"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

HDMI Verloop

HDMI verloop aansluiten, wanneer zinvol?

Het High-Definition multimedia interface (afgekort H D M I) is de meest gebruikte standaard voor het aansluiten van multimedia en audiovisuele apparatuur. Bij computers wordt deze aansluiting ook steeds vaker toegepast. Het is een robuuste en handige aansluiting met veel mogelijkheden. Het beeldsignaal wordt digitaal en in hoge resolutie overgebracht. Het audiosignaal wordt overgedragen in digitaal stereo of surround sound. De aansluiting is ontworpen door een groep fabrikanten die de behoefte had aan een universele aansluiting waarmee audiovisuele apparatuur van al deze verschillende fabrikanten probleemloos met elkaar te koppelen is. Door met name de toenemende resolutie bij beeldapparatuur zijn er door de jaren heen steeds nieuwe HDMI versies uitgebracht. Op dit moment zijn er twee versies die veel gebruikt worden. HDMI 2.0 wordt gebruikt voor de overdracht van 4K beeld materiaal met 60 Hz refresh rate. HDMI 1.4 is iets ouder en wordt gebruikt voor overdracht van HD 1080p beeld materiaal.

HDMI verloop haaks A-A

Het komt voor dat bij het aansluiten van een kabel deze te ver uitsteekt. Een haaks HDMI A-A verloop kan dan uitkomst bieden. U steekt de haakse HDMI verloop in de HDMI aansluiting van uw apparaat, waarna u de HDMI kabel weer in de haakse verloop steekt. De kabel ligt nu plat tegen de achterkant van uw apparaat en steekt niet meer uit. Hiermee is het probleem opgelost! Er zijn verschillende soorten en maten haakse verloopstekkers. Niet elk type is geschikt voor elk situatie. Omdat een HDMI stekker maar op één manier in een aansluiting gestoken kan worden, zijn er vier oriëntaties voor een haakse verloopstekker. Naar boven, naar beneden, naar links en naar rechts. Het is dus belangrijk dat u voordat u een haakse verloopstekker gaat bestellen, nagaat welke oriëntatie u nodig heeft. Let goed op hoe het HDMI chassisdeel in uw apparaat is gemonteerd. Dit kan zijwaarts maar ook op zijn kop zijn. De foto’s bij de verschillende producten laten u precies zien hoe de verloopstekker er uitziet, Let hierbij goed op de afgeschuinde kanten van de HDMI stekker. U kunt ook kiezen voor een draaibaar type.

Passief en actief HDMI verloop aansluiten

Er zijn twee soorten verloop mogelijk, de passieve en de actieve. In de passieve HDMI verloop stekker is geen elektronica opgenomen. Dit HDMI verloop past de vorm van de stekker aan, bijvoorbeeld van het standaard type A naar de kleinere mini- of microstekker. Bestelt u een passieve HDMI verloop, bijvoorbeeld een haakse stekker of een verloop van A naar micro dan is deze geschikt voor alle HDMI versies. Een actieve HDMI verloop stekker bevat elektronica in de vorm van één of meerdere chips die het signaal van de ene videonorm naar de andere videonorm converteren. Een goed voorbeeld hiervan is de HDMI naar VGA adapter. Deze kan aangesloten worden op een digitale HDMI uitgang van een computer, dvd speler of video streaming box. Deze adapter zet het signaal om in een analoog VGA-signaal, zodat een oudere VGA monitor of beamer aangesloten kan worden. De mogelijkheden van een adapter worden bepaald door de ingebouwde chips en de mogelijkheden van de videonorm. Bij elke actieve adapter staat aangegeven welke maximale resolutie en versie ondersteund worden.

Soorten adapters

Bij een actieve adapter kan het signaal maar in één richting door de elektronica in de adapter verwerkt worden. Bij het gebruik van een actieve adapter is het dus belangrijk om goed in de gaten te houden dat er twee soorten zijn. De ene soort heeft HDMI als ingangssignaal en de andere heeft dit als uitgangssignaal. Indien het uitgangssignaal is, bijvoorbeeld bij een videospeler of computer, dan is het belangrijk om te weten naar welke norm u het signaal wil omzetten. Dit kan het oude analoge VGA signaal zijn of het kan ook een digitale DVI of Displayport signaal zijn. Heeft u de keuze uit meerdere mogelijkheden, kies dan voor de beste oplossing en dat is in aflopende volgorde Displayport, DVI, VGA. Let bij het gebruik van deze adapters goed op de resolutie die u wilt kunnen weergeven en bestel een adapter die minimaal deze resolutie ondersteunt. Heeft u een computer of andere bron met een Displayport of DVI uitgang en wilt u een monitor of beamer met HDMI aansluiting aansluiten, dan is HDMI het uitgangssignaal. Let ook hier goed op de resolutie die u wilt gebruiken.