Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Rolmaat

Meten met een rolmaat

Meten met een rolmaat gebeurt door een bepaalde lengte te leggen langs een lint of band waarop de standaardverdeling in meters is verwerkt. In het metalen of kunststof huis van een rolmaat zit zo’n band opgerold. Deze is voorzien van een centimeterschaal die onderverdeeld is in millimeters. Het gereedschap is geschikt voor het meten van zowel buitenwerkse als binnenwerkse maten. Het begrip buitenwerkse maat houdt de afstand in van de ene buitenzijde van een voorwerp tot de andere buitenzijde. Deze maat is inclusief de dikte van de rand of wand van het voorwerp. De binnenwerkse maat is de afstand zonder de dikte van de rand of wand. Om zowel buitenwerkse als binnenwerkse maten correct te meten is aan het uiteinde van de band een haaks omgebogen lipje aangebracht. Door eraan te trekken kan de band uitgetrokken worden tot de lengte die nodig is.

Niet enkel lengte, ook breedte is belangrijk

Rolmaten zijn voorzien van een meetband die zichzelf soepel op kan rollen door middel van een rolmechanisme in de behuizing. Meestal is deze band gemaakt van zeer dun, veerkrachtig staal. De band heeft vrijwel steeds een licht holle doorsnede, zodat de band niet of nauwelijks kan omknikken. Verder is het gereedschap roestvast of tegen roest beschermd. Bij een betere kwaliteit is de band meestal voorzien van een slijtvaste coating. Hoe breder de band, hoe gemakkelijker u ermee kunt werken omdat de band dan minder snel “omklapt”. Allekabels heeft rolmeters met een breedte vanaf 12,5mm tot een royale 25mm breedte. Voor wat betreft lengte hebben wij elke beschikbare lengte in ons assortiment opgenomen. Met name de rolmaat 5 meter en voor bepaalde activiteiten ook de rolmaat 10 meter zijn in principe de maten die voor de meest voorkomende klussen worden gebruikt.

Bevestiging en vergrendeling

Wie wel eens met een rolmaat heeft gewerkt, weet dat dit gereedschap een eigen leven kan leiden. Rondzwiepen, knikken en vasthaken gaat u tegen door de juiste uitvoering te kiezen. Zo is het gereedschap vaak uitgerust met een vergrendeling, zodat de rolband niet ongecontroleerd terug kan rollen. U kunt dit terugrollen ook goed controleren wanneer er een stopknop aanwezig is. U kunt het band dan gecontroleerd terug laten rollen. Een ander hulpmiddel is de eindlip of eindhaak die we hiervoor al noemden, deze kan ook van magnetisch materiaal zijn voor een nog betere grip. Een rolmaat heeft nog enkele handige kenmerken aan boord. Zo kunt u de meeste modellen middels een stevige riemclip aan bijvoorbeeld een kledingstuk of tas bevestigen. Ook zijn er exemplaren met polsbandjes. Die bieden soms net die handige bevestigingsmogelijkheid wanneer u veel moet lopen.

Behuizing van een rolmaat

Allekabels heeft rolmeters met diverse behuizingen in haar assortiment. Zo kunt u kiezen tussen een rolmaat met plastic behuizing. Deze zijn voor de meeste klussen voldoende stevig. U kunt bij ons ook kiezen voor een rolmaat met stalen behuizing. Vaak is zo’n metalen behuizing nog voorzien van een bekleding, bijvoorbeeld van rubber. Hierdoor wordt een betere grip op het gereedschap gegarandeerd. Ook zijn er rolmaten met ABS behuizing in ons assortiment. Dit zogenoemde copolymeer en thermoplast is bestand tegen temperaturen van zo’n 80 tot 100 graden, werken in zonlicht is dus geen probleem. Werkt u vaak buiten met een rolmaat kies dan, behalve voor een robuuste behuizing, voor een exemplaar dat bestand is tegen UV straling en ook iets minder licht reflecteert.

Wat kunt u meten met een rolmaat?

U kunt met een rolmaat meerdere maatsoorten meten, standaard zijn onze rolmaten voorzien van een indeling op basis van het zogenoemde metrisch of metriek stelsel. U meet dus millimeters, centimeters, decimeters en meters. Lijkt dat vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld, dat is het echter niet. Tot eind van de 18e eeuw had zo ongeveer elke stad zijn eigen meetsysteem. U kunt zich voorstellen dat dat voor het drijven van handel een ramp was. Na veel (internationaal) overleg wordt pas sinds iets langer dan 100 jaar de indeling in meters door vrijwel alle landen erkend. Groot Brittanië ging pas in 1975 overstag en de VS werken nog steeds met het zogenoemde imperiale systeem dat maten aangeeft in mijlen, voeten, yards en inches. Uiteraard bestaan er dus ook rolmeters voor dat systeem. “Onze” meter is circa een 10-miljoenste van een kwart van de omtrek van de aarde.