Kabels 
Overige Producten 
Account  

UTP kabels 10 meter

Als u een eigen thuisnetwerk voor computers wilt aanleggen, dan heeft u daar ethernet netwerkkabels voor nodig. Ethernet is de aanduiding van de gebruikte internationale standaard. De kant-en-klare UTP kabel 10 meter in onze catalogus is een dergelijke netwerkkabel. Prima geschikt om (ook in huiselijke omgeving) computers te verbinden met routers of switches. We hebben ze als straight kabels met connectoren in het verlengde van de UTP kabel 10 meter, maar ook met connectoren die haaks op die kabel staan. Omdat niet ieder interieur gelijk is en er ook sowieso smaakverschillen zijn, zijn ze verkrijgbaar in een heel palet van kleuren. Lees meer

De wereld achter de UTP kabel 10 meter

Als we het hebben over een hedendaags computernetwerk dan is dat, zeker in huishoudens, gebaseerd op ethernet. Dit is een specificatie die vastlegt hoe het dataverkeer over de netwerkkabels, zoals de UTP kabel 10 meter, moet worden getransporteerd. Dat is om opstoppingen, botsingen en verlies van de data in de UTP kabel 10 meter te vermijden. Ook onder welke condities het datatransport moet plaats vinden ligt in de specificatie vast. Belangrijk aan deze internationale standaard met de naam IEEE 802.3, zoals in aanbiedingen vaker te lezen, voor de keuze van de juiste UTP kabel 10 meter zijn: de communicatierichting oftewel transportrichting van de data, de dataoverdracht-snelheid en de wijze van afscherming. We hebben het hier alleen over de standaard ‘straight’ UTP kabel 10 meter, niet de ‘cross’ kabel waarbij de draden op de connectoren verwisseld zijn, om rechtstreekse dataoverdracht tussen twee computers mogelijk te maken. De meest wezenlijke keuzecriteria bekijken we in detail.

Storing en eventuele afscherming

De ethernet netwerkkabels, waartoe de UTP kabel 10 meter behoort, is een kabel die twee paren van twee in elkaar gedraaide koperaders bezit. Dat in elkaar draaien is gedaan zodat de elektrische velden van beide aders elkaar niet storen, maar juist elkaar opheffen. Maar we hebben ook nog van doen met storing van buitenaf, veroorzaakt door elektrische en mobiele apparatuur. En last but not least kunnen ook de aders zelf andere apparatuur storen. Om die in- en uitstraling van stoorvelden te vermijden heeft men om de draden heen en/of in de mantel van de UTP kabel 10 meter, die de draden omsluit, een afscherming aangebracht. Dit bepaalt mede de maximaal haalbare dataoverdracht-snelheid in de kabel. De UTP kabel 10 meter bieden we aan in drie uitvoeringen: U/UTP, F/UTP en SF/UTP. De letter voor het haakje geeft de afscherming van de kabel weer en de eerste letter achter het haakje die van de afzonderlijke aders. U = unshielded oftewel afgeschermd. F staat voor foiled, folie en SF voor shielded foiled oftewel metallisch gevlochten afscherming plus met daarbinnen nog een extra laag folie. Voor professioneel gebruik raden we de afgeschermde varianten aan, voor huiselijk gebruik voldoet de niet-geschermde UTP kabel 10 meter ruimschoots.

De snelheid en communicatierichting van een UTP kabel 10 meter

De dataoverdrachtssnelheid kan verschillen al naar gelang welke ethernet sub-specificatie men hanteert. Om het makkelijk te maken heeft men daartoe de kabel onderverdeeld in categorieën. Wij bieden de UTP kabel 10 meter aan in Cat5e, Cat6 en Cat6a. De snelheid van een UTP kabel 10 meter uit de Cat5e is maximaal, theoretisch, 1 Gbps oftewel 1 miljard bits per seconde. Een UTP kabel Cat6 10 meter heeft weliswaar dezelfde dataoverdracht-snelheid, echter kan een grotere hoeveelheid dat tegelijk per seconde overdragen. De Cat6a UTP kabel 10 meter haalt theoretisch 10 Gbps, alleen haalbaar onder storingsvrije condities. In de praktijk zal die snelheid van een UTP kabel 10 meter echter lager liggen, ook vanwege de overhead oftewel de ‘administratie’ in het netwerk die met behulp van extra controlepakketjes zorgt dat het datatransport vlekkeloos verloopt. Die datacommunicatie kan in twee richtingen verlopen, tegelijkertijd of om en om. In het eerste geval spreekt men van full duplex en in het tweede geval van half duplex.

Waarom CCA kabels toch goede netwerkkabels zijn

Deze kant en klaar afgemonteerde UTP kabel 10 meters, ook wel patchkabels genoemd, zijn in uitvoeringen voor gebruik binnen en zelfs voor buitengebruik verkrijgbaar. De UTP kabel 10 meter is er in drie materiaalvarianten, waarvan wij er twee aanbieden: CU en CCA. CU staat voor een UTP kabel 10 meter met aders van zuiver koper. Deze zijn zowel bruikbaar voor lagere frequentiebanden, hoeveelheid dat die tegelijk overgedragen kan worden, als voor hogere. De CCA, oftewel copper clad aluminium daarentegen is juist alleen bedoeld voor de hogere frequentiebanden. Deze kabel maakt juist ‘gebruik’ van een onhebbelijkheid die ‘skin-effect’ heet. Bij hoge frequenties gaan namelijk de stroompulsjes, het technische equivalent van datapakketjes, aan de buitenrand van de aders stromen. Dan heb je in de kern van de ader geen koper nodig, maar kun je volstaan met goedkoper minder geleidend materiaal. De weerstand, oftewel kabeldemping, van de CCA uitvoering van de UTP kabel 10 meter is 40% hoger dan die van zuiver koper bij die lagere frequenties, net wanneer de stroompulsjes dus juist door de kern gaan in plaats van via de buitenkant.

Uw UTP kabel 10 meter online kopen

10 meter UTP kabel kopen doet u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een UTP kabel 10 meter of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u het juiste product bestelt.


Klantenservice & Informatie