Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Buitenantenne

Buitenantenne - Nedis
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 30,79
Coax splitter - Goobay
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 1,59
FM/AM radio - Nedis
2-3 dagen levertijd
€ 19,99

Ontvangst via de ether

Tegenwoordig komt alle informatie tot ons via de kabel en vaste internetverbinding. We vergeten snel dat er ook nog steeds druk gebruikgemaakt wordt van verschillende etherfrequenties voor het uitzenden van zowel radio- als tv-signalen. Voor het ontvangen van deze signalen is een antenne nodig. Deze is zo ontworpen dat ze optimaal werkt voor een bepaalde frequentieband en daardoor het signaal van de zenders uit de omgeving die op deze band uitzenden aan de aangesloten ontvanger doorgeeft. Een radio- of tv-ontvanger is zo gebouwd dat deze over een hele range aan frequenties gebruikt kan worden. Deze range heet een frequentieband. Binnen een frequentieband heeft elke zender zijn eigen stukje frequentieband toegewezen gekregen zodat zenders elkaar niet in de weg zitten en afzonderlijk van elkaar te ontvangen zijn. Door een simpele draai aan of druk op een knop kan met een ontvanger tussen de verschillende zenders op een frequentieband gekozen worden, mits de ontvanger via antenne van een goed ontvangstsignaal is voorzien. Juist dat is een punt waar het snel mis kan gaan.

Waarom een buitenantenne gebruiken?

In onze moderne woningen worden veel van de radiosignalen die vrij door de ether gaan, tegengehouden door de coating van hoogrendement glas en het betonijzer in muren. Hierdoor is er maar een heel zwak signaal in een woning te ontvangen, waardoor er bij het gebruik van een binnenantenne een zwakke ontvangst is. Bij een analoog signaal leidt dit tot een geluid met veel ruis of een beeld met veel sneeuw. Bij een digitaal signaal kan de ontvangst schokkerig zijn en het beeld blokkerig worden, of u krijgt helemaal geen beeld of geluid. Voor dit probleem is er een goede oplossing, namelijk een buitenantenne plaatsen. Een buitenantenne pakt het radio- en tv-signaal op voordat het verzwakt wordt door metalen coating van ramen, beton ijzer in muren of isolatie folie in de wanden van een caravan. Een buitenantenne kan ook hoger geplaatst worden dan een binnenvariant, waardoor het afschermende effect van objecten in de omgeving zoals andere huizen en caravans veel minder wordt. Een paar meter extra hoogte maakt bij radio al een duidelijk hoorbaar en bij tv duidelijk zichtbaar verschil uit. Dit is de reden dat mensen die thuis of op de camping graag een goede ontvangst willen hebben een buitenantenne plaatsen.

Buitenantenne, de juiste frequentieband kiezen

Een buitenantenne is in veel verschillende uitvoeringen leverbaar. Daarom is het belangrijk het onderscheid tussen de verschillende types te kennen, zodat u meteen het juiste type bestelt dat bij uw wensen en uw ontvanger past. Elke buitenantenne is zo ontworpen dat deze de beste prestaties levert voor een specifieke frequentieband. Buiten deze band zal de antenne veel minder of helemaal niet presteren. Er zijn ook antennes die geschikt zijn voor meerdere banden. Dit zijn of breedbandantennes die een groot frequentiebereik bestrijken, of dual band antennes die voor twee specifieke frequentiebanden zijn ontworpen. Het frequentiebereik van een antenne wordt aangegeven met een “van-tot” frequentie of met een globale aanduiding zoals VHF, of UHF. Een antenne kan ook aangeduid worden met een specifieke toepassing. Voorbeelden zijn:

  • DAB (Digital Audio Broadcast);
  • DAB+ (Digital Audio Broadcast + met hogere kwaliteit en meer mogelijkheden);
  • DVB-T (Digital Video Broadcasting Terrestrial).
Dit zijn allemaal uitzendnormen waarbij in de norm de digitale modulatiemethode en de uitzendfrequenties zijn vastgelegd. Een buitenantenne met een van deze aanduidingen is geschikt voor de in de norm genoemde uitzendfrequentie.

Soorten antennes

Er zijn verschillende soorten antennes, iedere met hun eigen voor- en nadelen. We beschrijven deze voor- en nadelen, zodat u snel kunt bepalen wat de beste keus is. De omnidirectional is een type dat rondom even gevoelig is. Deze heeft vaak de vorm van een spriet of stok. U kunt deze eenvoudig buiten ophangen of op het dak van uw boot of caravan monteren. U hoeft deze niet uit te richten, maar let er wel op dat u de antenne verticaal monteert. De dipoolantenne is een draad- of stokantenne die veel voor analoge radio-ontvangst gebruikt wordt. Omdat het analoge radiosignaal horizontaal gepolariseerd wordt uitgezonden, hangt u deze antenne horizontaal op. De dipoolantenne is niet sterk richtinggevoelig en functioneert in veel situaties goed, mits de uiteinden van de dipool niet exact op de zender gericht zijn. Een richtantenne is een model met hoge prestaties. Een richtantenne heeft een eigen versterkingsfactor, waardoor deze ideaal is in situaties waar het signaal van de zender zwak is. Het nadeel van een richtantenne is dat deze een kleine openingshoek heeft. De richtantenne moet dus goed op de zender gericht worden, anders wordt er geen signaal ontvangen.