"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Sigarettenaansteker

Wat is een sigarettenaansteker?

Een sigarettenaansteker is een ingeburgerde term voor de 12 volt dashboardaansluiting die in bijna elke auto aanwezig is. In de tijd dat er nog veel gerookt werd, monteerden autofabrikanten een elektrische sigarettenaansteker in het dashboard. Deze bestaat uit een dashboardhouder die op het 12 volt boordnet van de auto is aangesloten en een los aanstekerdeel. Als het aanstekerdeel wordt ingedrukt, dan maakt de gloeispiraal in het aanstekerdeel contact met de 12 volt aansluiting in het dashboarddeel. Hierdoor loopt er stroom door de gloeispiraal waardoor deze heet en na een tiental seconden roodgloeiend wordt. Het bimetalen veertje dat het aanstekerdeel vasthoudt, wordt hierdoor ook heet en buigt open. Het losse deel schiet los en kan uit de houder worden genomen waarna er een sigaret mee aangestoken wordt. Dit werd in het verleden een stuk veiliger geacht dan het met een lucifer aansteken van een sigaret, omdat de elektrische aansteker met één hand gebruikt kan worden. De andere hand kan aan het stuur gehouden worden. Omdat een elektrische aansteker goedkoop is en als veiligheidsaccessoires aangeprezen kon worden, werd deze in bijna elke auto standaard ingebouwd.

Waar wordt een sigarettenaansteker voor gebruikt?

In het verleden hebben veel fabrikanten gebruikgemaakt van de 12 volt aansluiting van de sigarettenaansteker om accessoires van 12 spanning te voorzien Denk hierbij aan een elektrische compressor om moeiteloos uw banden op de juiste spanning te brengen. Er zijn tal van 12 volt accessoires op de markt die u op deze manier op het broodnet van uw auto kunt aansluiten. Bij de intrede van de smartphone was er een sterke behoefte om deze onderweg in de auto te kunnen opladen. Het enige probleem hierbij was dat een smartphone via USB op 5 volt gelijkspanning geladen kan worden en niet op de 12 volt van het auto broodnet. Dit probleem is opgelost door via een step-down convertor de 12 volt om te zetten naar 5 volt. Deze step-down convertor is netjes ingebouwd in een stekker die in de 12 volt sigarettenaanstekeraansluiting past en van één of meerdere USB aansluitingen is voorzien. Op deze manier kunt u onderweg moeiteloos uw smartphone opladen. Bij ons vindt u ook verschillende types 230 volt omvormers. Handig voor het aansluiten van bijvoorbeeld een laptopadapter of een ander 230 volt apparaat. Let goed op het maximale vermogen dat de omvormer kan leveren.

Voor- en nadelen

De sigarettenaanstekeraansluiting heeft een zekering met een hoge zekeringswaarde, meestal rond de 10 ampère, omdat er veel stroom nodig is voor het verhitten van de elektrische spiraal. Een nadeel is dat de aansluiting oorspronkelijk niet ontworpen is om als stekker-stopcontactcombinatie te gebruiken. Een van de problemen waar u bij het gebruik tegenaan kunt lopen, is het losraken van de stekker. Bij het in de aansluiting steken van de stekker drukt u deze zover door dat de stekkermiddenpen contact maakt met de 12 volt aansluiting in de contactbus. De middenpen is voorzien van een veertje om voor voldoende contactdruk te zorgen. De kracht van dit veertje moet opgevangen worden door de klemveer die contact maakt met de minpool, de zijkant van de aansluitbus. Als deze veer geen stevige grip heeft, kan de stekker eenvoudig losraken waardoor het contact van de 12 volt middenpen verbroken wordt. Controleer dus regelmatig of de stekker nog helemaal in de bus zit. Kunt u hem steeds aandrukken, dan is de druk van klemveer aan de buitenkant van de stekker niet voldoende. U kunt dat verhelpen door de veer wat uit te buigen.

Uitvoeringen en opties

Bij het kiezen van een sigarettenaanstekeradapter heeft u types met of zonder snoertje. Bij een adapter met snoertje hoeft u geen extra laadsnoertje te kopen. Omdat er een of micro USB of een Lightning stekker aan het snoertje zit, kunnen deze adapters alleen gebruikt worden voor Android of Apple toestellen. Bij een adapter met standaardaansluiting heeft u nog een laadsnoertje nodig. Het is handig om dat samen met de adapter te bestellen. Heeft u een iPhone, met de standaard laadaansluiting, bestel dan een Lightning snoertje. Heeft u een Android toestel, bestel dan een snoertje met microstekker. Bij ons vindt u ook adapters met een USB-C uitgang. Met deze laders is het mogelijk om met uw smartphone gebruik te maken van de snellaadmodus. Heeft u een toestel met USB-C aansluiting, bestel dan ook een USB-C laadsnoertje. Heeft u een adapter nodig voor een vrachtauto of een auto met een 24 volt boordnet? Let dan goed op bij het bestellen. Niet iedere adapter is geschikt voor 24 volt. Gebruik bij een 24 volt boordnet nooit een adapter die alleen voor 12 volt geschikt is. Deze kan oververhit raken en uw apparatuur beschadigen.