker, zodat een videorecorder in één keer op een tv is aan te sluiten. Het is daarmee de analoge voorloper van de digitale HDMI kabel. De scartnorm is afkomstig uit Frankrijk, waar de overheid in 1978 de wettelijke verplichting invoerde dat alle in Frankrijk verkochte tv’s een scartaansluiting moesten hebben. In eerste aanleg was dit een protectionistische maatregel voor de eigen industrie, maar al snel leverden buitenlandse fabrikanten ook tv’s met de handige scartaansluiting. Tv’s en videorecorders met deze aansluiting werden ook aan andere Europese landen geleverd, waardoor ze snel ingeburgerd raakte en de vraag naar de scart kabel snel toenam.
Scart kan drie verschillende signalen doorgeven, waaronder het eenvoudige composiet analoge videosignaal. Bij dit signaal wordt alle video-informatie over één draad verstuurd. Het is geschikt voor de overdracht van het oude analoge consumenten PAL tv signaal van 625 lijnen. Een scart kabel biedt de mogelijkheid om twee composiet videosignalen onafhankelijk van elkaar in twee richtingen te versturen. Dit wordt bidirectioneel genoemd. De stereo audioverbinding is ook in twee richtingen uitgevoerd en daarmee ook bidirectioneel. Dit is bijzonder handig bij het aansluiten van bijvoorbeeld een videodecoder. De scart kabel biedt ook de mogelijkheid voor het transporteren van een analoog hoog kwalitatief RGB videosignaal, dat uit drie losse signalen bestaat. Hiervoor heeft de bekabeling drie aparte coaxiaalverbindingen. De RGB verbinding wordt als bus gebruikt. Er is één RGB verbinding beschikbaar. Er kan dus één apparaat een RGB signaal versturen. Dit wordt unidirectioneel genoemd. Toen het S-videosignaal populair werd, is de mogelijkheid toegevoegd om ook het S-video signaal via de scart kabel te transporteren. Met RGB kan de hoogste kwaliteit gehaald worden. Dit wordt op de voet gevolgd door S-video. Composiet levert de standaard analoge PAL tv kwaliteit.
In het verleden werden uit kostenoverwegingen goedkope types scart kabel aangeboden met beperkte mogelijkheden. Bij deze kabels mist de RGB coax verbinding zodat dit product alleen voor composietsignalen gebruikt kan worden. U herkent deze kabel eraan dat de fabrikant een aantal aansluitpinnen uit de stekker heeft weggelaten. De door ons verkochte scart kabel met twee scartstekkers is daarentegen een volledig bezette scart kabel, tenzij dit anders bij het product aangegeven is. Bij het kiezen zijn de lengte en de kwaliteit belangrijke eigenschappen. Een analoog signaal is gevoelig voor verzwakking door lange kabels en voor interferentie van buitenaf. Bestel een van voldoende lengte maar niet langer dan noodzakelijk, bij langere kabels treedt meer verzwakking op. Een professioneel product van hoge kwaliteit geeft bij dezelfde lengte een kleinere verzwakking en is ook minder gevoelig voor interferentie van buiten af in vergelijking met een goedkope versie. Dit effect is snel waarneembaar bij lange kabels. Voor een kwalitatief goede verbinding is het de moeite waard om in een duurdere professionele uitvoering te investeren. U zult een duidelijke kwaliteitswinst zien, vooral als uw apparatuur van de hoogwaardige RGB verbindingsoptie gebruikmaakt.
Heeft u twee apparaten waarvan er één deze scartaansluiting heeft en de andere niet? Sluit ze op elkaar aan met een adapter of verloopkabel. U krijgt de beste kwaliteit als u gebruikmaakt van het door beide apparaten ondersteunde videosysteem met de hoogste kwaliteit. De kwaliteit van de verschillende systemen in volgorde van hoge naar lagere kwaliteit: RGB, S-video, Composite video. Een RGB tulpaansluiting herkent u aan de kleuren rood, groen en blauw voor respectievelijk het rode, groene en blauwe kleurkanaal. Ondersteunen beide apparaten RGB, kies dan een RGB verloopkabel of adapter. De RGB bekabeling met drie tulp stekkers ondersteunt alleen video, u heeft dus nog een aparte verbinding nodig voor de overdracht van het stereo audiosignaal. S-video is eenvoudig te herkennen aan de mini DIN stekker met vier pennen. Bij het gebruik van S-video heeft u naast een S-video kabel ook een extra stereo tulpkabel nodig voor het overdragen van het stereo audiosignaal. Deze audiokabel sluit u aan op de adapter en op de rode en witte tulp audioaansluiting van apparaat zonder scart. De composiet videoaansluiting is eenvoudig te herkennen aan de gele enkele tulpstekkeraansluiting.