Deze connector is ontwikkeld door Paul Neill werkzaam bij de Amerikaanse Bell laboratoria en Carl Concelman werkzaam bij de de Amerikaanse connector fabrikant Amphenol. Beiden hadden al veel ervaring in het ontwikkelen van connectors. Neil ontwikkelde de N connector en Carl de C connector. BNC is een afkorting van Bayonet Neil Concelman. De connector is een hoogfrequent coaxiaal connector waarbij het signaal opgesloten is tussen de middengeleider en de mantel van de coaxiaalverbinding. De plug is door zijn doordachte constructie eenvoudig op een chassisdeel aan te sluiten. De connector wordt op de aansluiting gestoken waarbij het elektrische contact voor de buitenmantel gemaakt word door verende lamellen in de stekker. De middenpen wordt vastgeklemd in een verend busje in het BNC chassisdeel. Twee korte pennen aan de buitenkant van het chassisdeel grijpen in de uitsparingen van de draaibare bus van de plug. Deze kan mechanisch eenvoudig vergrendeld worden door de bus van de connector een kwartslag te draaien, waarna deze vastklikt. Deze connector is geschikt voor gebruik bij hoogfrequente signalen tot circa 4 Gigahertz (GHz) bij een maximale spanning van 500 volt effectief.
De BNC connector is een populaire hoogfrequent (HF) connector en wordt op veel verschillende plaatsen gebruikt. Denk hierbij aan meetapparatuur zoals een oscilloscoop, professionele audiovisuele apparatuur en antenneaansluitingen op zend- en ontvangstapparatuur. Het betreft een coaxiaal aansluiting die wordt gemonteerd op een coaxiaal kabel. Omdat het monteren een precisieklus is die de nodige tijd in beslag neemt, kiezen veel mensen voor het kopen van een kabel met voorgemonteerde BNC connectors. Wilt u uw eigen kabels maken omdat u ze aanlegt door muren of in kabelgoten, dan kunt u bij ons losse BNC connectors en losse coaxiaal kabel bestellen. Deze kunt u per meter of per rol bestellen. Let bij het bestellen op de juiste karakteristieke impedantie van een BNC kabel. De karakteristieke impedantie is de verhouding van de spanning tussen de geleiders en de stroom door de geleiders van een BNC kabel, bij het transporteren van een HF signaal. De karakteristieke impedantie wordt bepaald door de inductie van en de capaciteit tussen de geleiders, die op hun beurt weer worden bepaald door de constructie van de coaxiale bekabeling en connectoren.
Een van de eerste belangrijke eigenschappen van een BNC kabel is de karakteristieke impedantie. In de praktijk is 50 ohm de meest gebruikte waarde. Deze waarde wordt vooral gebruikt bij meetapparatuur, zend- en ontvangstapparatuur, bewakingscamera’s en veel andere toepassingen. Een bekende 50 ohm uitvoering is de veelgebruikte RG58U kabel. Wilt u bekabeling van een hogere kwaliteit met een lager signaalverlies, dan kunt u voor een ander type coaxkabel kiezen. Speciaal voor apparatuur die gebruikmaakt van 75 ohm in- en uitgangen is er een BNC kabel verkrijgbaar met een karakteristieke impedantie van 75 ohm. Hierbij hebben zowel de coaxkabel als de BNC connector een karakteristieke impedantie van 75 ohm. Een voorbeeld is de RG59U kabel. Let bij het aansluiten van met name videoapparatuur op de karakteristieke impedantie en gebruik bekabeling met de impedantie die op de apparatuur wordt aangegeven. Gebruikt u een snoer met een afwijkende impedantie, dan kan dit leiden tot signaalverliezen door een slechte staandegolfverhouding en tot ghost images in het beeld. Deze effecten zullen vooral waarneembaar zijn bij het gebruik van langere kabels.
Iedere bekabeling heeft door zijn ohmse weerstand last van signaalverlies. Van het signaal dat aan de ene kant een kabel ingaat, komt maar een deel aan de andere kant aan. Dit effect wordt kabeldemping genoemd en is vooral merkbaar bij langere kabels. Kabeldemping wordt opgegeven in dB per 100 meter bekabeling. DB staat voor “deci Bell” en is een logaritmische schaal waarbij iedere 3 dB een signaaldemping tot de helft betekent. Bij een demping van 6 dB blijft er nog maar een kwart van het signaal over. Het voordeel van het gebruik van dB is dat de dempingwaardes van kabels die in serie staan eenvoudig bij elkaar opgeteld kunnen worden. Omdat er n de laatste jaren steeds meer bronnen van interferentie zoals smartphones en Wifi Access points bijkomen, treedt in de praktijk steeds vaker het probleem van interferentie op. Bij interferentie wordt een signaal in een coaxkabel van buitenaf negatief beïnvloed door een HF signaal van buitenaf. Een berucht voorbeeld is de beïnvloeding van kabel TV signalen door 4G telefoonsignalen. Om deze interferentie tegen te gaan, is het belangrijk om een BNC kabel te gebruiken met een goede afscherming, bijvoorbeeld een drievoudige folieafscherming.