"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Mini DisplayPort kabel

Wat is een Mini DisplayPort kabel?

Dit is een monitorkabel die gebruikt wordt voor het aansluiten van een externe monitor op een computer. De aansluiting is door Apple in 2008 geïntroduceerd en vanaf 2013 werden alle nieuwe Apple Macintosh computers voorzien van deze moderne volledige digitale monitorpoort. De Mini DisplayPort kabel is de opvolger van de eveneens miniatuur DVI poort. Deze ondersteunt maximale capaciteit van 1920×1200 pixels bij 60 Hz, iets dat niet voldoende is voor het aansluiten van 4K monitoren. De capaciteit van een Mini DisplayPort kabel is 4096 x 2160 pixels waarmee een pc of laptop eenvoudig een 4K monitor of beamer in volle resolutie kan aansturen. Apple is met nieuwere iMac’s en MacBooks overgestapt op USB-C voor het aansluiten van externe monitoren, maar er is nog steeds veel apparatuur van Apple en andere fabrikanten met deze aansluiting in omloop. Behalve bij Apple is deze terug te vinden bij de verschillende types Microsoft Surface tablets en laptops. Microsoft heeft tot in 2018 Surface apparatuur uitgebracht waar een Mini DisplayPort kabel op aangesloten kan worden.

Opties

De miniatuur uitvoering is een afgeleide van de standaard DisplayPortkabel en heeft hetzelfde aantal aansluitingen. Het grote verschil is de veel kleinere connector, waardoor de miniatuur uitvoering eenvoudig in kleine apparaten zoals een laptop ingebouwd kan worden. Het is belangrijk om goed na te gaan welke aansluiting of uw laptop of pc heeft. De Mini DisplayPort kabel aansluiting en de DVI aansluiting hebben ongeveer dezelfde afmetingen en lijken intern op elkaar, waardoor u zich snel tussen deze twee vergissen kan. Een DVI aansluiting op laptop of tablet is te herkennen aan de U-vormige uitsparing. De miniatuur DP aansluiting is te herkennen aan een rechthoekig lipje in de aansluiting. Het is belangrijk dat u de juiste kabel bestelt, want deze op elkaar lijkende aansluitingen zijn niet onderling uitwisselbaar. Officieel wordt de standaard tot versie 1.2 ondersteund. De ontwikkeling is inmiddels bij versie 1.4. Met versie 1.4 is de data snelheid verdubbeld waardoor er hogere resoluties monitoren aangesloten kunnen worden. Daarnaast missen bij de versie 1.2 opties als High Dynamic Range Video (HDR) en Display stream compression (DSC).

Conversie naar HDMI

Met een gewone Mini DisplayPort kabel kunt u eenvoudig andere apparatuur aansluiten. Denk hier aan een extra monitor of een beamer. Wilt u apparatuur aansluiten met een andere type aansluiting dan biedt een verloopkabel uitkomst. Veel moderne monitoren, flatscreen tv’s en beamers zijn uitgerust met een HDMI aansluiting. Bijna alle apparatuur met de miniatuur uitvoering ondersteunen dual mode. Deze is in staat om over te schakelen tussen een DP, een HDMI en een DVI signaal. Sluit u een miniatuur DP naar HDMI verloopkabel aan op uw laptop, dan schakelt deze automatisch over naar een HDMI signaal. Hierdoor kunt u een voordelige passieve verloopkabel gebruiken. Voor poorten zonder dual mode optie hebben wij een aantal actieve kabels in ons assortiment. Let bij het uitzoeken goed op de ondersteunde resolutie en refresh rate. De ondersteunde resolutie moet gelijk of hoger zijn dan de resolutie en refresh rate van de aangesloten apparatuur. Een actieve verloopkabel ondersteunt vaak een hogere resolutie dan een passieve.

Conversie naar andere videonormen

Naast een conversie naar HDMI is het ook mogelijk om het signaal om te zetten naar andere videonormen. Beschikt u over een dual mode optie? Dan kunt u gebruikmaken van een passieve Mini DP naar DVI kabel. Beschikt u niet over dual mode, kies dan een actieve miniatuur DP naar DVI convertor. Een oude vertrouwde in de computertechniek is de analoge VGA connector. Er zijn nog steeds prima werkende tv-schermen en beamers die alleen voorzien zijn van een VGA connector. Is het mogelijk om deze oudere apparatuur aan te sluiten? Ja dat kan! U heeft hiervoor een Mini DisplayPort naar VGA adapter nodig. Omdat deze convertor het digitale naar het analoge VGA signaal omzet, gaat het hier altijd om een actieve convertor. Bij een actieve adapter is het altijd belangrijk om op de maximaal ondersteunde resolutie en refresh rate te letten. Let bij het bestellen op dat u een type kiest waarvan de aangegeven resolutie en refresh rate gelijk of hoger is dan de resolutie en refresh rate van de aangesloten VGA apparatuur.