Een audio omvormer is het logische gevolg van het feit dat door de decennia heen er veel verschillende soorten geluidsapparatuur ontwikkeld zijn. Door de stijgende behoefte aan steeds betere kwaliteit, ontstond de wens om losse luidsprekers te kunnen gebruiken en apparatuur onderling te koppelen. Zo kunnen de verschillende geluidsbronnen via dezelfde kwaliteitsluidsprekers hun signaal weergeven. In het begin gebruikte iedere fabrikant zijn eigen aansluitingen en stekkers, maar al snel werden deze genormaliseerd zodat apparatuur onderling op elkaar aan te sluiten is. In het verleden waren er twee veelgebruikte aansluitnormen, de DIN-stekker en de tulpstekker, om het ene analoge apparaat op het andere analoge apparaat aan te sluiten. Van deze twee is de tulpaansluiting nog steeds populair. Het grote voordeel hiervan is dat het een eenvoudige techniek is die één enkel audiosignaal overbrengt. Hierdoor is de tulpaansluiting voor alle analoge audiosignalen inzetbaar. Voor een monosignaal is maar één verbinding nodig, voor stereo twee aansluitingen. Met de intrede van surround sound zijn er meer verbindingen nodig voor het overdragen van de verschillende kanalen. Voor analoge 5.1 surround sound worden zes tulpaansluitingen gebruikt en voor analoge 7.1 surround sound worden acht tulpaansluitingen gebruikt.
De introductie van de CD speler markeerde het begin van de digitalisatie in de audiowereld. Omdat in die tijd geluidsinstallaties alleen maar analoge ingangen hadden, werd het digitale signaal van de CD in de CD-speler naar analoog omgezet en via twee tulpaansluitingen op de versterker aangesloten. Later kwamen er steeds meer modellen met een digitale S/PDIF koppeling. Met de introductie van flatscreens en homecinema-installaties ontstond bij het aansluiten al snel een wirwar van analoge en digitale kabels. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van de HDMI aansluiting die beeld en geluid combineert in één handige aansluiting. Zo hoeft er maar één enkele kabel aangesloten te worden voor de overdracht van digitaal beeld en geluid in hoogwaardige stereokwaliteit of in realistisch surround sound. Veel mensen gebruiken hun laptop als mediaspeler. Er zijn twee manieren om deze aan te sluiten. Via HDMI of via USB. HDMI is bijzonder handig om uw laptop op een home-entertainmentsysteem aan te sluiten. USB is bijzonder handig als u gescheiden beeld en geluid of alleen geluid wilt weergeven. Dit kan met de juiste audio omvormer in zowel stereo als in surround sound.
Om een digitaal audiosignaal naar een analoog signaal, of omgekeerd om te zetten is er een actieve omvormer nodig. Dit geldt ook voor het omzetten van een optisch digitaal audiosignaal naar een elektrisch digitaal audiosignaal en omgekeerd. Omdat een audio omvormer een actieve omvormer is, werkt deze maar in één richting. Het is belangrijk om te weten welke soorten audiosignalen er bij geluidsapparatuur gebruikt wordt zodat u goed kunt bepalen welke audio omvormer u nodig heeft. Een analoog audiosignaal is óf een tweekanaals stereosignaal, een zeskanaals 5.1 surroundsignaal of een achtkanaals 7.1 signaal. Een digitaal audiosignaal is een elektrische S/PDIF signaal of een optische S/PDIF signaal. Het elektrische S/PDIF signaal maakt gebruik van een tulpstekker met een gele markering en 75 ohm coaxiaal kabel. Het optische S/PDIF signaal maakt gebruik van een optische Toslink connector en een optische geleider. Beide signalen hebben dezelfde kwaliteit, maar Toslink heeft bij velen de voorkeur omdat met een optisch geleider vervelende aardlussen voorkomen worden. HDMI is de derde soort aansluiting waarbij geluid en beeld digitaal gecombineerd worden.
Bij het aansluiten van apparatuur heeft u vaak de keus uit meerdere uitgangen op het ene apparaat en meerdere ingangen op het andere apparaat. Dit kunnen zowel analoge als digitale in- en uitgangen zijn. Wat is nu de beste keus? Het is natuurlijk handig om eerst te kijken of beide apparaten over dezelfde aansluitingen beschikken. Is dat het geval, dan heeft u alleen maar een kabel nodig en geen audio omvormer. Heeft u niet de juiste kabel, dan kunt u die bij ons bestellen. Beschikken uw apparaten niet over dezelfde aansluitingen? Kijk dan of er op beide apparaten een digitale aansluiting aanwezig is. Deze hebben de voorkeur boven analoog, omdat de hoge kwaliteit van het signaal behouden blijft. Deze aansluiting kan een S/PDIF coaxiaal aansluiting zijn, met de geel gemarkeerde tulpstekker, een optische S/PDIF aansluiting met Toslink aansluiting of een HDMI aansluiting. Hebben beide apparaten een digitale aansluiting, kies dan een digitale audio omvormer die het signaal van de ene naar de andere aansluiting kan omzetten. Heeft een van beide apparaten alleen een digitale aansluiting en het andere apparaat alleen een analoge aansluiting? Kies dan een analoge digitale audio omvormer.