Kabels 
Overige Producten 
Account  

UTP kabels 15 meter

Netwerkkabels zoals de hier beschreven UTP kabel 15 meter worden - ondanks het toenemend gebruik van wifi – veel toegepast. Ook korte varianten, de patchkabels voor het aansluiten van netwerkcomponenten als routers en switches, verdwijnen de komende jaren niet uit beeld. Al dit soort kabels blijven nodig wanneer u zeker wil zijn van storingsvrije dataoverdracht. Daarbij is er een trend dat veel mensen zelf hun thuisnetwerk aanleggen. Dit is niet ingewikkeld. Een kabel met een flinke lengte zoals de UTP kabel 15 meter doet daarbij goede diensten. Lees meer

Kenmerken van de UTP kabel 15 meter

De UTP kabel 15 meter is een twisted pair kabel, dat wil zeggen dat de koperdraadaders in elkaar gedraaid zijn. Dit heeft ermee te maken dat wanneer er pulserende stroom door de kabels heen gaat, hetgeen dataverkeer immers technisch gezien gewoon is, de ontstane elektromagnetische velden elkaar beïnvloeden. Om dat tegen te gaan zijn de draden in elkaar gedraaid. Deze wederzijdse beïnvloeding van de draden heet cross talk. Verwissel dit niet met “cross”. Een “cross”-kabel is een kabel waarbij de draden verwisseld zijn, zodat deze alleen te gebruiken is om twee computers rechtstreeks met elkaar te verbinden. Waarom zijn er twee draden? Een aderpaar in de UTP kabel 15 meter maakt het mogelijk om data in twee richtingen te verzenden. Dat kan achter elkaar: eerst in de ene richting, daarna in de andere. In dit geval spreekt men van half duplex. Het gaat echter ook gelijktijdig in beide richtingen. In dat geval spreken we van full duplex. De Cat5e UTP kabel 15 meter, UTP kabel Cat6 15 meter en Cat6a UTP kabel 15 meter hebben allen vier van die aderparen. Daarmee heeft hij vier kanalen, via welke gelijktijdig data kan worden overgedragen.

Soorten UTP kabels

De netwerkkabels, zoals de UTP kabel 15 meter, worden als volgt verdeeld: naar snelheid op categorienummer en qua wijze van afscherming. Tegenwoordig hebben we alleen nog Cat(egorie) 5e met de “e” van enhanced, Cat6 en Cat6a met de “a” van alternative. Voor Cat5e geldt een maximaal haalbare dataoverdrachtssnelheid van 1 Gbps. Voor Cat6 is dat eveneens 1 Gbps, maar dan met een grotere bandbreedte. Voor Cat6a bedraagt die (theoretische) snelheid maximaal 10 Gbps. Daarbij is het zo dat Cat5e en Cat6 niet afgeschermd hoeven te zijn. In storingsgevoelige omgevingen Cat6 wel. Cat6a moet, gezien de gevoeligheid voor de storing bij die hoge snelheid, altijd afgeschermd worden. De netwerkkabels, zoals de UTP kabel 15 meter, bestaan uit aders, die wederom zijn opgebouwd uit kleine draden. Zowel die aders als de complete UTP kabel 15 meter laten zich ieder apart afschermen. Dit wordt met een codering aangegeven: U/UTP is, dat zowel kabel als aders niet afgeschermd zijn. F/UTP betekent dat de kabel afgeschermd is met F(olie) en de aders niet-afgeschermd zijn oftewel U(nshielded). SF/UTP staat voor een UTP kabel 15 meter met een afscherming van de kabel van zowel F(olie) als S(cherm). Dat scherm is een gevlochten metalen afscherming. De aders zijn niet afgeschermd.

De mythe van de mindere kwaliteit

De UTP kabel 15 meter verschijnt in verschillende uitvoeringen op de markt: full copper oftewel zuiver koper, aangeduid met de chemie-afkorting Cu. Daarnaast CCA, dat de afkorting is voor copper clad aluminium en CCS, dat staat voor copper clad steel. Helaas wordt de denkfout gemaakt dat de laatste twee uitvoeringen van de UTP kabel 15 meter vanwege hun goedkopere materiaalgebruik dan ook van mindere kwaliteit zouden zijn. De CCA en CCS varianten van de UTP kabel 15 meter zijn echter enkel en alleen bedoeld voor de hoge frequenties! Dit heeft te maken met een effect dat optreedt in dat hoge frequentiebereik, het zogenoemde skin-effect. Dataoverdracht, in feite pulserende stroom, gaat dan aan de buitenkant vloeien. Van dit ongewenste effect wordt juist nuttig gebruikgemaakt bij deze twee kabels. Hoe zit het dan met de Cu uitvoering van de UTP kabel 15 meter? Deze heeft hetzelfde voordeel als de voornoemde twee varianten, maar komt tevens tot zijn recht bij de lagere frequenties. In dat lagere frequentiebereik heeft CCA juist een 40% grotere weerstand, kabeldemping genoemd, dan Cu. CCS heeft daar een 60% groter demping dan Cu.

De aderdiameters en de pinouts van de UTP kabel 15 meter

Bij UTP netwerkkabels, zoals de UTP kabel 15 meter, worden de diameters van de draden waaruit de aders zijn opgebouwd weergegeven in American Wire Gauge (AWG). Het getal dat achter AWG staat is een volgnummer, niet de diameter! Bovendien geldt, hoe groter dat getal hoe kleiner de draaddiameter. Het kan ook voorkomen dat er achter AWG twee waarden staan, het volgnummer vóór de schuine streep en het aantal draden per ader achter de ‘/’. Voorbeeld: AWG 28/7. Voor de AWG-waarden bestaan tabellen met de exacte afmetingen. Wij leveren in ons assortiment de UTP kabel 15 meter met de volgende waarden: AWG 32/7, AWG 30/7, AWG 28/7, AWG 26/7 en AWG 24/7. De UTP kabel 15 meter is afgemonteerd met Registered Jack 45 connectoren, kortweg RJ45. In die connectoren zitten 8 contacten. De UTP kabel 15 meter vanaf Cat5e heeft vier aderparen. Alle 8 aders worden ook gebruikt, daarom dat deze connector wordt aangeduid als 8P8C oftewel van de 8 positions/contacten worden 8 contacted/aangesloten.

Uw UTP kabel 15 meter online kopen

15 meter UTP kabel kopen doet u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een UTP kabel 15 meter of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u het juiste product bestelt.


Klantenservice & Informatie