Overige Producten 
Kabels 
Account  

Fittingen

Wanneer heeft u een fitting nodig?

Wanneer u verlichting gaat kopen, zult u maar zelden meteen op zoek gaan naar een lampfitting. Dat is immers maar een enkel onderdeel van een complete lamp of een andere verlichtingsproduct. Als u echter een defecte fitting moet vervangen of zelf aan de slag gaat met het maken en monteren van nieuwe verlichting, dan zult u vroeger of later een (nieuwe) lampfitting kopen moeten overwegen. Er is immers geen andere manier wettelijk toegestaan om een lamp van stroom te voorzien, anders dan via een fitting die aan alle veiligheidseisen voldoet. Maakt of repareert u zelf lampen met lampfitting, dan moeten deze bijvoorbeeld met het oog op de veiligheid aan de EU richtlijnen zoals CE certificering voldoen. Al onze fittingen voldoen aan de wettelijke eisen. We leggen hierna uit welke soorten fitting u zoal kunt tegenkomen, plus geven we wat tips over hoe u een fitting veilig kunt monteren of vervangen.

Welke lampfitting kunt u kiezen?

U kunt lampen tegenkomen met de bekende schroeffitting (Edison fitting). Een schroeffiting herkent u aan de metalen windingen in de fitting, waar u de lamp in kunt schroeven. Een Edison lampfitting kennen we in zowel de E27, E14 als E10 uitvoering. Een E27 lamp heeft een grote lampfitting en een E14 lamp is een lamp met een kleine fitting. Gaat u een lampfitting vervangen? Bekijk dan dus eerst of u een E27 of toch een E14 lampfitting nodig heeft. Een specifieke uitvoering betreft de miniatuurfitting of E10 fitting. Deze zeer kleine fitting treffen we onder meer aan in signaallampjes, fietslampjes en speelgoed, zoals bij poppenhuisverlichting en modelbouw. Check dus uw lamp, lampfitting en bijbehorend typenummer goed voordat u bestelt, dat geldt ook voor de keuze tussen halogeen en led G4 lampen. LED producten zijn iets duurder in de aanschaf dan halogeen, maar daar staan veel (duurzame) voordelen tegenover.

Hoe herkent u welke type bajonet lampfitting u nodig heeft?

Behalve schroeffittingen zijn er ook veel modellen met een ander type lampfitting, namelijk een bajonet of bipin fitting. Dit is een fitting waar de lamp niet in wordt geschroefd, maar gestoken. Bajonetfittingen worden onderling nogal eens verwisseld bij het bestellen, let dus goed op dat u de juiste lampfitting kiest. Een hint is de breedte tussen de beide polen, die wordt in het typenummer weergegeven. G4 en GU4 hebben 4mm, GU5.3 en GX5.3 hebben 5.3 mm en GU10 heeft 10mm als tussenruimte. Onderling verschillen ze wel ook nog eens qua lengte van de voetjes. Check dus uw lamp, fitting en bijbehorend typenummer goed. G4 lampjes hebben pennen die ongeveer 0,7 mm dik en enigszins buigzaam zijn. Let wel goed op: vooral dit soort fittingen worden onderling nogal eens verwisseld bij het bestellen omdat ze zoveel op elkaar lijken, wees er dus zeker van dat u de juiste lampfitting kiest. Ook hebben we G9 fittingen waarbij aan het uiteinde van de voetjes een soort lus zit. Onderling verschillen fittingen wel ook nog eens qua lengte van de voetjes.

Tips voor het kiezen van een lampfitting

Lampfittingen worden van diverse materialen gemaakt. Vroeger werden fittingen vaak van porselein vervaardigd. Dit type lampfitting komt u nog steeds tegen omdat porselein warmtebestendig is en kunststof is dat vaak niet. Kunststof daarentegen is licht en relatief goedkoop. Een derde soort lampfitting die u tegen kunt komen, is een metalen fitting. Dit laatste is een beetje een grijs gebied, om de stroom te geleiden zal immers een deel van elke fitting (de schroefdraad) altijd van metaal zijn. Bovendien kan een fitting niet volledig van metaal zijn omdat er anders constant stroom op zou staan. Houd er ook rekening mee dat u een trekontlasting zult moeten monteren. Niks is vervelender dan een lampfitting die per abuis uit de muur of uit het plafond wordt getrokken. Voor elk type fitting zijn korte of langere draadstangen beschikbaar. Hiermee kunt u desgewenst ook een fitting verlengen, bijvoorbeeld wanneer u ruimte achter een fitting moet creëren om een trekontlasting of bevestigingshaak te monteren en de lampfitting daarvoor net te kort is.

Tips voor het zelf monteren van een fitting

Wanneer u de lampfitting openmaakt, haalt u het binnenwerk eruit. Kijkt u ook even of de aansluiting van de draad aan de bovenkant zit danwel aan de zijkant. Allebei de kanten kan natuurlijk ook, maar u zult dan wel een keuze moeten maken tussen de 2 opties (bovenkant en zijkant). Kijk ook even welk soort schroeven is gebruikt en haal dit type schroevendraaier alvast uit de gereedschapskist. Selecteer ook een kabelstripper en een spanningzoeker. Op die wijze kunt u gewoon door blijven werken. Gaat u met de draad aan de slag, spreekt het vanzelf dat u de draad van het stroomnet afhaalt. U bevestigt de gestripte draad vervolgens aan het binnenwerk en plaatst het binnenwerk weer terug in de lampfitting. Draai nu pas de trekontlasting vast. De kabel kan nu eventueel door een kapje voor het plafond worden gehaald. Voorkom dat er kracht op het snoer komt te staan, hiervoor zijn er hulpmiddel beschikbaar. Houd er steeds rekening mee dat kapje en lampfitting het beste qua kleur en design kunnen matchen, indien de hanglamp fitting zichtbaar blijft.

Over veiligheid bij het zelf monteren

Wanneer u zelf lampen samenstelt, dus zelf lampen, fitting met snoer en behuizing bij elkaar zoekt en daarvan lampen maakt, gelden er ook enkele regels. Dat heeft te maken met de zogenoemde laagspanningsrichtlijn. Elke lamp aangesloten op 230 volt valt onder deze richtlijn. Alle producten die u kunt kopen, hebben een certificering anders mogen ze niet worden verkocht. Hoe zit dat echter met het vervangen van enkele onderdelen en met zelfbouw producten? De monteur heeft in dat geval een plicht tot zelfcertificering. In de praktijk betekent dit dat ook dan de CE certificering moet worden gevolgd, zeker wanneer u de lampen of diensten te gelde maakt.

Welke accessoires horen bij een lampfitting?

Behalve een lampfitting heeft u vaak nog accessoires zoals schroefringen nodig bij het afmonteren van verlichting. Een schroefring kunt u in precies dezelfde afmeting bestellen als de lampfitting zelf. Verder heeft u soms buitenmoeren nodig. Dit zijn eigenlijk ook schroefringen voor bij een lampfitting. Draadstangen komen ook regelmatig van pas, bijvoorbeeld voor het verlengen van een aansluiting. Bij het kiezen hiervan let u niet op het typenummer van de lampfitting maar op de M aanduiding van de draad. In ons assortiment treft u verder aan verbindingshuizen, grondplaten, ophangoogjes, kniekoppelingen en, hoe kan het anders, aansluitkabels. Het assortiment wordt gecompleteerd door een groot aantal verschillende omvormers, bijvoorbeeld van een E14 lampfitting naar een G9 fitting. Ook hebben wij splitters in ons assortiment, bijvoorbeeld van een enkele E27 fitting naar een dubbele E27 fitting.

Uw lampfitting online kopen

Een fitting koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij de fitting of ander product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een lampfitting of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies de juiste fitting bestelt.

Klantenservice & Informatie