Kabels 
Overige Producten 
Account  

VD draad

Welke VD draad moet u kopen?

De stroomsterkte is afhankelijk van de diameter van de draad. Kijk dus goed welke VD draad u minimaal nodig heeft qua sterkte en functie. In huisinstallaties zijn er 3 gangbare diameters: 1,5mm, 2,5mm en 6mm. De eerste groep VD draad (1,5mm) wordt met name gebruik voor het aansluiten van verlichting. De tweede groep (2,5mm) ziet u vooral bij het aansluiten van contactdozen. De derde groep (6mm) wordt gebruikt voor hogere vermogens, denk aan de stroomvoorziening voor elektrische ovens en dergelijke. Wij hebben ook andere diameters dan deze 3, check altijd op de betreffende productpagina waar u deze precies voor kunt gebruiken.

Adertjes

Wij bieden VD draad aan met verschillende aantallen aders. Voor de leken onder ons: met een ader wordt een afzonderlijke draad binnen een samengestelde kabelstreng aangeduid. Er is VD draad met 2, 3, 4 en 5 aders. Elke draad binnen zo’n kluwen heeft een eigen functie. Om de aders en dus de functies van elkaar te kunnen onderscheiden, heeft elke ader binnen een VD een eigen benaming met bijbehorende kleurcode. Verder kent elk soort ader een eigen symbool. Kleurcodes en symbolen zijn internationaal vastgelegd, in Europa is dat gebeurd volgens de HD308 S2 normering. We noemen hier in het kort alvast de gebruikelijke kleuren: fasedraad is bruin, nuldraad is blauw, schakeldraad is zwart en aarddraad is geelgroen.

Namen en functies van de diverse aders bij VD draad

Fasedraad is de draad die onder spanning staat. Samen met de nuldraad voert de fasedraad de elektrische stroom richting aangesloten apparatuur. Hoewel de naam anders doet vermoeden, mag u de nuldraad niet aanraken, ook dan krijgt u een enorme oplawaai bij 230v. Schakeldraad is een geschakelde versie van de fasedraad. Ook hier geldt: niet aanraken! Onder normale omstandigheden staat de aarddraad niet onder spanning, deze wordt gebruikt om stroom richting aarde af te voeren bij een defect elektrisch contact. Dat gebeurt vaak genoeg, bijvoorbeeld door een foutieve aansluiting, dus ook hier geldt: handjes weg van de kabel. Kortom: raak nooit een aangesloten VD kabel aan waarbij de spanning niet is afgeschakeld, je weet immers maar nooit.

Lasdoos, lasklem, gietmof

Behalve VD draad kunt u bij Allekabels alle benodigde hulpmiddelen kopen om op veilige wijze een elektrische installatie met installatiedraad aan te leggen. VD draad wordt meestal aangelegd en gefixeerd in buisleidingen, die met elkaar worden verbonden middels een zogenoemde VD draad lasdoos. Voor het maken van de lassen zelf werden vroeger meestal lasdoppen gebruikt, tegenwoordig gebruikt u echter vrijwel steeds een VD draad lasklem. Uiteraard hebben wij ook die in ons assortiment. Lasklemmen zijn een stuk handiger in het gebruik dan de lasdoppen. Wilt u helemaal zeker zijn van de robuustheid van de verbinding, dan gebruikt u bij het leggen van de lassen een zogenoemde VD draad gietmof.

Uw VD draad online kopen

Een VD draad koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over installatiedraad of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie