De term harde schijf is synoniem voor de permanente interne opslag in uw pc of laptop. Dit kan een mechanische HHD zijn of een SSD zonder bewegende delen. De harde schijf bevat niet alleen al uw bestanden die u op uw computer heeft opgeslagen, maar ook het operating systeem dat de computer laat werken en alle programma’s die er op uw computer staan. Bij het opstarten van uw computer wordt het operating systeem, bijvoorbeeld Windows, van uw drive opgehaald en opgestart. Zodra het operating systeem is opgestart, kunt u met uw computer aan de slag en kunt u een office bestand open en bewerken, een spel spelen of een film bekijken die u heeft gedownload. Omdat een pc en laptop geleverd worden met een passende interne opslag heeft u hier verder geen omkijken naar. Wilt u uw eigen pc bouwen of wilt u de opslagcapaciteit van een bestaande pc uitbreiden met een extra inbouw harde schijf? Dan is het belangrijk om te weten welke types en soorten er te koop zijn en waar u op moet letten zodat u een type kiest dat het beste bij uw situatie past.
Wilt u voor uw computer een nieuwe harde schijf kopen? Dan staat u voor de keus of u voor een extra drive kiest die u naast de bestaande disk inbouwt of dat u de bestaande disk vervangt. Het vervangen van de bestaande drive waarvan het operating systeem opstart is vooral bij wat oudere computers een goede keus. Een nieuw model harde schijf is een stuk sneller dan een model van een aantal jaren geleden. Het vervangen is wel extra werk, want u moet alle gegevens van uw oude naar uw nieuwe drive overzetten. Dit proces wordt klonen genoemd en vergt enige voorbereiding en handigheid. Gelukkig zijn er op internet genoeg instructies te vinden voor deze klus. De tweede belangrijk keuze betreft de opslagcapaciteit van uw nieuwe harde schijf. Het is handig om een ruime harde schijf te kiezen zodat u voorlopig verder kunt. Vervangt u een oude drive, kies dan een vervanger die qua capaciteit minimaal twee keer zo groot is als de oude. Bouwt u de drive naast een bestaand exemplaar in, dan kunt u met het beschikbare budget een passend exemplaar uitzoeken.
Er zijn twee soorten drives. De klassieke HDD en de moderne SSD of flash drive. Een klassieke HDD of Hard Disk Drive bestaat uit een of meerder snel ronddraaiende schijven. Deze zijn gecoat met een magnetiseerbaar materiaal. Een HDD bevat een aantal schijfkopjes. Deze kopjes bestaan uit een miniatuurspoeltje en een magnetisch juk met een luchtspleet. De kopjes zitten op een arm die van buiten naar binnen over de draaiende disk kan bewegen, waarbij de luchtspleet van het kopje vlak boven de disk zweeft. Wordt er een kort stroompulsje door het spoeltje gevoerd, dan ontstaat er in de luchtspleet een magnetisch veld waarmee een klein gebiedje op de drive gemagnetiseerd wordt. Op deze manier kan er data op de disk geschreven worden. De data kan met hetzelfde kopje ook weer uitgelezen worden. Hiervoor wordt het kopje op de ingang van een gevoelige versterker aangesloten. Passeert er onder de luchtspleet van het kopje een magnetische gebiedje, dan wordt er een spanningspulsje gedetecteerd. Een SSD bestaat geheel uit halfgeleiderchips waarin data direct als een elektrische lading wordt opgeslagen. Er zijn dus geen bewegende delen. Daarom is een moderne SSD een stuk sneller als een HDD.
Moderne HDD’s hebben allemaal een snelle SATA III aansluiting. Hierdoor is deze eenvoudig op ieder modern moederbord aan te sluiten. Bij een HDD heeft u de keuze tussen een 2,5 en een 3,5 inch form factor. De 3,5 inch modellen zijn te leveren in een hogere capaciteit, hebben vaak een hoger toerental en betere performance, maar nemen ook meer energie. De 2,5 inch modellen zijn kleiner en zuiniger waardoor ze populair zijn in laptops. De moderne SSD is volledig opgebouwd uit halfgeleider chips. Hierdoor is een 2,5 inch behuizing ruim voldoende en kan deze eenvoudig in iedere laptop en pc worden ingebouwd. Door verdere miniaturisatie nemen de chips van SSD’s steeds minder ruimte in. Dit heeft geleid tot de M.2 norm waarbij SSD’s met veel kleinere afmetingen mogelijk zijn. De veel kleinere M.2 modules zijn een welkome manier om ruimte te besparen in moderne laptops. Wilt u er een in een NAS plaatsen, dan is het een goed idee om hiervoor speciale NAS schijven te kiezen. Een NAS drive is ontworpen voor de always on omgeving van een NAS en is zo ontworpen dat ze weinig lawaai en warmte produceert.