Kabels 
Overige Producten 
Account  

Router

Modem of router?

De termen 'modem' en 'router' worden veelal door elkaar gebruikt. Tegenwoordig worden deze dan ook vaak in één apparaat aangeboden, waardoor het verschil niet meer duidelijk is. Het internetsignaal komt binnen via een modem, die wordt versterkt door uw internetaanbieder. Veel modems worden geleverd met een (kleine) draadloze ingebouwde router. U kunt echter ook zelf een losse router aansluiten. Deze router wordt verbonden aan het modem, en kan zowel draadloos als bekabeld internet distribueren. Woont u in een huis met meerdere verdiepingen, dan kan een router een goede uitkomst bieden om het signaal met een goede signaalsterkte te verspreiden. Ook wanneer u draadloos internet wilt aanleggen in uw huis, maar geen draadloos modem heeft of een slechte draadloze ontvangst, dan kunt u een wifi router aansluiten.

Uw internetsnelheid

De internetsnelheid die u uiteindelijk op uw apparaat heeft, is afhankelijk van verschillende factoren.
 • Uw internetabonnement
 • De snelheid van de router
 • De (draadloze) netwerkkaart van uw apparaat
 • De kwaliteit van uw kabels of draadloze netwerk
 • Een router heeft een maximale snelheid die wordt doorgelaten. Deze geven wij aan met het aantal megabyte per seconde (Mbps). Een byte bestaat uit acht bits. Een bit is de kleinste eenheid van informatie; het internetsignaal dat verzonden wordt. Internetsnelheden worden ook wel eens weergeven als MB per seconden (met een hoofdletter B, dat aangeeft dat het om bits gaat en geen bytes). De Mbps kan worden gedeeld door acht om de maximale MB per seconde te berekenen. Bijvoorbeeld: een router met een snelheid van 300 Mbps geeft een internetsnelheid van maximaal 37,5 MB per seconde.

  Verschillende soorten routers

  Er zijn verschillende types routers verkrijgbaar, waarbij de belangrijkste verschillen zijn te vinden in het type verbinding dat wordt gemaakt, of de maximale snelheid die kan worden gehaald. Enkele types worden tegenwoordig niet meer gebruikt, maar nog steeds is er een variabel aanbod te vinden. De belangrijkste hedendaagse routers zijn de Wireless N of Wireless AC router, het VPN-type of de 3G- en 4G standaard.

  Wireless N of Wireless AC routers

  De snelheid van een draadloos netwerk wordt uitgedrukt in protocollen. De meest gangbare zijn Wireless N en Wireless AC. Dit zijn de opvolgers van de B- en G-routers, die voor 2009 werden gebruikt. Het belangrijkste verschil zit hem in de theoretische maximumsnelheid. Wireless N-routers halen een maximumsnelheid van 450 Mbps/seconde, terwijl Wireless AC-routers maximaal 1300 Mbps haalt. De maximale snelheid is hier echter ook weer afhankelijk van het apparaat waarmee de internetverbinding wordt gemaakt. Als uw smartphone een Wireless N wifistandaard heeft, dan bepaalt de smartphone de maximaal haalbare snelheid.

  3G en 4G routers

  3G staat voor ‘derde generatie’, en 4G logischerwijs voor ‘vierde generatie’. Dit zijn standaarden voor mobiele netwerken, zoals die tegenwoordig worden gebruikt in smartphones en tablets. In een 3G router of 4G router wordt eenzelfde simkaart gestoken die ook in onze mobiele apparaten zit. De router maakt dan verbinding met uw mobiele provider. Daarna kunnen meerdere apparaten via deze router verbinding maken met het internet. Zo’n oplossing is handig op plekken waar u geen vaste internetverbinding heeft, bijvoorbeeld op vakantie of onderweg.

  VPN routers

  Normaal gesproken worden uw gegevens (met derden) gedeeld over het internet, wat niet prettig is bij bijvoorbeeld een bedrijfsnetwerk. Met een Virtual Private Network (VPN) kunt u een beveiligde verbinding maken. Hiervoor kunt u gebruikmaken van een VPN router. Wilt u een VPN router gebruiken, let dan op het aantal tunnels. Via elke tunnel kan een aparte verbinding worden opgezet, waardoor gebruikers gelijktijdig hun eigen VPN-verbinding kunnen maken. Een bijkomend voordeel van een VPN router is dat u via de VPN-verbinding kunt instellen dat u vanaf een andere locatie werkt dan u daadwerkelijk werkt. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van Amerikaanse content van streamingdiensten zoals Netflix.

  Netwerkkabels

  Een bedrade internetverbinding is over het algemeen sneller dan een draadloze verbinding. Bij een draadloze verbinding wordt het signaal enigszins verstoord door andere signalen, waardoor het vertraging oploopt. Bij een bekabelde verbinding is deze verstoring een stuk minder, afhankelijk van uw woonomgeving. Netwerkkabels zijn er in verschillende kwaliteiten, waardoor er ook verschil is in de maximale snelheid die wordt doorgelaten. Een CAT 5 netwerkkabel heeft een maximale snelheid tot 1000 Mbit/seconde, een CAT 7-kabel tot 10.000 Mbit/seconde. Ook heeft de dikte van de kabel invloed op het signaal. Een hogere kwaliteit kabel is voorzien van extra afscherming. Hoe langer de afstand die u wilt overbruggen met een netwerkkabel, hoe meer bescherming de kabel nodig heeft. Voor korte afstanden zult u niet tot nauwelijks iets merken van verschil in snelheid.

  Een router online kopen

  Een router koopt u eenvoudig online bij Allekabels. Heeft u een keuze kunnen maken? Plaats de router en eventuele accessoires dan in uw winkelmandje en reken af via onze beveiligde betaalmethodes of betaal achteraf. Heeft u nog vragen over routers of wilt u graag advies voor uw aankoop? Onze klantenservice staat graag voor u klaar. Op werkdagen zijn wij schriftelijk en telefonisch bereikbaar tot 21:00 uur. Ook in het weekend zijn wij schriftelijk bereikbaar voor al uw vragen!

  Klantenservice & Informatie