Kabels 
Overige Producten 
Account  

Crossover Kabel

Wanneer gebruikt u een crossover kabel?

Het principe van een crossover kabel wordt best nog vaak gebruikt, al is dat niet altijd even duidelijk. Zo zijn scart kabels maar ook de oude DIN kabels beiden een cross over kabel. Een veel voorkomende toepassing van een crossover kabel is tegenwoordig ook nog te vinden bij computernetwerken. Een crossover kabel kan enkel werken als de communicatie moet plaatsvinden tussen twee apparaten die volgens dezelfde norm communiceren. Tegenwoordig worden crossover netwerkkabels minder gebruikt omdat switches, netwerkkaarten en hubs vaak zelf kunnen bepalen welk type apparaat is aangesloten. Ook is het zo mogelijk om meer dan 2 apparaten tegelijk met elkaar te laten communiceren, iets dat met een cross over kabel niet kan.

Pinbezetting bij een crossover kabel

Bij UTP kabels wordt ook nog regelmatig gebruik gemaakt van een crossover kabel. Vaak wordt daar nog de aanduiding cross link kabel gebruikt. Let wel: indien nodig crosst het apparaat vaak zelf de pinning middels Auto MDI-X (automatische interface herkenning). Hoe dan ook, crossover kabels hebben een pinbezetting die verschilt van normale patch kabels. Bij crossover kabels wordt aan één kant het paar dat gebruikt wordt om datasignalen te versturen aangesloten. Aan het andere uiteinde van de kabel wordt het paar om te ontvangen aangesloten. Er zijn meerdere layouts mogelijk bij een dergelijke netwerkkabel.

Diverse layouts

Een plaatje zegt vaak meer dan 1000 woorden. Voor de werking van een cross over kabel geldt dat in principe ook. Zie onderstaande afbeelding voor enkele typische voorbeelden van een cross over layout. Links is de aansluitwijze van een gewone netwerkkabel geïllustreerd, rechts de aansluitwijze van een crossover netwerkkabel.

RX = Receiver - Ontvanger
TX = Transmitter – Zender

Pinbezetting Crossover Kabel

Er bestaan meerdere manieren om een crossover netwerkkabel te pinnen. Op onderstaande afbeelding is een andere layout van de crossover kabel weergegeven. Deze kan toch dezelfde functies vervullen. Dit heeft ook te maken met de automatische herkenning van aansluitwijze door moderne apparatuur die we hiervoor ook al noemden.


Crossover netwerkkabels bij Allekabels

De crossover kabels voor computer netwerken van Allekabels zijn allemaal minimaal CAT 5e. Dit betekent dat deze geschikt zijn tot 50 meter en Gigabit netwerken. Allekabels biedt crossover netwerkkabels aan met 3 verschillende constructies:
  • Een U/UTP versie. Deze onafgeschermde kabel is ideaal voor gebruik thuis.
  • Een F/UTP versie. Deze enkel afgeschermde kabel is beter bestand tegen storingen van buitenaf door de folie die onder de mantel van de kabel is aangebracht. Hierdoor is deze geschikt voor gebruik in kantoorpanden of kleine fabriekshallen.
  • Een SF/UTP versie. Deze kabel is dubbel afgeschermd en zo goed bestand tegen magnetische storing van buitenaf die bijvoorbeeld veroorzaakt kunnen worden door zware industriële apparatuur en elektromotoren.

Uw crossover kabel online kopen

Een crossover kabel koopt u online bij Allekabels, wij helpen u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een crossover kabel of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie