Kabels 
Overige Producten 
Account  

Router

Router of geen router, that’s the question

Deze vraag betekent niet of u wel of geen router nodig heeft, maar veel eerder: is er sprake van een router of iets anders? Want de termen router en switch worden als synoniemen gebruikt ofschoon ze dat zeker niet zijn. Een router acteert op laag 3 van het ISO-model en een switch op laag 2 van datzelfde model. In lekentaal: een switch is leuk voor een lokaal netwerk, that’s it, maar een router kan een LAN met WAN verbinden. LAN staat daarbij voor local area network oftewel lokaal netwerk. WAN betekent wide area network, zeg maar internet. Een router kan dus een lokaal netwerk met internet verbinden: lang leve de router! Nu is er echter nóg een verwarring. Er is namelijk nog een ander kastje als we het hebben over internet en dat heet modem. Omdat we tegenwoordig steeds meer modemrouters krijgen van providers wordt het er voor de leek niet makkelijker op dat nog allemaal uit elkaar te houden. Een modem is een soort van dienstverlener. Die maakt het mogelijk dat je internet kunt gebruiken: hij levert je de internetdienst. Eigenlijk is het world wide web, waar internet net als email bijvoorbeeld deel van uitmaken.

Router trefwoorden

Als we het over routers hebben zijn er diverse trefwoorden van belang. Bekabeld of draadloos? Bekabeld houdt in dat de computers met de router als centrale punt worden verbonden via computerkabels, die ethernetkabels heten. Tegenwoordig is het veelal draadloos, omdat we niet al die visueel ontsierende en struikel bevorderende kabels willen. Maar er kleeft wel een nadeel aan draadloos. Het is minder stabiel dan bekabeld en met wat pech, als de softwarematige toegang niet goed beveiligd is, kan een ander meeliften op uw account. Dit laatste wil zeggen dat iemand anders gratis via uw router kan internetten. Als u filantropisch bent ingesteld wellicht geen probleem, maar de meesten zullen daar toch anders over denken. Alleen bij bekabeld is het trefwoord ‘poorten’ aan de orde. Dit zijn de aansluitingen op de router. Zo kunnen bij wijze van voorbeeld op een uitvoering met 8 poorten acht computers of een mix van computers en andere netwerkapparaten worden aangesloten. Denk aan een combinatie van computers, netwerkprinters, Network Attached Storage oftewel NAS etc. Snelheid is een parameter die voor zowel bekabelde als draadloze uitvoeringen geldt. In de volgende alinea gaan we hier dieper op in.

Snelheid

Het is net als met een auto. Dat het dient als vervoermiddel is prima, maar het gaat velen zeker in deze drukke tijd juist om de snelheid. Dat is met computernetwerken niet anders. Dat een router het mogelijk maakt dat je vanaf meerdere computers kunt internetten is prima, maar juist de snelheid is een belangrijk keuzecriterium. De internetsnelheid die u uiteindelijk op uw computer ter beschikking heeft, is afhankelijk van verschillende factoren. Op de eerste plaats natuurlijk het internetabonnement, dan de snelheid van de router, de netwerkkaart in de computer plus de kwaliteit van uw kabels of het draadloze netwerk. Dit laatste wordt, zeker bij het minder stabiele draadloze oftewel wireless netwerk van belang, aangeduid als QOS: quality of service. Een router heeft een maximale snelheid die wordt doorgelaten. Die wordt uitgedrukt in aantal megabit per seconde en/of gigabit per seconde (Gbps). Een bit is de kleinste eenheid van informatie, zoals een letter in een stuk tekst. De snelheden die de fabrikanten vermelden zijn theoretische snelheden. Tegenwoordig zijn er dual band modellen die zowel de 2,4 GHz als de 5 GHz frequentieband gebruiken. Op de 2,4 GHz band worden snelheden van theoretisch 100den Mbps gehaald, op de 5 GHz band zelfs enkele Gbps.

Kreten bij het router kopen

In een netwerk wordt gewerkt met protocollen, zeg maar communicatievoorschriften. De meest populaire in geval van draadloos zijn 802.11n en 802.11ac, de opvolgers van de 802.11b- en 802.11g-protocollen. Dit zijn de ’codes’ die u op een modem tegenkomt. Daarbij is de 802.11ac de snelste met pakweg 2,5 Gbps realistische maximale snelheid. Vergelijk dit eens met de voorganger de 802.11n, die ‘slechts’ een werkelijke maximale snelheid haalt van circa 600 Mbps. Let wel: dit zijn bits per seconde, niet ‘bytes’ per seconde dat acht keer zoveel is. Dit trucje wordt nog wel eens uitgehaald om de snelheid groter te laten lijken. De snelheden van een router zijn leuk en aardig, maar uiteindelijk bepalen de netwerkcomponenten oftewel het samenstel van computers, printer e.d., wat de werkelijke netwerksnelheid is die met die componenten behaald wordt. De nieuwste 3G router staat voor ‘derde generatie’ en 4G router voor ‘vierde generatie’. Dit zijn standaarden voor mobiele netwerken, zoals die tegenwoordig worden gebruikt in smartphones en tablets. In een 3G- of 4G-uitvoering wordt eenzelfde simkaart gestoken, die ook in onze mobiele apparaten zit. De router maakt dan verbinding met de provider terplekke. Er kunnen meerdere computers op deze wijze verbinding maken met het internet. Een handige oplossing voor op vakantie of onderweg.

VPN

Het is steeds gebruikelijker om van thuis uit te werken en dan toch verbonden te zijn met het bedrijfsnetwerk, intranet genoemd. Het risico daarbij is dat gegevens tussen de thuiswerker en het bedrijf worden uitgewisseld die door derden kunnen worden afgevangen. Om dit te vermijden wordt in dat geval een virtueel privé-netwerk opgezet tussen beiden. Dit wordt met de gebruikelijke Engels term Virtual Private Network (VPN) aangeduid. Dit is een beveiligde verbinding tussen thuiswerker en bedrijf. Om dat mogelijk te maken is een VPN router nodig. Belangrijk trefwoord daarbij is ‘tunnel’. Deze tunnel is dan de voornoemde beveiligde toegang tot het intranet van het bedrijf. Daarnaast wordt een VPN ook gebruikt om een VPN-verbinding op te zetten vanaf een andere locatie dan waar u zich daadwerkelijk bevindt. Een variant op een proxyserver, waarmee u eveneens suggereert vanaf een andere locatie te internetten. Het voert in de context van dit artikel te ver op daarop in te gaan.

Assortiment

De range aan routers bij Allekabels is behoorlijk. We hebben wifi routers van het type N en de 802.11ac varianten oftewel Wireless AC modellen, ook wel Dual Band AC genoemd. Daarnaast de ‘ouderwetse’ 802.11 b/g/n varianten, die dus alle drie protocollen ondersteunen en daarmee de bijbehorende snelheden. Zelfs in het aanbod, de specifieke router PoE oftewel Power over Ethernet uitvoering speciaal voor PoE netwerken, waarbij voeding via de ethernet datakabel wordt getransporteerd. Natuurlijk mogen de VPN routers niet ontbreken. De N-modellen hebben we in snelheden van 300 Mbps - 900 Mbps met voor alle varianten 4 poorten. De AC-uitvoeringen leveren we met een snelheidsbereik van 750 Mbps - 2600 Mbps. Ook dit zijn allemaal 4-poorts uitvoeringen. De VPN modellen zijn er in 800 Mbps – 1000 Mbps (1Gbps) uitvoeringen met eveneens 4 poorten.

Uw router online kopen

Een router koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over routers of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie