Overige Producten 
Kabels 
Account  

Inbussleutel

Inbus, hex en torx inbussleutel

Een inbussleutel is in principe niet meer dan een eenvoudig zeshoekig staafje, vrijwel altijd van staal. Het gereedschap kan diverse vormen hebben al naar gelang de kracht die gezet moet worden. Ook is de vorm soms aangepast aan de situatie waarin gewerkt moet worden, bijvoorbeeld als er “om een hoek” gewerkt moet worden. Een inbus sleutel wordt ook wel hex sleutel genoemd, naar de zeshoekige vorm. Hex inbus wordt vaak voor het gemak gebruikt om het verschil aan te geven met torx inbus sleutel. Een torxkop op een bout of schroef ziet eruit als een stervormig gat met zes hoekpunten. Hierin past de torxsleutel. Deze versie inbussleutel is afkomstig uit de auto-industrie, maar wordt ook steeds vaker in de bouw gebruikt. Ten slotte: een inbussleutel wordt ook wel Allen sleutel genoemd, maar eigenlijk is dat een merknaam en wordt dan ook niet vaak (meer) gebruikt.

Inbussleutel sets en maten

Allekabels levert al haar inbussleutels in handige sets, dus niet los. Daarbij kunt u kiezen tussen eenvoudige en goedkope sets van 7, 8, 9 en 10 sleutels die meestal verpakt zijn in houders of soms bevestigd zijn aan een ring. Er zijn ook grotere sets verkrijgbaar, tot wel 25 inbussleutels. De sets worden gesorteerd in maten. Er zijn inbusbouten en dus ook sleutels in twee maatreeksen: metrisch (maten in millimeters) en in inches. De maat van de inbussleutel is de afstand tussen twee tegenover elkaar liggende vlakke zijden aan de kop van de inbussleutel. De maten worden in de meeste sets inbussleutels in het metrisch systeem, in mm dus, aangegeven. Ook zijn er sets verkrijgbaar die gesorteerd zijn in inches sets. Een inch of Engelse duim is een lengtemaat die in Engelstalige landen nog veel wordt gebruikt. Het eenheidssymbool is “in” of gewoon ″.Een inch is exact 25,4 mm groot.

T greep en kogelkop

De vorm kan verschillen, maar meestal is de inbussleutel in de vorm van een L gebogen, met een korte en een langere poot dus. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en de kracht die nodig is, kan het ene of het andere uiteinde van de sleutel worden gebruikt. Behalve de gebogen inbussleutel is er ook een uitvoering met een handgreep die dwars op de staaf geplaatst is, de inbus met T-greep of T-sleutel. Hiermee kan bij het draaien meer kracht worden gezet. Verder is er ook een model verkrijgbaar dat net zoals bijvoorbeeld bij een schroevendraaier het geval is, beschikt over een heft. Daarnaast kunnen inbussleutels ook geleverd worden als kogelkop set, waardoor het schroeven onder een hoek mogelijk is. Nadeel van deze constructie is wel dat deze minder belastbaar is.

Schroef of bout?

Bij een standaard bout is de steel altijd voorzien van een kop waarmee de bout aan de buitenkant met een sleutel aangedraaid kan worden, dit volgens NEN 5501. Wordt de mogelijkheid tot aandraaien bereikt doordat er een uitsparing in de kop is gemaakt, dan spreekt men van een schroef. De uitsparing bij een schroef kan verschillende vormen hebben, bijvoorbeeld een rechte sleuf of een kruissleuf. Verder kennen we het vierkant of -zeskant op de kop van de schroef, maar er zijn meer vormen. Meestal wordt een inbus een bout genoemd, maar ook de definitie van een schroef is van toepassing op een inbus.

Uw inbussleutel online kopen

Een inbussleutel set in mm of in inches koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag bij de juiste aankoop. Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal achteraf. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Heeft u nog vragen over een inbussleutel of over de bezorging? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor uw schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het product bestelt dat u zoekt.

Klantenservice & Informatie