Type | Digitaal |
Extra | Met stelschroef |
Nauwkeurigheid | 0.01mm |
Lengte | 150mm |
De schuifmaat is een precisiemeetinstrument en wordt ook wel schuifpasser genoemd. Dat is wat u met dit meetapparaat ook letterlijk doet. U schuift het instrument langs een vlak totdat het te meten object past. Hiertoe bestaat het apparaat uit een vast en een los deel. Het vaste deel heeft een meetlat met een standaard schaalindeling in millimeters of inches met op het uiteinde twee meetbekken. Het losse deel bestaat uit een schuif met een andere schaalindeling, de zogenoemde nonius. Aan de schuif is een meetpen geplaatst. In gesloten toestand wijst de maat 0 aan; beweegt men de schuif dan gaat aan de ene kant een zogenoemde bek open voor het meten van de buitenmaten, terwijl aan de andere kant twee uitsteeksels voor het meten van binnenmaten plus een pen tevoorschijn komt. Zo kan de diepte van bijvoorbeeld inkepingen of scheuren met grote precisie worden gemeten.
Hoe nauwkeurig dit analoge instrument ook is, het kan altijd beter. Waar bij een gewone uitvoering via een schuiflatje met streepjes u nog zelf de meetwaarde moet bepalen, gebeurt dit bij een digitale schuifmaat op elektronische wijze. Via een digitale display op het meetinstrument worden de maten aangegeven. Vaak kunt u de eenheid zelf instellen, aangepast aan de vereiste meetnauwkeurigheid. Dat gebeurt nog nauwkeuriger dan bij de andere analoge modellen, omdat het digitale apparaatje in feite zelf meet. Sommige digitale schuifmaten zijn bovendien aan te sluiten op andere apparatuur voor verdere verwerking. Meestal wordt het elektronische instrument gevoed via een of meer batterijen. U vindt online diverse uitgebreide instructievideo’s over hoe u een digitale schuifmaat gebruikt voor bijvoorbeeld het opmeten van buismateriaal toegepast bij sportfietsen en automaterialen.
De uitvoeringen in ons assortiment betreffen telkens een meetapparaat van kunststof of metaal. Voor wat betreft meetfunctie maakt het gebruikte materiaal weinig tot geen verschil. De nauwkeurigheid is afhankelijk van de soort schuifmaat en de uitvoering. We hebben zowel modellen meetapparaten met een plastic behuizing als schuifmaten van metaal omdat hiermee verschillende toepassingen mogelijk zijn. Verder wordt ook soms fiberglas gebruikt bij een schuifpasser. Het betreft dan high tech instrumenten die met name voor de veeleisende professionele gebruiker zijn bedoeld. De analoge types schuifmaten voor huis-tuin-en-keukengebruik zijn overigens vaak van metaal gemaakt. De instelling van de schuifmaat gebeurt met een eveneens metalen stelschroef. Qua precisie en nauwkeurigheid doen de eenvoudige types niet onder voor de duurdere modellen.
Een schuifmaat is een onmisbaar instrument voor alle mogelijke precisiemetingen. Dit is bijvoorbeeld van belang bij het maken van prototypes, zoals bij 3D printen vaak het geval is. Allekabels heeft een handig en compleet setje in haar assortiment waarmee u kunt werken met een 3D-printer. In dit 3D gereedschapssetje treft u behalve een schuifmaat ook een steeksleutelset, breekmes, rolbandmaat, knip- en striptang, borgveertang en 3 schroevendraaiers aan. Samen met een van onze 3D printers kunt u met dit setje direct aan de slag met het 3D printen. Een andere toepassing waar de schuifpasser veel gebruikt wordt, is voor het opmeten van onderdelen bij onderhoud en reparatie van automaterialen, zoals moeren, bouten en leidingen. Maar eigenlijk is een schuifmaat overal voor geschikt waar precies van belang is, voor de wanddikte van buizen, bij werkzaamheden aan uw fiets, de lijst is lang.
Voor elk type toepassingen is een specifiek meetgereedschap het meest geschikt. Een schuifmaat die geen of nauwelijks metalen onderdelen heeft, is geschikt voor enkele typische zaken. Werkt u bijvoorbeeld met elektronische schakelingen die u moet opmeten, kan een metalen schuifmaat de schakeling eventueel beschadigen. Dan is het zinvol om een iets duurdere kunststof schuifpasser te bestellen. Deze zijn vaak anti-magnetisch. Een andere eigenschap van een precisiemeter is het gebruik van materialen die niet door temperatuur worden beïnvloed en slijtvast zijn. Onder meer om deze redenen worden ze gebruikt bij het bouwen van prototypes en tevens bij modelbouw, zowel door hobbyisten als professionals. Verder is het werken met gladde oppervlaktes, waar een teveel aan onregelmatigheden het meetproces kunnen beïnvloeden, een typische toepassing voor een digitale schuifpasser met grote nauwkeurigheid. Dit soort precisie-instrumenten beschadigen ook niet de oppervlakte, soms glad en gevoelig, dat wordt gemeten.