"

Clusterverlichting kerst buiten op netstroom of batterij?

Dit is een afweging die in het verleden makkelijk te maken was. Alleen korte snoeren met weinig lampjes kwamen in aanmerking voor een batterijvoeding. Bij de huidige led clusterverlichting kerst is het elektriciteitsverbruik zodanig laag geworden dat ook langere snoeren met veel lampjes voldoende lang op een batterijlading kunnen functioneren. Hierbij geholpen door voorzieningen als een lichtsensor en timer zodat de lampen nooit langer branden dan noodzakelijk. De keuze voor verlichting op netstroom of batterij ligt nu volledig aan waar het voor gebruikt wordt. Voor stationaire toepassingen waarbij een stopcontact in de buurt is, zal een netstroomvoeding het meest praktisch zijn. Op plaatsen waar geen netstroom aanwezig is, kiest u voor batterijvoeding. Ook in andere gevallen kan een meer flexibel toepasbare kerstverlichting de betere keuze zijn. Wilt u de kerst clusterverlichting aan draaiende delen zoals een deur bevestigen kies dan een batterijvoeding zonder storende bekabeling.

Speciale effecten en andere mogelijkheden

Energiezuinige en compacte digitale elektronica maken het mogelijk om de kerst clusterverlichting te voorzien van effecten. Twinkelen, knipperen, lopend licht en afwisselend zacht aan en uit zetten, allemaal voorbeelden van effecten die, afhankelijk van het type, mogelijk zijn. In de productinformatie van elk artikel staan de effectmogelijkheden beschreven. U kunt de productinformatie bekijken door op deze pagina de tegel met het betreffende artikel aan te klikken. Variatie is ook mogelijk wat betreft de kleur van de lampjes. Zo is er keuze in wit, multicolor, amber, paars en blauw als kerst clusterverlichting. Op de producttegels kunt u lezen van welke kleur lampjes het snoer voorzien is. Door het gewenste effect met de gewenste kleur te combineren krijgt u exact die kerst clusterverlichting die u wenst.

Belangrijke praktische zaken

Voor mensen die de kerst clusterverlichting buiten gaan gebruiken is het belangrijk dat het snoer hier ook daadwerkelijk voor geschikt is. Producten voor binnen hebben vaak een onvoldoende bescherming tegen vochtinwerking, waardoor defecten en onveilige situaties kunnen ontstaan. Veel producten van dit type verlichting is voorzien van de classificatie IP44, waarmee voldaan wordt aan de gestelde eisen. Heel belangrijk is ook om rekening te houden met de verlichte en de totale lengte van het lichtsnoer. Zo weet u niet alleen het aantal meters dat u van licht kunt voorzien, maar is ook duidelijk of u nog bent aangewezen op het gebruik van een verlengsnoer. Indien u een verlengsnoer nodig heeft in het geval van buitenverlichting, dient u altijd te kiezen voor een product met minimaal een IP65 classificering. Verlengsnoeren liggen vaak op de grond waardoor een hogere beschermingsgraad vereist is.