Kabels 
Overige Producten 
Account  

AUX kabel


VorigeResultaten 1 tot 100 van totaal 158 productenVolgende

AUX kabel in verschillende uitvoeringen

Het verschil bij een AUX kabel zit vooral in de pluggen of stekkertjes. Er zijn meerdere plugvarianten. Voor alle varianten geldt dat er enerzijds uitvoeringen zijn voorzien van een input (‘female’ of ‘vrouwtje’) en anderzijds uitvoeringen die een pen hebben (‘male’ of ‘mannetje’). Ook zijn er uitvoeringen met aan de ene kant een female en de andere kant een male plug. De vorm van die pluguiteinden verschilt ook nog eens. Ten eerste jackpluggen, deze zijn het meest gangbaar. Bij deze uitvoering onderscheiden we nog typen met een pendikte van 2,5 mm, 3,5 mm en 6,3 mm. Om praktische redenen zijn er versies met twee males aan de ene kant en één male aan de andere kant of twee males aan de ene zijde en een female aan de andere. Tevens zijn er uitvoeringen met een haakse jackplug. Als laatste bestaan er voor een betere geluidskwaliteit nog vergulde jackpluggen. Behalve de AUX kabel in de vorm van een jackkabel zijn er ook AUX kabels met USB-aansluitingen, platte vierkante stekkers. Ten slotte zijn er ook versies AUX kabel met tulppluggen, ook wel RCA- of cinchstekkers genoemd.

Toepassing van auxiliary kabels

De jack connector bestaat in drie uitvoeringen: 2,5 mm en 3,5 mm jackplug (die beiden ook wel mini-jackplug worden genoemd) en 6,35 mm jackplug. De kleinste variant vindt vooral toepassing bij mobiele telefoons voor het aansluiten van bijvoorbeeld een headset. De middelste variant komen we onder andere tegen bij mp3 spelers, smartphones, tablets, laptops, hoofdtelefoons, computergeluidskaarten en autoradio's. De grootste variant van de drie wordt vooral gebruikt in de muziekwereld. Versterkers, instrumenten en speakers zijn voorzien van een 6,3 mm stereo of mono in- of uitgang. Er zijn ook snoeren die veel op AUX kabels lijken maar voor netvoeding van kleine apparaten worden gebruikt. Die hebben meestal een 3,5 mm jackplug. De AUX kabel waar we het hier over hebben is echter alleen te gebruiken voor audiotoepassingen en zeker niet om op te laden of als stroomkabel. De tulpplug ofwel RCA-plug, genoemd naar de Radio Corporation of America die het ontwikkeld heeft, wordt ook wel aangeduid als phonoplug. Zoals de benaming al doet vermoeden is het een model voor analoge audioapparaten, veelal voor de aansluiting van een speaker op een versterker of ander toestel met ingebouwde versterker.

AUX kabel accessoires

Er is een keur aan hulpstukjes voor een AUX kabel verkrijgbaar. Zo kunnen twee personen tegelijk naar muziek luisteren met ieder een eigen headset. Hiervoor heeft u dan een auxiliary splitter, 3-polig, nodig. Of u wilt karaoke doen, dus een microfoon en tegelijkertijd headset of speaker set aansluiten. Daarvoor is de 4-polige splitter. Splitters bestaan tevens in de splitterkabel-variant. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat het snoer niet lang genoeg is, dan kunt een verlengkabel met male-female uiteinden nemen. Als de ingang van de audio-installatie moeilijk te bereiken is, dan is een verloopstekker met haakse connector weer handig. Er bestaan ook verloopstekkers met 6,3 mm jackplugopening en 3,5 mm jackplugpen of met een opening van 3,5 en een pen van 2,5 mm. In sommige situaties is het handiger om een verloopkabel of patchkabel te hebben, al dan niet met een haakse connector. Die zijn in dezelfde varianten te krijgen als de verloopstekker, van 6,3 mm naar 3,5 mm of 3,5 mm naar 2,5 mm. Ook kunt u twee systemen met verschillende connectoren op elkaar aansluiten met een tulp-jack ofwel auxiliary-tulp verlengkabel.

AUX kabel met kabelafscherming

Elektronische apparatuur wekt elektromagnetische velden op. Deze leveren stoorsignalen op, die het luistergenot aanzienlijk kunnen verminderen. Dit wordt ook wel interferentie genoemd en hoort u als een bromtoon. Daarom zijn veel AUX kabels voorzien van een afscherming. Bovendien moeten de pluggen goed aansluiten op de kabeluiteinden. Want als de plughuls er niet volledig opgeschroefd zit, gaan de aansluitpunten van de plug, waar de inwendige draden aan zitten, als antenne werken. Ze vangen dan zo de stoorsignalen op die met de muziek gemixt of vermengd worden. Bij pluggen die van de fabriek uit gegoten zijn, is dit probleem niet aan de orde. Tevens is het goed dat de pluggen verguld zijn, omdat deze het signaal in de loop van de tijd beter blijven geleiden en dus een langdurig goede geluidskwaliteit opleveren. Zeker aan te raden voor high end audio-installaties. De aanduiding 24k bij vergulde pluggen staat voor 24 karaats. Het prijsverschil wordt vooral bepaald door de wijze van afscherming en het al of niet verguld zijn van de pluggen. U kunt natuurlijk ook zelf aan het monteren gaan, loont echter nauwelijks nog.

Tips

Storingen bevorderd door onderbreking in de kabel of de aansluiting van de plugbehuizing op de pen- of gat-huls. Scheurtjes of zelfs kabelbreuken ontstaan door gebruik in ruimten met lage vochtigheid, veelvuldig knikken, iets op de AUX kabel plaatsen en eraan trekken in plaats van aan de connector ofwel het stekkertje. Denk ook aan rondlopende knaagdieren! Ook belasting op de connector kan een breuk veroorzaken. Dit is vooral het geval wanneer de connector geforceerd in de aansluiting zit, dan is een haaks model aan te bevelen. Dikke auxiliary kabels zijn niet per se nodig, u kunt het probleem van kabelknik ook vermijden of op zijn minst aanzienlijk verkleinen door gebruik van een gekruld snoer. Dikke AUX kabels aanschaffen om deze reden is overkill, een dergelijke kabel gebruikt u pas als er aardig wat wattages verwerkt worden door de geluidsinstallatie. Een kwalitatief goed product zal ter vermijding van voorgaande problemen uitgevoerd zijn met een nylon mantel ofwel omhulsel. Deze bezit een maasvormig gevlochten afscherming, de beste beschermingsvorm. Ze zijn echter ook duurder. Stelt u heel hoge eisen aan de geluidskwaliteit, dan zijn er nog OFC kabels, ofwel oxygen free copper, dus zuurstofvrije, uitvoeringen verkrijgbaar.

Klantenservice & Informatie