"
E14 lamp - Avide
  • Lichtkleur:
Vandaag besteld, woensdag in huis
€ 3,19
E14 lamp - Avide
  • Lichtkleur:
Vandaag besteld, woensdag in huis
€ 5,29
E14 Lamp blauw - Gloeilamp - 10 lumen
  • Lichtkleur:
Vandaag besteld, woensdag in huis
€ 2,19
E14 Lamp - Gloeilamp Blauw - 10 lumen
  • Lichtkleur:
Vandaag besteld, woensdag in huis
€ 2,19
E14 schroefring - Electroplast
  • Kleur:
Vandaag besteld, woensdag in huis
€ 0,89
E14 fitting - EBG
Vandaag besteld, woensdag in huis
€ 1,99
E14 fitting - Schaum GmbH
  • Kleur:
Vandaag besteld, woensdag in huis
€ 2,69
E14 fitting - Schaum GmbH
  • Kleur:
Vandaag besteld, woensdag in huis
€ 2,99
E14 Afdichtmanchet - EGB
Vandaag besteld, woensdag in huis
€ 4,49
E14 hanglamp fitting - Bendler
Vandaag besteld, woensdag in huis
€ 4,99
E14 kaarsfitting - Electroplast
Vandaag besteld, woensdag in huis
€ 4,99
E27 naar E14 omvormer - Velleman
Vandaag besteld, woensdag in huis
€ 6,39
Lamptester - Velleman
3-6 dagen levertijd
€ 9,59

De E14 lamp

Dit is een veel gebruikte verlichting. De naamcode is een aanduiding voor de schroefdraadaansluiting die aan de lamp zit. E staat voor Edison, de uitvinder van de gloeilamp die ook de Edison schroefdraad ontwikkeld heeft om lampen eenvoudig in en uit een lampenfitting te kunnen schroeven. Het getal 14 achter de E geeft de buitendiameter van de schroefdraad in millimeter aan. Bij de E14 schroefdraad is dat dus 14 millimeter. De E14 lamp is oorspronkelijk bedoeld voor kleine schemerlampen met een beperkt vermogen en lichtopbrengst. Er zijn veel verschillende soorten en maten lichtbronnen van dit type voor diverse doeleinden. Het bolletje geeft rondom een mooi egaal licht zonder dat het lichtpatroon verstoord wordt door hoeken in het glas die altijd een lichte lenswerking veroorzaken. Het bolletje is daarom uw eerste keus als u een E14 lamp zoekt. Kijk wel eerst of het bolletje in uw schemerlamp past. Het kaarslampje is een decoratief model en gemaakt voor schemerlampen en hanglampen waarbij het lampje zichtbaar is. Speciale E14 uitvoeringen zijn de koelkast-, de oven- en de afzuigkaplamp. Deze zijn speciaal ontworpen voor een lange levensduur bij een lage of hoge temperatuur.

Gloeilamp of ledlamp kopen

Steeds meer mensen kiezen voor een ledlamp. Deze is veel zuiniger met energie en gaat ook nog eens langer mee. In veel gevallen verdient deze lichtbron de hogere aanschafkosten vanzelf terug. Dit geldt voor alle situaties waarin u de lamp regelmatig voor langere tijd gebruikt. In gevallen waar u verlichting weinig en maar hele korte periodes gebruikt, zal een ledlamp zichzelf minder snel of helemaal niet terugverdienen. Denk hierbij aan een koelkastlampje dat een aantal keren per dag voor maar korte tijd aan staat. Bent u echt iemand die fanatiek is en zo weinig mogelijk energie wil verbruiken, koop dan gerust koelkast ledverlichting. Maar bij normaal gebruik zult u geen grote besparingen halen en kunt u overwegen om het gloeilampje gewoon in uw koelkast te laten zitten. Gaat het lampje stuk dan kunt u het gewoon weer door een gloeilampje vervangen. Heeft u een schemerlamp met een E14 lamp die ‘s avonds veel aanstaat, dan is het de moeite waard om de gloeilamp die er in zit door een ledlamp te vervangen.

E14 lamp lichtopbrengst

Bij het kiezen van de juiste lichtopbrengst van een gloeilamp kunt u het opgenomen vermogen van de lichtbron als richtlijn gebruiken. Een vervangende gloeilamp met hetzelfde vermogen zal ongeveer even veel licht geven. Bij een led lichtbron is dat anders. Omdat deze veel meer licht geeft bij hetzelfde vermogen. kan een led bij een veel lager vermogen dezelfde hoeveelheid licht geven. Nieuwe leds worden ook steeds zuiniger en daardoor neemt de energieopname bij dezelfde lichtopbrengst verder af. Bij leds is het opgenomen vermogen geen goede maat meer voor de lichtopbrengst. Daarom zijn fabrikanten ertoe overgaan om naast het vermogen ook de lichtopbrengst in lumen te vermelden. Wilt u een gloeilamp door een ledlamp met dezelfde lichtopbrengst vervangen, dan is het belangrijk om de lichtopbrengst van de gloeilamp in lumen op te zoeken. U kunt op deze pagina een E14 gloeilamp met het gewenst vermogen opzoeken en van deze lichtbron de lichtopbrengst in lumen noteren. Kies het filter waar deze waarde in lumen in past en kies vervolgens de verlichting met een lichtopbrengst die het dichtste bij de waarde komt die u zoekt.

Eigenschappen led

De kleurtemperatuur van een gloeilamp ligt - afhankelijk van het type - tussen 3000 en 4000 Kelvin. Standaard worden gloeilampen geleverd in 3000 Kelvin warm wit, tenzij u bewust kiest voor neutraal witte 4000 Kelvin. Bij ledverlichting hangt de kleurtemperatuur af van de gekozen leds, waardoor de kleurtemperatuur over een brede rang van 3000 Kelvin – warm wit, tot meer dan 6000 Kelvin – koud wit kan variëren. Bij het kiezen van een E14 lamp led is het belangrijk dat u bedenkt waar u de lamp voor wilt gebruiken en de juiste kleurtemperatuur kiest. Gloeilampen zijn altijd dimbaar, maar dit is niet altijd het geval met een ledlamp. Wilt een ledlamp alleen maar met een schakelaar aan-en-uitschakelen, dan kunt u de goedkopere, niet-dimbare variant kiezen. Wilt u een E14 ledlamp kunnen dimmen, dan is het belangrijk om de iets duurdere dimbare variant te bestellen. Bij het gebruik van een dimbare ledlamp is het belangrijk dat u een dimmer gebruikt die geschikt is voor het dimmen van leds. Daarnaast is het belangrijk dat het vermogen van de ledlamp tussen het minimum en het maximum vermogen van de dimmer ligt.