"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

UTP Kabel

RJ45 stekker - Delock
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 5,29
Stofkap - Goobay
  • Kleur:
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 2,19
RJ45 afdekkap - Delock
  • Kleur:
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 4,59
RJ45 stofbescherming voor RJ45 stekker 10 stuks
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 3,19
Stofkap - RJ45 ingang - 10 stuks
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 11,69
Stofkap - Goobay
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 4,29
Stofkap - Delock
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 3,19
Stofkap - Delock
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 13,79
Kabelmarker - Goobay
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 6,39

Moderne computernetwerken en UTP-kabel

Een modern bedraad computernetwerk is gebaseerd op de Ethernet-norm. Voor het aansluiten van computers wordt een twisted pair-netwerkkabel gebruikt. Dit is een zogenaamde point-to-pointverbinding. Hierbij verbindt de kabel twee netwerkpoorten met elkaar. Er kunnen geen aftakkingen in een UTP-kabel gemaakt worden. Om meerdere computers met elkaar te kunnen verbinden, wordt een router of switch gebruikt. Dit apparaat heeft meerdere netwerkaansluitingen waar met een kabel per aansluiting een computer op aangesloten kan worden. De router of switch zorgt voor een goede toewijzing van het dataverkeer tussen de computers onderling evenals tussen de computers en het internet. Het kabelmodem- of ADSL-modem bij u thuis is een goed voorbeeld van een netwerkrouter. Het modem heeft vaak vier aansluitingen, waar u met een UTP-kabel een computer, een netwerkprinter of andere netwerkapparatuur op kunt aansluiten. Een van de grote voordelen van een kabelverbinding ten opzichte van wifi is de gegarandeerde hoge doorvoersnelheid en snel reactietijd, een must voor bijvoorbeeld gamers.

Welke UTP-kabel kopen?

Op deze pagina vindt u onder meer de kant-en-klare UTP-kabel die aan beide zijden van een netwerkstekker is voorzien. U kunt deze UTP-kabel kopen en meteen gebruiken. Voor een optimale verbinding is het belangrijk om de juiste UTP-kabel te kiezen. Bij de juiste keus kan uw computer ongestoord op de hoogst mogelijke snelheid communiceren. Er zijn een aantal belangrijke keuzecriteria voor het kiezen van de juiste UTP-kabel. De eerste is de gewenste snelheid. Moderne apparatuur is normaliter voorzien van een gigabit-ethernetpoort. Deze poort is in staat om een verbinding op te bouwen met een maximale snelheid van 1 gigabit per seconde (Gb/s). De moderne internetmodems, die u van uw provider krijgt bij het afsluiten van een abonnement, zijn vrijwel allemaal uitgerust met gigabit-ethernetpoorten die met een snelheid van 1Gb/s kunnen communiceren. Sluit u alle apparatuur met de juiste kabel aan, dan kunnen uw computers dus onderling met een snelheid van 1 Gb/s communiceren. Dit geeft een snelheid van 125 megabyte per seconde (MB/s) op zijn allerhoogst, maar in de praktijk komt dit vaak neer op ongeveer 100 MB/s. U kunt een bestand van 1 gigabyte dan in ongeveer 10 seconden overzetten. Met de komst van Cat 8 is deze snelheid verhoogd.

Indeling

Om het kiezen van een UTP-kabel te vereenvoudigen is er een systeem van categorieën bedacht. Een kabel van een bepaalde categorie voldoet aan een aantal internationaal vastgelegde normeringen:

Categorie Max. snelheid Max. lengte
Cat 5e 100Mb/s (1GB/s bij vier aderparen) 100 meter
Cat 6 1 Gb/s 55 meter
Cat 6a 10 Gb/s 100 meter
Cat 7 10 Gb/s 50 meter, respectievelijk 15 meter
Cat 8 25/40 Gb/s 30 meter

Voor korte afstanden is het normaliter voldoende om een UTP-kabel Cat 5e te gebruiken. Gaat u een vast netwerk in huis aanleggen, dan is het de overweging waard om een categorie hoger te kiezen, bijvoorbeeld een UTP-kabel Cat 6, Cat 6a, Cat 7 of Cat 8. Het voordeel van kabels zoals Cat 6 is dat deze ook in een afgeschermde uitvoering worden geleverd. De afscherming voorkomt interferentie, zodat een ongestoorde gegevensoverdracht gegarandeerd is. Afgeschermde kabels zijn te herkennen aan de aanduiding F/UTP, afgekort FTP alsook S/FTP of SFTP. Bij een F/UTP oftewel Foiled Twisted Pair zijn de aderparen afzonderlijk van een afschermingsfolie voorzien. Een S/FTP of Shielded Foiled Twisted Pair heeft zelfs een dubbele afscherming, dus de aderparen en de gehele UTP-kabel zijn van een afscherming voorzien.

Andere eigenschappen

Naast de categorie-indeling en de afscherming zijn er enkele andere eigenschappen om op te letten. De mantel van een UTP-kabel kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Pvc is een soepel materiaal dat veel toegepast wordt. Wilt u geen pvc-mantel, kies dan voor een LSHZ (“Low Smoke Zero Halogen”) mantel. Deze is minder milieubelastend en bij brand of oververhitting veiliger omdat er nauwelijks rook en gevaarlijke stoffen vrijkomen. Bij bekabeling met CU-kern zijn de geleiders van puur koper gemaakt. Koper is een soepel materiaal en heeft een uitstekend geleidend vermogen. Bij een CCA (Copper Clad Aluminium) is de ader gemaakt van het goedkopere aluminium en voorzien van een koperen coating. Hierdoor gaan hoogfrequente signalen, zoals datasignalen, voornamelijk door de buitenste koperen laag van de bekabeling. CCA-bekabeling is per meter een stuk goedkoper dan een CU-kabel. Een nadeel van CCA-bekabeling is dat de aders minder soepel zijn en daardoor sneller kunnen breken. Verder kunt u kiezen uit verschillende kleuren als u het juiste kabeltype en - lengte hebt gevonden. Veel mensen kiezen bij zichtbare kabels voor een neutrale kleur.