Overige Producten 
Kabels 
Account  

Printplaat

Hoe werkt een printplaat?

Een printplaat wordt door elektronica hobbyist én vakman ook wel PCB (printed circuit board) genoemd. Vrij vertaald betekent dat zoveel als “gedrukte schakeling” en die term drukt precies uit wat een printplaat is. Het is een vlak stukje plaat met daarop (voorgedrukte of geëtste) verbindingen die kunnen worden gebruikt om de componenten die later op de PCB worden bevestigd met elkaar te verbinden. Formeel is deze omschrijving eigenlijk van toepassing op een PWB (printed wiring board) oftewel een “lege” plaat die enkel het doorverbindend element van een volledige schakeling vormt. In de praktijk worden de termen door elkaar gebruikt: printplaten met en zonder componenten worden door vrijwel iedereen PCB genoemd.

Spotjes, connectorgaten en componenten

Er zijn 2 types printplaten in ons assortiment. Enerzijds de voordelige fotogevoelige platen waarop u zelf de “banen” moet aanleggen door middel van het belichten van de printplaat. Let er daarbij goed op of u de enkelzijdige of de dubbelzijdige versie bestelt. Anderzijds de voorgestanste plaat. Deze verder kale plaatjes bevatten zogenoemde spotjes, oftewel kleine connectorgaatjes waarin de componenten geplaatst worden. De componenten fixeert u vervolgens aan de printplaat door ze vast te solderen. Let bij het bestellen even op de vorm van de connectorgaatjes. Zo zijn er printplaten met 1 of meer gaten per “eiland” en er is zelfs een PCB geschikt voor SUB D connectoren. Naast een PCB kunt u bij ons in een koop online natuurlijk ook tal van componenten kopen die u zelf aan kunt sluiten op uw printplaat. Maak uw eigen systeem compleet met:
LED diode
Weerstand
Condensator
Transformator

Printplaat: drager, materiaal en opbouw

De basis van een printplaat of PCB wordt de drager genoemd, dat is de ruwe plaat zonder verbindingen, connectorgaten en dergelijke. Oorspronkelijk waren die dragers van pertinax: lagen papier geïmpregneerd met kunsthars. Tegenwoordig zijn vrijwel alle dragers vervaardigd van FR-4, dat is opgebouwd uit epoxy dat met glasvezel is versterkt. Behalve dat dit dragermateriaal veel steviger is, is het ook vlamvertragend (Flame Retardant, vandaar de afkorting FR). Deze kern van de PCB zorgt ervoor dat de later aangebrachte “geleidesporen” volledig geïsoleerd kunnen worden aangebracht. De dragers van de fotogevoelige printplaten in ons assortiment zijn vervaardigd van fenolbakeliet, een kunststof die eveneens bekend staat om zijn isolerende eigenschappen.

Accessoires

Om uw PCB te bewerken, hebben wij ook speciale printplaathouders in ons assortiment. Met de draaibare varianten kunt u zeer snel de printplaat draaien om zo effectief componenten aan te brengen én meteen te solderen. Steeds vaker wordt voor het ontwerpen en testen van schakelingen een Arduino set gebruikt. Ook deze kunt u via ons online kopen. U ontwerpt en test dan met behulp van Arduino en computer uw schakeling en kunt vervolgens ervoor kiezen of u de gehele schakeling omzet naar een standaard printplaat bijvoorbeeld voor reproductie. Bij Allekabels kunt u zo een fieldlab én kleine productie-omgeving in een keer bestellen.

Uw printplaat online kopen

Een printplaat koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een product of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie