Kabels 
Overige Producten 
Account  

CAT5e UTP kabels

Sinds de introductie van ethernet, de standaard achter een lokaal computernetwerk, is de netwerkkabel die hiervan gebruikmaakt niet meer weg te denken. Dit ondanks de introductie van draadloos internet. Die kabel waar we het hier over hebben heet ethernetkabel. Vaak echter beter bekend in zijn eenvoudigste vorm als UTP kabel. De momenteel meest gangbare standaarduitvoering is de UTP kabel Cat5e. Omdat de kabeltyperingen inmiddels aangepast zijn, kennen we deze kabel tegenwoordig ook onder de aanduiding U/UTP kabel Cat5e. Lees meer

Ethernet, de leidraad voor UTP

Ethernet is een specificatie waarop alle getwiste koper netwerkkabels, zoals de UTP kabel Cat5e, zijn gebaseerd. De officiële benaming voor ethernet is IEEE 802.3 en hierin ligt in grote lijnen grofweg vast volgens welk principe wordt gewerkt. Denk aan transportrichting van de gegevens, overdrachtssnelheid, bandbreedte van de kabel oftewel de breedte van de virtuele weg waarover de gegevens tegelijkertijd worden getransporteerd, de afstand die ermee kan worden overbrugd. Ook behandelt dit de pinout van de connectoren (de pennen van de connectoren) en welk signaal via welke pen gaat. Het principe van ethernet is gegevensoverdracht in de vorm van pakketjes. Ieder pakketje bestaat uit bits. Technisch gezien zijn dat elektrische pulsjes over koperdraad heen. De transportrichting daarbij kan in één richting tegelijkertijd zijn (intercom principe) of in twee richtingen tegelijkertijd (telefoonprincipe). Het eerste heet half duplex, het tweede full duplex. Voor de UTP kabel Cat5e is dat full duplex. De data-overdracht snelheid bedraagt 1Gbps, 1 miljard bits per seconde. De bandbreedte van de UTP kabel Cat5e ligt daarbij op 100 MHz en de maximaal te overbruggen afstand bedraagt 100 m. De pinout van een UTP kabel Cat5e connector is 8P8C, hier gaan we nog nader op in.

De opbouw van de UTP kabel Cat5e

UTP staat voor unshielded twisted pair. Dit is koperdraad waarbij de afzonderlijke aders in elkaar gedraaid zijn om wederzijdse beïnvloeding, cross talk, te voorkomen. UTP kabel Cat5e kan zelf straling opwekken die andere apparatuur kan storen en omgekeerd. Daarom worden dit soort netwerkkabels óók als afgeschermd geleverd: shielded twisted pair, STP. De aders kunnen afzonderlijk worden afgeschermd en/of de kabel als geheel. In huishoudens is storing normaliter geen issue, daarom worden veelal toch gewone UTP kabels zoals de UTP kabel Cat5e genomen. De officiële aanduiding is U/UTP kabel Cat5e. Daarbij betekent de letter U vóór de “/” dat de gehele kabel niet is afgeschermd en de U in UTP dat de afzonderlijke aders niet afgeschermd zijn. De in elkaar gedraaide twee aders vormen een aderpaar vanwege de tweezijdige communicatierichting. Een UTP kabel Cat5e heeft vier van die aderparen, die vier datacommunicatiekanalen representeren. Iedere ader is opgebouwd uit meerdere draadjes met een bepaalde diameter uitgedrukt in AWG, American Wire Gauge. Wij voeren AWG 26 en AWG 28 kabels. Achter het AWG getal staat het aantal draadjes van de ader: AWG 28/7 = 7 draadjes per ader. Let wel, 26 en 28 zijn getallen, geen maten. Hoe hoger het getal hoe kleiner de diameter.

Weerleggen van een hardnekkig misverstand

UTP kabel Cat5e werd in 2001 geïntroduceerd. Daarbij bestaan er drie gangbare uitvoeringen: full copper oftewel zuiver koper, CCA dat staat voor copper clad aluminium en CCS dat het acroniem is voor copper clad steel. In tegenstelling tot wat in de volksmond gebruikelijk is, zijn de laatste twee genoemde uitvoeringen niet slechter dan een full copper UTP kabel Cat5e. Dat ze goedkoper zijn heeft niks te maken met de kwaliteit. Het is zaak om CCA en CCS kabels te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn: de hoge frequenties. Deze kabels maken namelijk gebruik van het op zich ongewenste skin effect. Daarbij gaat (alleen) bij hoge frequenties de elektrische stroom, wat dataoverdracht technisch gezien gewoon is, via de buitenkant vloeien. En daar zit nu juist het koper, de kern hoeft dan immers niet van koper te zijn. Is daarentegen de kern wel van koper, zoals bij full copper, dan betekent dat alleen maar dat die CAT5e UTP kabel ook bij lagere frequenties nog goede diensten doet. CCA en CCS hebben bij die lagere frequenties namelijk een hoge weerstand, demping genoemd, van 40% respectievelijk 60% hoger ten opzichte van full copper UTP kabel Cat5e.

Aansluiting van een UTP kabel Cat5e

De UTP kabel Cat5e is afgemonteerd met zogenoemde RJ45, Registered Jack 45, connectoren. We zagen eerder al dat de UTP kabel Cat5e vier aderparen heeft. Daarom zijn de connectoren ook van het 8P8C type: 8 position 8 contact. Dat wil zeggen dat van de 8 pennen ook alle 8 verbonden zijn. De aansluitwijze van de kabel op die connectoren is volgens de internationale standaard TIA 568A/B die al van 1994 dateert. Hierbij worden kleurcoderingen gebruikt waarbij de gestreepte variant steeds hoort bij de niet-gestreepte kleur, oftewel blauw/wit bijvoorbeeld hoort bij blauw. In Europa is de TIA568B gebruikelijk. De UTP kabel Cat5e die wij hier leveren met afgemonteerde RJ45-connectoren heet patchkabel. Overigens staat de “e” in UTP kabel Cat5e voor enhanced, omdat die een hoger data overdracht-snelheid heeft dan de voorganger Cat 5.

Uw UTP kabel Cat5e online kopen

UTP Cat5e kabel kopen doet u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een UTP kabel Cat5e of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u het juiste product bestelt.


Klantenservice & Informatie