Kabels 
Overige Producten 
Account  

Router

Een router kopen

Vandaag de dag is internet niet meer weg te denken. Vrijwel iedereen maakt dagelijks gebruik van internet en daarom is een betrouwbare internetverbinding inmiddels bijna een basisbehoefte. Het aantal apparaten waarmee we online informatie kunnen ophalen, is de laatste jaren explosief gegroeid. In veel huishoudens treffen we niet alleen één of meerdere pc’s en laptops aan, maar vaak ook meerdere tablets, smartphones en andere met internet gekoppelde apparaten. Natuurlijk willen we voor al deze apparaten een snelle en stabiele netwerkverbinding. Er zijn twee soorten netwerkverbindingen: de draadloze netwerkverbinding (ook wifi genoemd) en de bedrade verbinding waarbij we via een netwerkkabel verbinding maken met de router. Alle verbindingen van onze pc’s, laptops en smartphones (draadloos en bedraad) lopen via de centrale netwerk router. Deze verbindt dus het lokale netwerk met het internet. Daarom is deze een belangrijke spil in het goed functioneren van een thuis- of kantoornetwerk. Een modern type beschikt standaard over een aantal vaste netwerkaansluitingen. Deze aansluitingen kunnen gebruikt worden om apparaten zoals een pc en een smart tv aan te sluiten. Een bedrade aansluiting geeft een bijzondere betrouwbare verbinding. Bij het gebruik van een tablet, smartphone en laptop wordt een draadloze wifirouterverbinding gebruikt.

De internetaansluiting

De maximumsnelheid van deze netwerkaansluiting is bij een moderne netwerkpoort instelbaar tussen 100 Mb/s (megabit per seconde) en 1 Gb/s (gigabit per seconde). Bij een budgettype is dit 100 Mb/s. 100 Mb/s is genoeg voor de meeste toepassingen, behalve het overzetten van grote bestanden zoals speelfilms. Bij 100 Mb/s duurt dit vrij lang. Zet u vaak grote bestanden over van het ene naar de andere apparaat, kies dan een router met 1 GB/s netwerkaansluitingen en stel de netwerkaansluitingen in op de maximumsnelheid. Om een internetverbinding met uw provider op te bouwen heeft u een modem nodig. Dit modem zorgt voor het maken van de verbinding. Dit kan een ADSL-verbinding zijn of een verbinding via de coaxkabel die ook gebruikt wordt voor tv. Wilt u uw oude internetmodem in zijn geheel vervangen, kies dan een type met ingebouwd modem. Kies bij een ADSL-aansluiting voor een type met ingebouwd ADSL-modem. Kies bij een kabel aansluiting voor een modem met ingebouwd kabelmodem. Heeft u een glasvezelaansluiting, dan kunt u de router met een netwerkkabel meteen op de netwerkaansluiting van het glasvezelkastje aansluiten.

Routereigenschappen

Een router heeft een ingebouwd operating systeem met veel mogelijkheden die u zelf in kunt stellen. Dit instellen kunt u eenvoudig doen via een web interface, dat u via u browser kunt benaderen. In de gebruiksaanwijzing staat welk adres u moet gebruiken om de web interface te bereiken. Vrijwel ieder modern model beschikt over een firewall en intrusiedetectie. Hiermee kunt u netwerkverkeer filteren zodat er vanaf het internet niet zomaar contact gelegd kan worden met apparatuur op uw eigen netwerk. VPN (Virtual Private Network) is een voorziening waarmee u als u niet thuis of op kantoor bent, met uw laptop of smartphone een verbinding kunt maken met apparatuur op uw eigen netwerk. Door een VPN-verbinding te gebruiken maakt uw laptop of smartphone gewoon deel uit van uw thuis- of kantoornetwerk. De verbinding is veilig omdat al het verkeer versleuteld wordt en alleen de juiste gebruikerscredentials toegang tot de VPN-verbinding geven. Veel modellen beschikken over een USB-aansluiting waar een printer of een harde schijf op aangesloten kan worden. Deze HD of printer wordt door de router via het netwerk beschikbaar gesteld aan alle apparaten op het netwerk.

Draadloos netwerk

Een moderne thuis- of kantoorrouter kan niet meer zonder draadloze optie. De wifitechnologie is door de jaren heen geëvolueerd tot een optie waarmee snel en probleemloos veel data overgedragen kan worden. Bij het kiezen van de wifi-optie kunt u kiezen tussen, single band, dual en tribandwifi. De singlebanduitvoering is de eenvoudigste en voordeligste. Dit model beschikt over 2,4 GHz wifi met een maximumsnelheid van 300 Mb/s. Omdat dit vrijwel altijd sneller is dan uw internetaansluiting is deze band een goede oplossing als er weinig andere gebruikers op de 2,4 GHz band zitten. Zit u in een gebied waar de 2,4 GHz band overvol is, dan is het een goed idee om een dual band variant te kiezen. Een dual band router maakt gebruik van de 2,4 GHz en 5 GHz band. De laatste heeft veel meer kanalen en is veel minder druk bezet, waardoor u via deze band een goede stabiele verbinding kunt maken. Wilt u een Internettoegang op een plaats waar geen ADSL- of kabelaansluiting is, dan is een router met 3G of 4G een goede keus.