"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

FTP Kabel

S/FTP cat6 kabel - Goobay
Voor 20:30 besteld, morgen in huis!
€ 1,49
S/FTP cat6 kabel - Goobay
Voor 20:30 besteld, morgen in huis!
€ 1,49
S/FTP cat6a kabel - Goobay
Voor 20:30 besteld, morgen in huis!
€ 2,19
S/FTP cat7 kabel - Infralan
Voor 20:30 besteld, morgen in huis!
€ 3,69
Stofkap - Goobay
  • Kleur:
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 2,19
Stofkap - RJ45 ingang - 10 stuks
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 11,69
Stofkap - Goobay
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 4,29
RJ45 reparatie clips - Delock
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 16,99
RJ45 afdekkap - Delock
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 3,19

Wat is een FTP kabel?

Een FTP kabel of Foiled Twisted Pair bekabeling bestaat uit vier aderpaartjes die per paartje omwonden zijn met aluminiumfolie. De aderpaartjes zijn, net als bij de niet-afgeschermde UTP bekabeling, getwist. Elke aderpaartje wordt gebruikt voor één datasignaal. Door het twisten wordt er al veel interferentie tussen de aderpaartjes voorkomen. Om een nog betere afscherming tussen de signalen te garanderen, worden bij een FTP kabel de aderpaartjes omwonden met aluminiumfolie. Hierdoor kan deze bekabeling voor een hogere datasnelheid gebruikt worden. Bij een S/FTP kabel of Shielded Foiled Twisted pair. wordt de bekabeling van een tweede afscherming voorzien. Deze tweede afscherming bevindt zich rond alle aderpaartjes en bestaat uit aluminiumfolie of uit een gevlochten afscherming. Deze afscherming zorgt voor een verbeterde afscherming tegen interferentie van buitenaf. FTP en S/FTP kabels worden vooral gebruikt bij hoge datasnelheden en in een omgeving waar veel kabels naast elkaar liggen. Gaat u thuis nieuwe netwerkkabels aanleggen dan kunt u voor FTP of de nog robuustere S/FTP kabel te kiezen. Hiermee heeft u ook over langere lengtes een gegarandeerde hoge datasnelheid.

Welke FTP kabel kopen?

Elk computernetwerk, ook uw bedraad thuisnetwerk, is gebaseerd op de Ethernetnorm. Binnen de Ethernetnorm worden twisted pair kabels gebruikt voor het aansluiten van computers op routers en Internetmodems. Hierbij verbindt een netwerkkabel twee poorten met elkaar. De router of het internetmodem zorgt voor de juiste verdeling van het dataverkeer. Door de jaren heen is computerapparatuur steeds sneller geworden. Was tot voor kort 100 megabit per seconde (Mb/s) nog de norm, tegenwoordig heeft elke moderne computer en internetmodem standaard de beschikking over netwerkpoorten van 1 gigabit per seconde (1 Gb/s). Zie ook onderstaand overzicht:

  • Cat5e UTP 100Mb/s (1GB/s bij vier aderparen) maximaal 100 meter;
  • Cat 6 FTP 10Gb/s maximaal 55 meter;
  • Cat 6a FTP 10Gb/s maximaal 100 meter;
  • Cat 7 FTP 40 Gb/s maximaal 50 meter 100 Gb/s maximaal 15 meter.
  • Cat 8 25/40 Gb/s (bij 2 GHz) maximaal 30 meter.

Netwerkkabel bestellen

Bij het kiezen van een FTP kabel is het belangrijk om ook op een aantal andere eigenschappen te letten. Omdat een kabel demping heeft, wordt een datasignaal dat zich over de kabel voortplant steeds zwakker. Beperk daarom de lengte van de kabel tot de lengte die u echt nodig heeft. Maak een FTP kabel nooit onnodig lang. Dit geeft een zo laag mogelijk signaaldemping. Wij leveren FTP kabel in veel verschillende kleuren. De kleuren van netwerkkabels zijn niet genormaliseerd. U kunt zelf kiezen welke kleur u graag wilt hebben. U kunt een neutrale kleur kiezen voor kabels die door een ruimte lopen. Voor patchpanelen worden voor de verschillende datatoepassingen vaak verschillende kleuren gekozen zodat de kabels eenvoudig te identificeren zijn. Een netwerkkabelstekker heeft een clip waarmee de stekker in de netwerkpoort vastklikt. Bij het leggen van een FTP kabel wil deze clip nog wel eens achter de kabel blijven hangen. Onhandig en de clip kan beschadigd worden waardoor de stekker en kabel niet meer bruikbaar zijn. Om dit probleem te ondervangen hebben wij snagless FTP kabels in ons assortiment. Bij deze kabels is het uiteinde van de clip afgeschermd.

Overige eigenschappen en afkortingen

Er zijn enkele materialen waar de mantel van een FTP kabel van gemaakt kan worden. Het bekendste materiaal is PVC. Dit is een soepel en glad materiaal. Een ander en minder milieubelastend materiaal is LSZH, Low Smoke Zero Halogen. Bij een LSZH kabel is de mantel van een thermoplast met een speciaal vulmateriaal gemaakt Bij oververhitting of brand zorgt dit vulmateriaal voor een chemische reactie waarbij er een dun koollaagje rond de kabel ontstaat. Dit laagje zorgt ervoor dat er nauwelijks rook en schadelijke stoffen kunnen ontsnappen. Een LSZH FTP kabel bevat ook geen brandvertragende halogenen, die bij brandgiftige gassen kunnen produceren. Bij een Cu kabel bestaan de begeleiders uit puur koper. Koper is een bijzonder goede geleider, maar niet goedkoop. Om de productie van een netwerkkabel goedkoper te kunnen maken wordt er gebruikgemaakt van CCA geleiders, Copper Clad Aluminium. Hierbij is de kern van de draad van het veel goedkoper materiaal aluminium gemaakt en aan de buitenkant van een laagje van het duurdere koper voorzien. Signalen met een hoge frequentie zoals datasignalen planten zich aan de buitenkant van een geleider voort, waardoor ze voornamelijk van het buitenste laagje koper gebruikmaken.