Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Satelliet LNB

Wat is een satelliet LNB?

Een satelliet LNB is het apparaat dat voor een schotel wordt gemonteerd en het lage kwaliteit signaal van een satelliet opvangt. Dit wordt vervolgens versterkt, omgezet naar een lage frequentieband en via een kabel doorgestuurd naar de ontvanger binnenshuis. LNB staat voor Low Noise Block. De eerste twee woorden “Low Noise” duiden op de lage kwaliteit van het signaal dat door een satelliet schotel wordt opgevangen. De kwaliteit van dit signaal wordt gemeten in een eenheid die Noise Temperature wordt genoemd. Block staat voor het frequentieblok dat door het apparaat geconverteerd wordt in een lager bereik van frequenties die door een kabel naar een ontvanger worden gestuurd. Simpel gezegd zorgt een satelliet LNB ervoor dat het signaal van een satelliet versterkt wordt en omgezet in beelden die u vervolgens met behulp van een decoder op een televisie kunt bekijken. De schotel en de satelliet LNB zijn de belangrijkste onderdelen die buitenshuis geïnstalleerd moeten worden om een satelliet ontvangstsysteem werkend te maken.

Satelliet LNB met meerdere uitgangen

Ons assortiment bestaat uit verschillende types die elk een afwijkend aantal uitgangen hebben. Dit is het voornaamste verschil tussen de diverse producten. Meerdere uitgangen op een satelliet schotel LNB stellen u in staat om het signaal dat u ontvangt naar meerdere ontvangers uit te zenden. Het aantal uitgangen is een belangrijke afweging die u moet maken. Door na te gaan hoeveel televisies of andere ontvangers u van een signaal wilt voorzien, kunt u de gewenste hoeveelheid uitgangen bepalen. Een satelliet LNB met een enkele uitgang kan slechts een enkele televisie van een signaal voorzien. Wilt u televisie kijken en tegelijkertijd op een recorder een ander programma opnemen, dan heeft u een ontvangstkop op uw schotel nodig met minimaal twee uitgangen. Op een satelliet LNB met vier uitgangen kunt u vier kabels met F-connectoren aansluiten en hiermee een sterk signaal sturen naar bijvoorbeeld twee televisies en twee recorders. Wanneer u de eerste keer een schotel installeert, dan is het slim om eentje te kopen met meerdere uitgangen zodat u later eventueel het aantal ontvangers kunt uitbreiden.

Meerdere satellieten tegelijk ontvangen

Met een schotel en LNB ontvangstkop kunt u het signaal van een satelliet opvangen, omzetten en naar een ontvanger zenden. Er bestaat echter ook een mogelijkheid om meerdere satellieten tegelijk op een schotel te ontvangen. Hiervoor heeft u dan meerdere types nodig die elk een ander signaal opvangen en doorsturen naar de ontvanger. Een mogelijkheid is om meer dan één satelliet LNB op de schotel te bevestigen. Dit kan gedaan worden met behulp van een speciale satelliet LNB houder met twee openingen. Deze vindt u ook in ons assortiment terug op deze pagina. Een andere mogelijkheid is het aanschaffen van een Monoblock, ook wel Duo LNB genoemd. Met dit apparaat kunt u twee satellietsignalen tegelijk ontvangen. Hierdoor bent u in staat om bijvoorbeeld zowel de kanalen van Astra 1 als Astra 3 op een televisie te bekijken. Er zijn zelfs Triple en Quad LNB’s verkrijgbaar waarmee u drie of vier satellietsignalen tegelijk kunt ontvangen op slechts een enkele satelliet schotel.

Juiste manier satelliet LNB monteren

Dit is niet moeilijk en kunt u prima zelf doen. Bij het omschrijven van de montage gaan we ervan uit dat u de satelliet schotel inmiddels al met een beugel aan de muur heeft bevestigd of op een statief heeft geplaatst. Op de schotel zit een LNB arm gemonteerd waar u de satelliet LNB eenvoudig op kunt schuiven. Is het apparaat stevig op de arm geschoven, dan is het slim om deze met behulp van een tie-rip extra vast te zetten. Vervolgens bent u klaar om de kabels met F-connectoren in de diverse uitgangen te draaien. Deze lopen vanaf de satelliet LNB bij de woning naar binnen en worden op de ontvangers aangesloten. Omdat de schotel en de LNB buiten blijven hangen is het ook noodzakelijk om de F-connectoren op de uiteindes van de kabels tegen de weersomstandigheden beschermd worden. Dit kan met een afzonderlijke bescherming tegen vochtigheid voor iedere F-connector worden gedaan. De meeste types met meerdere uitgangen hebben een handige beschermkap die je naar beneden kunt schuiven.

Kabels en andere accessoires

U heeft uiteraard ook een schotel nodig waarop de ontvangstkop geplaatst wordt, voor de ontvangst van meerdere satellieten tegelijk heeft u een speciale satelliet LNB houder nodig en in de uitgangen moeten coaxiale kabels met F-connectoren gedraaid worden. Binnenshuis worden de kabels weer verbonden met een satelliet ontvanger. Wellicht heeft u voor deze box het binnenkomende signaal nog een keer gesplitst met een coax splitter of heeft u op de binnenkomende kabels een satelliet schakelaar aangebracht. Ervaart u tijdens het televisiekijken storingen, dan zijn er naast satelliet LNB’s ook weer talloze accessoires waarmee dit probleem verholpen kan worden. Een satelliet LNB beschermkap voorkomt bijvoorbeeld storingen tijdens regenbuien. Met een satfinder set zorgt u ervoor dat u altijd het meest sterke signaal binnenkrijgt. Alle benodigdheden voor een perfect werkende schotelantenne bij u thuis of op de camping vindt u bij ons.