Overige Producten 
Kabels 
Account  

Horloge Batterij

Vorm van een horlogebatterij

De typische vorm van een horlogebatterij heeft een aantal voordelen. Door de geringe afmetingen en het (mede daardoor) lichte gewicht draagt een dergelijke batterij nauwelijks bij aan het totale gewicht van een horloge, dat u immers altijd om uw pols draagt. Verder heeft de kleine ronde knoopvorm ook enkele technische voordelen. Dat heeft ermee te maken dat een batterij altijd een plus- en een minpool heeft, die met de stroomvoorziening van (in dit geval) het horloge verbonden moeten zijn. De behuizing van de horlogebatterij is telkens verbonden met de pluspool, terwijl het dekseltje verbonden wordt met de minpool. Nadelen van de minieme vorm zijn er ook. Horlogebatterijen lijken allemaal op elkaar en worden dus helaas vaak verwisseld. Ook raken ze snel kwijt. Een derde nadeel is dat ze voor snoepgoed kunnen worden aangezien, vooral door jonge kinderen.

IEC code van een horlogebatterij

Bij het online bestellen van een horlogebatterij kunt u het beste steeds gebruikmaken van de IEC code. Dat is een unieke code voor elke celbatterij die wereldwijd identiek wordt gehanteerd. Op de juiste toepassing van deze code wordt in Nederland toegezien door het Nederlands Normalisatie Instituut, het NEN. Dit instituut beheert bijna 35.000 normeringen, waaronder de normeringen voor horlogebatterijen. In de praktijk betekent dit dat wereldwijd elke horlogebatterij met (bijvoorbeeld) de code LR521 of SR716SW dezelfde specificaties en afmetingen heeft. De IEC normering ziet niet enkel toe op de juiste afmetingen, maar ook op de energiewaardes en andere technische specificaties van elke horlogebatterij. Wanneer u het volledige assortiment horlogebatterijen bekijkt, ziet u dat verwisseling nog steeds op de loer ligt omdat veel van de codes op elkaar lijken. Let dus goed op, (foutief) bestelde batterijen zullen niet fatsoenlijk in uw horloge functioneren of het zelfs kunnen beschadigen.

Gebruikte materialen: alkaline, zink, zilver en kwik

Horlogebatterijen worden van diverse materialen vervaardigd. Al naar gelang de gebruikte materialen, heeft een batterij andere eigenschappen. Onder meer heeft dat te maken met de gewenste verkoopaantallen en bijbehorende prijzen. Zo zijn alkaline batterijen vaak goedkoop. Ze bieden iets minder vermogen dan sommige alternatieven en ook een voltage dat iets minder stabiel is dan bijvoorbeeld een lithium of zilveroxide batterij. Met name deze laatste batterij, de “zilveren” knoopcel, heeft een uitgangsspanning die stabiel is behalve aan het eind van haar levensduur. Die eindigt vrij abrupt. Ook een horlogebatterij vervaardigd met (onder meer) kwik is zeer stabiel, maar is inmiddels in de meeste landen verboden wegens het gevaar voor de volksgezondheid. Een zink-lucht batterij ten slotte heeft een (veel) hogere capaciteit dan de meeste andere soorten celbatterijen.

Ontwikkelingen en toepassingen

De spanning van een horlogebatterij varieert ruwweg van 1,2 tot 3 volt. Voor de meeste toepassingen, ook buiten horloges, is dit ruim voldoende. Toch zijn er nog wat bezwaren verbonden aan iets oudere types horlogebatterijen die verbonden zijn met bijvoorbeeld duurzaamheidsaspecten. Inmiddels zijn er dan ook de nodige variaties op de oorspronkelijke koolstof-zinkknoopcellen ten tonele verschenen. Lithium, lithium-ion, NiMH om er enkele te noemen. Ook zijn er inmiddels oplaadbare horlogebatterijen ontwikkeld. Al deze batterijen worden niet enkel in horloges gebruikt, maar in alle apparatuur waarbij bijvoorbeeld geheugeninstellingen moeten worden bewaard. Hiervoor zijn deze batterijen zeer geschikt door de bijzondere lange levensduur van soms wel 5 jaar. Vanwege de lange levensduur ziet u ze ook terug in alarminstallaties en vanwege de geringe afmetingen in onder meer hoortoestellen.

Horlogebatterijen vervangen

Horlogereparateurs bestellen bij ons horlogebatterijen ter vevanging van lege of defecte originele exemplaren. Als particulier kunt u uiteraard ook bij ons batterijen bestellen, maar controleer toch eerst even of er nog garantie op uw horloge zit. Zo ja, valt misschien ook het voortijdig leeg raken van een batterij hieronder of mag u zelfs binnen de garantietermijn het horloge niet zelf openen. Is er geen geldige garantietermijn meer, is het ook een overweging waard of u wel zelf uw horlogebatterij wil vervangen. Er zijn namelijk wel enkele risico’s aan verbonden aan het zelf plaatsen van een batterij. Zo kunt u met onjuist gereedschap het fijne mechanisme van een horloge beschadigen. Ook kunt u ingebouwde bescherming van het horloge en/of batterij over het hoofd zien en zo kortsluiting veroorzaken, tijdens of na het plaatsen van de nieuwe batterij. Overweeg ook, wanneer bijvoorbeeld het horlogeglas beschadigd is, om bij die reparatie ook maar meteen de batterij te (laten) vervangen. Geen enkele batterij heeft immers het eeuwige leven.

Uw horlogebatterij online kopen

Een horlogebatterij koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een batterij of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie