Kabels 
Overige Producten 
Account  

UTP Kabel


VorigeResultaten 1 tot 100 van totaal 749 productenVolgende

Computer netwerken door de jaren heen: coax, ringleiding, ethernet en draadloos

Met de doorbraak van de computer ontstond al snel ook de behoefte om bestanden, programma’s en andere informatie te kunnen uitwisselen. De floppydisk had echter een beperkte capaciteit en dus moest er iets nieuws bedacht worden. De oplossing was het creëren van een netwerk waarmee computers met elkaar verbonden konden worden. Aanvankelijk werden daarvoor onder andere coax (of TV) kabels gebruikt die in een ringleiding, door middel van splitters, van computer naar computer gelegd werden. Snel waren die eerste netwerken niet, maar het functioneerde wel. In de jaren 90 werd ethernet opnieuw ontdekt. De technologie daarvoor stamde al uit 1973, maar pas toen netwerkgigant Cisco ethernet adopteerde schoten de netwerken als paddenstoelen uit de grond. Het grote verschil tussen ethernet en de oude (ring)netwerken is dat in een ethernet netwerk elke computer individueel verbonden is met de zogenoemde netwerkhubs of switches. Dat betekent dus ook dat elke computer zijn eigen kabel nodig heeft. Precies, een UTP kabel. Tegenwoordig wordt steeds meer gebruik gemaakt van draadloze (WiFi) netwerken, maar bekabelde verbindingen zijn nog altijd het snelst en meest stabiel. Ofwel, de UTP kabel raakt de komende jaren nog lang niet uit de mode.

De verschillen tussen de diverse CAT UTP kabels

De zogenoemde CAT-typering geeft de maximale snelheid en bandbreedte aan die een UTP kabel ondersteunt. Elk type kabel heeft daarnaast een maximale lengte waar rekening mee gehouden moet worden. Een CAT 5E kabel mag bijvoorbeeld maximaal 50 meter lang zijn, anders kunnen er storingen in het netwerk optreden. Het is mogelijk om een computer die verder weg staat met een ethernet netwerk te verbinden, maar dan moet er een switch tussen geplaatst worden. Die zorgt ervoor dat het netwerksignaal weer versterkt wordt. Vroeger waren er grote verschillen tussen de maximale netwerksnelheden die de verschillende UTP kabels aan konden. Afhankelijk van de kabel en de netwerk apparatuur die het UTP netwerk aan elkaar koppelden, lag de maximum datasnelheid op 10 of 100Mbit/s. tegenwoordig zijn alle UTP kabels minimaal geschikt voor 1000Mbit/s, of 1 Gigabit/s, netwerken. CAT 6 en 7 kabels ondersteunen zelfs netwerksnelheden tot 10 en 100 Gbit/s. Het is bij de aanschaf van een UTP kabel van belang dat u een type kiest dat minimaal overeenkomt met de snelheid van uw netwerk. Een 100Mbit/s UTP kabel zal ook werken op een 1Gbit/s netwerk, maar de verbinding is dan uiteraard wel trager.

Maximale lengte en snelheden van UTP kabels

Voor het algehele overzicht staat hieronder een tabel met daarin per CAT-type UTP kabel de maximale netwerksnelheid en de maximale lengte. Dat laatste is natuurlijk vooral belangrijk wanneer de afstand tussen de computer en netwerkapparatuur heel groot is. Wanneer u gaat berekenen hoe lang de kabel moet zijn die u nodig heeft, houd dan zeker ook rekening met het feit dat kabels meestal niet in een rechte lijn gelegd kunnen worden. U zult immers een of meerdere drempels, ramen, deuren en verdiepingen moeten overbruggen. En vaak bent u ook gebonden aan de ligging van bestaande kabelgoten. Kwestie van goed rekenen.

Type Snelheid Lengte
CAT 5E max 1000 Mbit/s – werkt met Gigabit – 100 MHz max 50 meter
CAT 6 max 10000 Mbit/s - 10 Gigabit – 250 MHz max 50 meter
CAT 6A max 10000 Mbit/s - 10 Gigabit – 500 MHz max100 meter
CAT 7 max 10000 Mbit/s - 10 Gigabit – 1000 MHz max 70 meter

De ene UTP kabel is de andere niet

UTP kabels zijn er in stugge en soepele varianten. De stugheid wordt veroorzaakt doordat er sprake is van één enkele koperen kern. Bij soepele UTP kabel zijn meerdere kernen samengebracht, om precies te zijn 4 aderparen. Daarnaast zijn er ook zogenoemde CCA UTP kabels. Die hebben een aluminium kern waar een aantal koperen draden omheen zitten. Die kabels zijn soepeler dan de modellen met 1 koperen ader maar stugger dan de kabels met 4 aderparen. Door het gebruik van aluminium, met een kostprijs die ver onder die van koper ligt, zijn CCA kabels ook goedkoper. Het spreekt voor zich dat soepele kabels makkelijker te verwerken zijn. Toch hebben de stugge kabels ook voordelen. Die worden vaak gebruikt in kabelgoten omdat ze door de stugheid makkelijker aan te leggen zijn. Denk aan het installeren van kabels in speciale goten tussen diverse ruimtes en verdiepingen. Stugger is dan beter.

UTP kabels met een rechte of gehoekte RJ45 stekker

Bij de meeste UTP kabels wordt de zogenoemde RJ45 stekker recht in het verlengde van de kabel gemonteerd. Die stekkers lijken overigens veel op de bekende kleine doorzichtige stekkers die aan telefoonkabels gemonteerd zijn, maar dan iets groter. Die hebben officieel de naam RJ11 stekker, maar dit terzijde. Wanneer een computer, printer of ander apparaat dat aan het netwerk gekoppeld moet worden, dicht bij een muur of de wand van een kast staat dan kan het gebeuren dat er niet genoeg ruimte is voor de rechte stekker. Speciaal voor die situaties zijn UTP kabels verkrijgbaar waarbij de stekker onder een hoek van 90 graden ten opzichte van de kabel gemonteerd is. Het is verstandig om die dan ook te gebruiken. Wanneer er namelijk te weinig vrije ruimte voor de kabel is en hij wordt direct na de stekker geknikt dan kan dat tot een breuk in een van de aders, en dus storingen, leiden.

Halogeenvrije UTP kabels

U zou nu misschien kunnen denken dat deze kabels geen licht geven, maar dat is niet waar halogeenvrij in dit geval voor staat. Wanneer onverhoopt brand ontstaat dan is de damp en rook die ontstaat tijdens de verbranding van kabels uiterst giftig. De zogenoemde LSZH (Low Smoke Zero Halogen) kabels produceren bij een brand minder rook en giftige dampen. Dat is, bij een dergelijke calamiteit, beter voor het milieu én voor uw gezondheid. Dit type UTP kabel wordt in de praktijk vooral veel gebruikt in ruimtes en omgevingen waar de ventilatie te wensen overlaat. Denk bijvoorbeeld aan tunnels en vliegtuigen. Toch is het zeker het overwegen waard om ze ook thuis te gebruiken. Voor de prijs hoeft u het in ieder geval niet te laten. Een halogeenvrije UTP kabel is gemiddeld maar een euro duurder dan een standaard kabel.

Kleuren kiezen

Wanneer u UTP kabels gaat bestellen dan houdt u natuurlijk al rekening met de lengtes die u nodig heeft. Echter, omdat al die afzonderlijke kabels best onoverzichtelijk kunnen zijn, hebben wij ze niet alleen in alle denkbare maten maar ook in vele kleuren in ons assortiment. Voor wat betreft de kleur van de UTP kabels is het handig dat u een standaard bedenkt. Daar zijn binnen de netwerk industrie geen afspraken over gemaakt, maar het is, zeker in de UTP patchkast en op de werkplekken, veel overzichtelijker wanneer u ervoor kiest om kabels met dezelfde kleur te gebruiken voor vergelijkbare toepassingen. Bijvoorbeeld rood voor alle internet, grijs voor netwerkcamera’s, blauw voor de backbone bekabeling (zoals verbindingen tussen routers en switches) en dergelijke. Dan ziet u in één oogopslag waar een bepaalde UTP kabel voor gebruikt wordt maar het kan ook erg helpen wanneer u op zoek moet naar de oorzaak van een storing. Zoals gezegd zijn UTP kabels er in alle denkbare lengtes, van 15 cm tot 75 meter. Voor werkplekken worden doorgaans kabels van 1 tot 5 meter gebruikt, afhankelijk van de afstand tussen de werkplek en de UTP aansluiting in de kabelgoot of onder het bureau.

UTP kabels zelf maken?

Wanneer u veel UTP kabels van verschillende lengtes nodig heeft dan kunt u overwegen om ze zelf op maat te maken. Wij leveren de losse UTP kabel op rollen van 50 tot 300 meter. U moet er rekening mee houden dat het zelf maken van een UTP kabel enige oefening en kennis vereist. Behalve de kabel, een kniptang en de RJ45 stekkers, heeft u ook een RJ45 krimptang en een CAT datakabel stripper nodig. Die zijn in onze shop te koop. Wanneer u de kabel op de juiste lengte knipt, houd dan rekening met een marge van 10 tot 20 centimeter. Mocht er iets mis gaan tijdens het strippen of bevestigen dan is de kabel nog bruikbaar voor een tweede poging. Na het knippen moet u de kabel strippen en de diverse aders opsplitsen. Zorg ervoor dat de diverse aders allemaal even lang zijn. Knip ze dus op maat. Let er wel op dat ze korter zijn dan de lengte van de RJ45 stekker zodat het afgeschermde (niet gestripte) deel van de kabel ook in de RJ45 stekker geplaatst kan worden. Dit is belangrijk voor de stevigheid van de kabel.

Het plaatsen van de kabel en bevestigen van de stekker

De UTP kabel is nu klaar om aan de RJ45 stekker te gaan bevestigen. De acht aders moeten volgens een bepaald schema in de acht ingangen van de RJ45 stekker geplaatst worden. Elk aderpaar heeft een andere kleur, bestaande uit een vol gekleurde ader (oranje, blauw, groen en bruin) en een gestreepte ader, afwisselend wit en de kleur van de ader. Die legt u telkens getweeën naast elkaar, behalve de blauwe en groene, die worden gekruist geplaatst. Het is belangrijk dat de aders aan beide uiteinden van de UTP kabel op exact dezelfde positie in de RJ45 stekker geplaatst worden anders zal de ontstane verbinding niet functioneren. Zorg ervoor dat de aders helemaal in de stekker geplaatst worden. Als u de juiste, eerder besproken, lengte aangehouden heeft dan zit ook het beschermde (niet gestripte) deel van de kabel nog in de RJ45 stekker. Vervolgens steekt u de stekker in de RJ45 krimptang en knijpt u de twee handgrepen van de tang naar elkaar toe tot het niet meer verder gaat. Sommige tangen geven dan een klikgeluid ten teken dat de RJ45 stekker vast zit en de kabel klaar is.

UTP, FTP en SFTP kabel?

Naast UTP-kabels bestaan er ook FTP-kabels en SFTP-kabels. Dit zijn beide ook netwerkkabels, maar ze zijn beter beschermd tegen storingen en interferentie met andere kabels en apparatuur. Bij een FTP-kabel is een extra laag folie aangebracht om storingen te voorkomen, en bij een SFTP-kabel is dit een combinatie van vlechtwerk en folie. Zeker bij zakelijk gebruik in combinatie met zware apparatuur is het gebruik van een extra beschermde kabel aan te raden. In de regel geldt dat hoe beter de aders van de UTP kabel afgeschermd zijn, hoe kleiner de kans op storingen en hoe hoger de maximale netwerksnelheid. Bij UTP kabels van het type CAT 7 zijn alle 4 aderparen individueel afgeschermd. Dat zijn dan ook de snelste UTP kabels die op dit moment te koop zijn. Feitelijk mogen die ook niet meer als UTP kabel benoemd worden omdat ze bepaald niet U(nshielded) zijn. CAT 7 kabels vindt u dan ook terug in een speciaal daarvoor ingerichte categorie in deze shop. Zoekt u een UTP netwerkkabel voor thuis? Dan kunt u prima uit de voeten met een normale CAT 5E of CAT 6 kabel.

Uw UTP kabel online kopen

Een UTP kabel koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over netwerkkabels of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie